A női hormonháztartás problémáiról

A női hormonháztartás problémáiról
2022.12.06.

A stressz, a túlzásba vitt edzés és kalóriahiányos diéta hatása a női hormonokra

Jól ismert tény, hogy a különféle stresszhatások sok esetben felelősek a rendszertelen ciklusért (diszmenorrhea) vagy annak a teljes hiányáért (amenorrhea). A PCOS (Policisztás Ovárium Szindróma) a szakirodalmakban általában túlsúlyos nőket ír le, akik többnyire feldolgozott, kalóriadús élelmiszereket fogyasztanak és mozgásszegény életmódot folytatnak, ezáltal akár patológiás inzulinrezisztenciában szenvednek, ami negatívan befolyásolja a petefészkük működését (policisztás petefészkek).

Napjainkban azonban sok nő vékony szeretne lenni, ezért sokan esnek abba a hibába, hogy heti akár 5-6 alkalommal 1,5-2 órás intenzív (pl. Crossfit) edzéseken vesznek részt, túl alacsony kalória- és szénhidrátbevitel mellett, adott esetben tápanyaghiányosan is (vashiány, magnéziumhiány, stb).

Ezekben az esetekben az érintett hölgyek ugyancsak gyakran szenvednek PCOS-szerű tünetektől (hajhullás, bőrproblémák, rendszertelen ciklus, vízvisszatartás stb.) annak ellenére, hogy nem feltétlenül vannak jelen ciszták a petefészkükben vagy rendelkeznek túlsúllyal.

Ennek oka, hogy ilyenkor a nőgyógyászati panaszokat a felfokozott életmód, a túlzottan erős edzések és az egyes makro- és mikrotápanyag-hiányok által a szerveztre gyakorolt erős stresszhatások okozhatják, ugyanis a mellékvesékben termelt androgén hormonok szintje megemelkedik.

Esetükben a HPA, azaz a stressztengely érintett, ami részben felelős a túlzott androgén termelésért is.

Alapvetően normális, hogy a női szervezetben is bizonyos mértékben jelen vannak az androgén hormonok, hiszen a túl alacsony tesztoszteronnak is vannak negatív hatásai, mint a csontritkulás, hangulatingadozás, krónikus fáradtság, hízás vagy az alacsony libidó. Azonban a PCOS tünetei, ezen hormonok emelkedésének hatására erősödnek. Egyes nők esetében a menstruációs ciklus zavara és a termékenységi problémák állnak fenn, míg más esetekben rendszeres ciklus mellett jelentkeznek a fizikai tünetek, mint az elhízás, a fokozott szőrösödés vagy a bőrproblémák.

A két fő androgén hormon, ami a tüneteket okozhatja a tesztoszteron és az androsztendion, továbbá egyéb androgének, mint a dehidrotesztoszteron (DHT), dehidroepiandoszteron (DHEA) és a dehidroepiandoszteron szulfát (DHEA-S).

A stresszre adott válaszként a hipotalamusz serkenti az agyalapimirigyet az ACTH hormon kiválasztására. Az ACTH hormon serkenti a mellékveséket a kortizol, az adrenalin és noradrenalin, és továbbá a DHEA, DHEA-S és androsztendion termelésére.

Az ACTH hormonnak napi ritmusa van, ami azt jelenti, hogy reggel magasabb, míg este alacsonyabb a szintje, azonban ez fizikai és érzelmi stressz hatására is kiugorhat. Ez aktiválja a HPA-tengelyt, ami megemelheti a ACTH hormon szintjét, illetve a kortizolt is. Az ACTH felel a DHEA, DHEA-S és androsztendion termelődéséért, melyek fontos szerepet játszanak az agy védelmében a kortizol és egyéb stresszhormonok negatív hatásaival szemben, emellett azonban hasonló tüneteket okozhatnak, mint az andorgén homonok megemelkedett szintje PCOS esetén.

Kutatásokban megfigyelték, hogy a krónikus stressznek (pl. PTSD- poszttraumás stressz szindróma) kitett nők esetében már kisebb mértékű stressz is jelentősen nagyobb ACTH felszabadulást okoz, amihez eleinte kimagasló DHEA-szint társult.

Különösen vékony testalkatú nők esetében elmondható tehát – akik nem feltétlenül rendelkeznek policisztás petefészkekkel és tipikus inzulinrezisztenciával, de mégis a PCOS tünteitől szenvednek – hogy a krónikus stressz a legfőbb kiváltó oka az állapotuknak.

Hosszabb távon ennek a folyamatnak a végeredménye lehet többek között az alacsony AMH (anti-müllerian hormon)-szint és a korai petefészek-kimerülés is.

Források:
PMID: 15531511: Stability of adrenocortical steroidogenesis over time in healthy women and women with polycystic ovary syndrome: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15531511/

Stress Induced Anovulation: https://booksite.elsevier.com/broch…/stress/PDFs/berga.pdf

An Increased Capacity for Adrenal DHEA Release is Associated with Decreased Avoidance and Negative Mood Symptoms in Women with PTSD: https://www.nature.com/articles/1300432

Androgen Excess: https://emedicine.medscape.com/article/273153-overview

Neuroprotective Effects of DHEA(S): https://www.pnas.org/doi/10.1073/pnas.95.4.1852

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!