Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2023.12.08.
Speciális emésztőrendszeri és kapcsolódó táplálkozástudományi fórumest
Magasabb antioxidáns-bevitel, alacsonyabb köszvény kockázat
A magasabb antioxidáns-bevitel hozzájárul a köszvény alacsonyabb kockázatához…
Omega-3 hatása PCOS esetén
Az Omega-3 zsírok bevitele jótékony hatással van a policisztás petefészek szindrómára…
Ételmentés trendi módon
Nagyon divatosak manapság a bowl-ok…
Étrendi AGE-k bevitele és a testtömeg változása
AGE-k, azaz előrehaladott glikációs végtermékek cukrok és fehérjék reakciója során képződnek…
A KSH friss kutatási eredményeiből szemezgettünk:
„A péksütemények fogyasztása dinamikus növekedést mutatott az elmúlt években. 2014 és 2019 között, vagyis mindössze 5 év alatt szinte megduplázódott: minden egyes magyar 10,4 kilogramm helyett immár 19,9 kilogrammot fogyaszt évente.”
„Átlagosan közel 20 kilogramm péksüteményt fogyaszt évente minden egyes magyar. Ez a szám megduplázódott az elmúlt 5 évben, miközben a kenyérfogyasztás jelentős csökkenést mutat.”
„Jellemző trend a különféle „mentes” és reform termékek piacának évi kétszámjegyű bővülése, valamint a koronavírus-járvány miatt a fogyasztói szokások átalakulása is…”
„Egy átlagos gyermekes háztartás a KSH adatai szerint 18,5 kilogramm péksüteményt fogyaszt el egy esztendő alatt. Ezzel párhuzamosan a korábbiakhoz képest jóval kevesebb kenyér fogy: évi 38,5 kilogramm helyett már csak 28,3.”
„A legtöbb kenyeret és péksüteményt az egyedülálló férfiak fogyasztják: 62, illetve 40,8 kilogrammot évente. Náluk is hasonlóan jellemző a kenyér térvesztése a péksüteményekkel szemben.”
Táplálkozás-Beállítás megjegyzése: a péksütemények, finompékáruk jellemzően extrémen ultrafeldolgozott, tápanyagszegény „élvezeti cikkek”. Emellett úgy tűnik, hogy a „teljes kiőrlésű” pékáruk közegészségügyi propagálása sem ért célt az elmúlt 5 évben; gyermekes családoknál és egyedülálló férfiaknál biztosan nem…Ez a tendencia nagyon frusztráló jövőt vetít előre mind az anyagcsere-zavarokkal (túlsúly, inzulinrezisztencia, stb.), mind egyes emésztési panaszokkal összefüggésben.
Szabó Dániel Kollégánk
Fotó: Csudai Sándor – We Love Budapest
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!