A nem alkoholos zsírmájban szenvedők rezisztens keményítőfogyasztásának hatása

A nem alkoholos zsírmájban szenvedők rezisztens keményítőfogyasztásának hatása
2023.11.08.

A nem alkoholos zsírmájban (NAFLD) szenvedők rezisztens keményítőfogyasztásának hatása a máj trigliceridszintjére, valamint a májkárosodással és gyulladással összefüggő májenzim-szintekre

A rezisztens keményítő egy nem emészthető rost, amely a vastagbélben fermentálódik. Korábban állatkísérletek során már kimutatták, hogy fogyasztása pozitív hatással van az anyagcserére.

A közelmúltban egy vizsgálat nem alkoholos zsírmájbetegségben (NAFLD) szenvedő betegeknél azt mutatta, hogy a rezisztens keményítő napi bevitele megváltoztathatja a bélbaktériumok összetételét, és csökkentheti a máj triglicerid- és májenzimszintjét, amely a májkárosodáshoz és gyulladáshoz köthető.

A NAFLD, amelyet a májban felhalmozódó zsír okoz, a lakosság mintegy 30%-át érinti világszerte. Súlyos májbetegségekhez vezethet, és hozzájárulhat egyéb állapotokhoz is, mint például a 2-es típusú cukorbetegség, vagy a szív- és érrendszeri betegségek. Jelenleg nem áll rendelkezésre jóváhagyott gyógyszer a NAFLD kezelésére. Az orvosok általában étrendi változtatásokat és testmozgást javasolnak az állapot kezelésére.

Korábbi kutatások azt sugallták, hogy a NAFLD összefüggésbe hozható a bélmikrobiom zavarával. A korai stádiumú NAFLD-ben szenvedőknél már megváltozott a bélbaktérium-profilt tapasztaltak. Ezért Li és csapata azt akarta megvizsgálni, hogy a rezisztens keményítő – egy olyan rostfajta, amelyről ismert, hogy elősegíti a jótékony bélbaktériumok növekedését – segíthet-e a NAFLD kezelésében.

A csapat 200 NAFLD-beteget vett fel, és egy táplálkozási szakember által kidolgozott kiegyensúlyozott étrendet biztosított számukra. Közülük 100 beteg kukoricából nyert rezisztens keményítőport kapott, míg a kontroll csoport 100 fője nem rezisztens kukoricakeményítőt kapott (de megegyező kalóriatartalommal). Azt az utasítást kapták, hogy igyanak meg 20 gramm keményítőt 300 ml vízzel elkeverve étkezés előtt, naponta kétszer, négy hónapon keresztül.

A négy hónapos kísérlet után a rezisztens keményítőkezelésben részesült résztvevők máj trigliceridszintje közel 40%-kal alacsonyabb volt, mint a kontrollcsoportban. Ezenkívül a rezisztens keményítővel kezelt betegeknél a NAFLD-vel kapcsolatos májenzim értékek és a gyulladásos faktorok is csökkentek. (Fontos, hogy ezek az javulások még akkor is nyilvánvalóak voltak, ha statisztikailag korrigálták a fogyással.)

„Tanulmányunk azt mutatja, hogy a rezisztens keményítő hatása a betegek májállapotának javítására független a testsúly változásaitól” – mondja Yueqiong Ni, a cikk társszerzője a Shanghai Sixth People’s Hospital és a Leibniz Természeti Termékkutató és Fertőzésbiológiai Intézet munkatársa (Hans-Knöll). -Institute (HKI) Németországban.

A betegek székletmintáinak elemzésével a csapat azt találta, hogy a rezisztens keményítőt fogyasztó csoport bélmikrobiom összetétele és funkcionalitása eltérő volt a kontrollcsoporthoz képest. Konkrétan, a kezelt csoportba tartozó betegeknél alacsonyabb volt a Bacteroides stercoris szint, ami egy olyan kulcsfontosságú baktériumfaj, amely metabolitjain keresztül befolyásolhatja a zsíranyagcserét a májban. A B. stercoris csökkenése szorosan összefügg a máj triglicerid-tartalmának, a májenzim értékek és a metabolitok csökkenésével.

„Felfedeztünk egy új beavatkozást a NAFLD betegek számára, amely megközelítés hatékony, megfizethető és fenntartható. A megerőltető testmozgással vagy súlycsökkentő kezeléssel összehasonlítva a rezisztens keményítő hozzáadása a normál és kiegyensúlyozott étrendhez sokkal könnyebben követhető az emberek számára.” – mondja Li.

Pár példa a rezisztens keményítőkre:

  • hűtött rizs, például sushi formájában
  • hűtött burgonya, például burgonyasaláta (akár Nizzai saláta) részeként
  • sült főzőbanán, például hal mellé köretként
  • éretlen banán, például köztes étkezésként

Forrás:
Weiping Jia & colleagues, Resistant starch decreases intrahepatic triglycerides in patients with NAFLD via gut microbiome alterations, Cell Metabolism (2023). DOI: 10.1016/j.cmet.2023.08.002.
https://medicalxpress.com/…/2023-09-resistant-starch…

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!