A pajzsmirigy működésének támogatása megfelelő mikrotápanyagokon keresztül

A pajzsmirigy működésének támogatása megfelelő mikrotápanyagokon keresztül
2021.05.31.
Az utóbbi években, évtizedekben egyre több a pajzsmirigy-betegek száma Magyarországon, és világviszonylatban egyaránt. Ennek számos oka lehet és az is nyilvánvaló, hogy több tényező is közrejátszik. Azonban nem szabad megfeledkezni a táplálkozás kiemelkedő szerepéről, hiszen számos értékes tápanyaggal segíthetjük pajzsmirigyünk működését. Az alábbiakban közelebbről is megvizsgáljuk ezeket – a teljesség igénye nélkül:
 
  • Szelén: a pajzsmirigyhormonok előállításához szükséges nyomelem, mely mivel antioxidáns is, így segít megvédeni a pajzsmirigyet az oxidatív stressz okozta károsodásoktól (anti-TPO, anti-TG, TSH receptor elleni antitest). A pajzsmirigy nagy mennyiségben tartalmaz szelént, ebből adódóan hiánya pajzsmirigy-diszfunkcióhoz vezethet. A hazai lakosság szelénhiánya jellemzően kritikus mértékű! Szakmai és közegészségügyi javaslataink fényében idehaza minden tojásnak (legalább) célzottan (és államilag támogatottan) szelénesnek kellene lennie. A szelén állati eredetű élelmiszerekből hasznosul a legjobban, pl. tengeri halak és tenger gyümölcsei.
  • Jód: kritikus fontosságú a pajzsmirigy működése szempontjából is, azonban jód NEM egyenlő pajzsmirigy. A jód szerepe évezredek (!) óta ismert a pajzsmirigyhormon-termelés támogatását tekintve. A trijód-tironin (T3) és a tiroxin (T4) pajzsmirigyhormonok jódot tartalmaznak, tehát jódra van szükség szintézisükhöz. A magyar lakosság kisebb-nagyobb mértékben tradicionálisan jódhiányos, Európa sok más országához hasonlóan. Legjobb természetes jódforrások a tengeri „zöldségek”, pl. a szárított barna moszat.
  • Cink: a pajzsmirigyhormonok termeléséhez szükséges mikrotápanyag, mely a hormonok hatásmechanizmusát is szabályozza. Optimális cinkkoncentrációra van szükség a T3, T4 és a pajzsmirigy-stimuláló hormon (TSH) egészséges szintjéhez egyaránt.
  • Vas: a jód hasznosulásához vas szükséges, tehát nélkülözhetetlen a pajzsmirigyhormonok szintéziséhez és metabolizmusához. Részben vasháztartásunktól függ, hogy a tiroxint (T4) a pajzsmirigy-peroxidáz (TPO) révén aktív trijód-tironinná (T3) tudja-e alakítani. Ebből adódóan az alacsony vasszint, mely reproduktív életkorban lévő hölgyeknél gyakori jelenség, gátolhatja a pajzsmirigy működését, ezáltal pajzsmirigy alulműködést okozva. Rendszeresen ellenőriztessük ferritinszintüket is (B12- és folsavszintek mellett). Cinket és vasat is tartalmaznak a májételek és a vörös/vörösebb húsok. 
Jól látható, hogy egy kiegyensúlyozott és a fenti tápanyagokban gazdag étrend (azaz a Táplálkozás-Beállítás™ által javasolt Nutri-Funkcionális ételek™), mely többek között színhúsokat, tengeri halakat, tenger gyümölcseit, szelénes tojást és belsőséget (pl.: máj) is tartalmaz mennyire meghatározó pajzsmirigy működésünk szempontjából. Idehaza az étkezési algákon túl jódot talán legkönnyebb jódra standardizált barna moszat-kivonatból pótolni (kivéve, ha nagyobb dózisban szükséges a jód bevitele, pl. méhmióma).
 
Valamint ha minket kérdeztek, ez esetben se felejtsük el a gluténmentes étrend pozitív szerepét/hatását.
 
 

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!