A nők krónikus migrénje és az inzulinrezisztencia közötti kapcsolat

A nők krónikus migrénje és az inzulinrezisztencia közötti kapcsolat
2019.05.05.
A migrén gyakori neurológiai (idegrendszeri) rendellenesség, amely a fejfájás gyakoriságától függően epizódos migrénre (EM) és krónikus migrénre (CM) osztható ketté. Néhány tanulmány kimutatta, hogy a migrénben az inzulinérzékenység csökken; továbbá a magas vérnyomás, a cukorbetegség és az elhízás gyakori a krónikus migrénben szenvedő betegeknél.

Jelen vizsgálat célja a szérum glükóz (vércukor), az inzulinszint és az inzulinrezisztencia (IR) felmérése epizódos migrénes, krónikus migrénes és egészséges kontrollok mintájában.
Módszertan: A vizsgálatban hölgyek vettek részt: 83 EM, 83 CM és 83 egészséges kontroll. Fejfájást
diagnosztizálására a legfrissebb nemzetközi fejfájás-rendellenesség besorolást alkalmazták.
Megmérték a derékkörfogatot, a testtömeg-indexet (BMI) és a vérnyomást. Ezen kívül ellenőriztek a metabolikus paraméterek közé tartozó éhgyomri glükózt, a 2 órás 75 g orális glükóz tolerancia vizsgálatot (2 órás OGTT), a szérum HbA1c-t, a vér lipid profilját, a C-reaktív fehérjét és a prolaktin szintet.

Eredmények: Szignifikáns IR-prevalenciát figyeltek meg CM-ben (P = 0,002). Nem tapasztaltak szignifikáns összefüggést éhomi glükózzal, a 2 órás OGTT-vel, a HbA1c-vel, a vér lipid profiljával, a C- reaktív fehérjével, a prolaktin szinttel és a derékkörfogattal kapcsolatban. Az elhízás a CM megnövekedett kockázatával társult (esélyarány 2,4). Amikor az IR és az elhízás közötti összefüggés vizsgálták, az esélyarány szignifikánsan növekedett (!).

Következtetés: Az eredmények egyértelműen arra utalnak, hogy a krónikus migrén (CM) és az inzulin-rezisztencia (IR) között kapcsolat lehet, különösen akkor, ha mindehhez elhízás is társul.

Forrás: Fava A, Pirritano D, Consoli D, et al. Chronic migraine in women is associated with insulin
resistance: a cross-sectional study. Eur J Neurol. 2014 Feb;21(2):267-72.
Fordította: Tóth Vivien Kolléganőnk

Inzulinrezisztencia megközelítése a megfelelő étrend és a rendszeres mozgás segítségével:
https://taplalkozasbeallitas.hu/videoshop/

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!