A (relatív) ösztrogén-dominancia tünetei és étrendi összefüggései

A (relatív) ösztrogén-dominancia tünetei és étrendi összefüggései
2023.07.05.

A (relatív) ösztrogén-dominancia tünetei és étrendi összefüggései

Az ösztrogén hormonok kiemelkedő szerepet töltenek be mind a női, mind a férfi szexuális funkciók megfelelő működésében, ugyanis termelődik mindkét nem szervezetében, azonban a nőknél sokkal magasabb szintekről van szó. Jelen cikkükben elsősorban a nőket érintő problémákat taglalunk.

Bár létfontosságú hormon, mégis magasabb szintjei esetén hozzájárulhat különböző krónikus betegségek kialakulásához, mint a mell -és petefészekrák vagy a PCOS (Policisztás Ovárium Szindróma). Ekkor beszélhetünk ösztrogén-dominanciáról vagy az ösztrogén-anyagcsere egyéb zavarairól.

Az ösztrogének alacsony szintje is okozhat gondokat, amit egy későbbi cikkünkben fejtegetünk majd.

Az ösztrogén-dominancia tünetei (a teljesség igénye nélkül):

Emlőérzékenység, testsúlynövekedés, gyakori fejfájás, egyre erősödő premenstruációs tünetek, állandó fáradtság, alacsony libidó, enyhe vagy túl erős menstruációs vérzés, depresszió és szorongás, méhmióma, csomók a mellekben.

Kutatások szerint bizonyos étrendi szokások összefüggésbe hozhatók a magas ösztrogénszinttel, míg más étrendi megközelítések és egyes ételek segíthetnek a szintjének csökkentésében. Ennek oka, hogy az étrend befolyásolja az ösztrogén anyagcserét és kiválasztását a szervezetben.

A magas testzsírszázalék és testtömegindex megemelheti az ösztrogénszintet a szervezetben, ezzel egyes betegségek kialakulásának esélyét is növelve. Az elhízás összefüggésbe hozható az aromatáz enzim emelkedett szintjével, ami hozzájárul az ösztrogéntermeléshez.

Étrendek, amelyek összefüggésbe hozhatók az ösztrogén-dominanciával:

Több tanulmány is arra a következtetésre jutott, hogy a tipikus nyugati étrend, amely nagy mennyiségben tartalmaz ultrafeldolgozott élelmiszereket, édességeket, tejtermékeket és nagyobb mennyiségben vöröshúsokat, továbbá magas omega-6 zsírsavakban, egyértelműen összefüggésbe hozható az emelkedett ösztrogénszinttel. Hasonlóképpen, ezen étrendi szokások szoros kapcsolatot mutatnak a mellrák és az elhízás kialakulásával.

32 tanulmány felülvizsgálata során megállapításra került, hogy a nyugati étrendi mintának megfelelően étkezők, tehát nagy mennyiségű ultrafeldolgozott húskészítményeket és édességeket fogyasztó nők esetében 14%-kal nő a mellrák kialakulásának esélye. Míg egy zöldségekben, rostokban, egészséges omega-3 zsírokban gazdag étrend akár 18%-kal is csökkentheti ennek esélyét. A felülvizsgálat alapján egyértelműen kijelentik, hogy a nyugati típusú diétákhoz kapcsolódó megemelkedett ösztrogénszint és testzsírszázalék felelős a megnövekedett kockázat kialakulásáért.

Ezen a ponton fontos megjegyezni, hogy a menopauza után, amikor a petefészkek már nem termelnek ösztrogént, a zsírszövet válik a fő ösztrogénforrássá. Ezen okból olyan posztmenopauzán áteső nők esetében, akik nagyobb súlyfelesleggel rendelkeznek, megemelkedik az ösztrogénszint és ezáltal a mellrák kockázata is. Tehát, azon nők, akik nyugati étrendet követnek, ezáltal megnövekedett testzsírszázalékkal rendelkeznek jobban ki vannak téve a mellrák kockázatának, ezen esetekben nagy valószínűséggel a cukoranyagcsere is érintett, ami bizonyítottan összefüggésbe hozható az emlő daganatos megbetegedéseivel.

Étrendi javaslatok az egészséges ösztrogénszint megtartásához és visszaállításához:

Egyes tanulmányok szerint a mediterrán diéta (mi GLUTÉNMENTES mediterrán étrendről beszélünk minden esetben) hozzájárul az egészséges ösztrogénszinthez, ugyanis tengeri ételekben gazdag, ezáltal egészséges omega-3 zsírsavakat bővelkedik, ezen felül tartalmaz változatos zöldségeket és gyümölcsöket, továbbá kizárja az ultrafeldolgozott, omega-6 zsírsavakban, hozzáadott cukorban gazdag ételeket.

Egy korábbi tanulmány 6 hónapon keresztül vizsgált 115 nőt, akik a mediterrán diéta szerint étkeztek, amelynek eredményeként a résztvevők esetében 40 %-kal csökkent az ösztrogén hormon szintje.

A fentiek alapján tehát megállapíthatjuk, hogy az egészséges ösztrogénszint kialakításához az alábbi étrendi szokások kialakítása javasolt:

  • Alacsony omega-6 zsírsavtartalom, ultrafeldolgozott húskészítmények, növényi zsírok csökkentése. A legtöbb olajos mag is magas omega-6 zsírtartalommal rendelkezik, különösen a mandula, így ezek napi fogyasztása sem javasolt.
  • Magas omega-3 és omega-9 zsírstartalom, azaz tengeri halak és zöldségek (pl. algaolaj), tengeri herkentyűk, olívabogyó és olívaolaj rendszeres fogyasztása
  • Színanyagokban és rostokban gazdag zöldségek és gyümölcsök fogyasztása. Különösen fontos a keresztesvirágú zöldségek – pl.: brokkoli, kelbimbó, pak choi stb.- fogyasztása a megfelelő ösztrogén-anyagcsere kialakításához
  • Teljesértékű (gluténmentes) szénhidrátforrások – rizs, quinoa, hajdina, gyökérzöldségek – beiktatása az étrendbe

Az étrenden túl az optimális testzsírszázalék kialakításához elengedhetetlen továbbá a rendszeres testmozgás a mindennapokban. A rendszeres testmozgás segíthet optimalizálni a vérben keringő ösztrogénszintet, elősegítheti a megfelelő ösztrogén-anyagcserét, ezáltal csökkentve a krónikus betegségek (mint a fent említettek) kockázatát.

Források:
https://www.healthline.com/health/high-estrogen…
https://www.healthline.com/health/high-estrogen#diagnosis
https://www.healthline.com/nut…/foods-to-lower-estrogen…

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!