A mediterrán étrend hatása a nőknél a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében

A mediterrán étrend hatása a nőknél a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében
2023.05.30.

A mediterrán étrend hatása a nőknél a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében

Az étrend megváltoztatása a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésének egyik sarokköve. A mediterrán étrendet már korábban összefüggésbe hozták a szív- és érrendszeri betegségek alacsonyabb kockázatával, de egyetlen kutatás sem vizsgálta ezt a kapcsolatot kifejezetten nők esetében.

Célkitűzés

A mediterrán étrend szigorú és megengedőbb követésének hatásai a szív- és érrendszeri betegségekre, valamint a nők halálozására.

Módszer

A kutatást a Medline, Embase, CINAHL, Scopus és Web of Science (2003–21) adatbázisaiban végezték, olyan résztvevők bevonásával is, akiknek korábban nem volt szívbetegségük. Csak olyan tanulmányokat vettek be a tanulmányba, amelyekben a mediterrán étrendet értékelték a női résztvevők egészségére gyakorolt hatása szempontjából.

Eredmények

Tizenhat tanulmány kimenetelét értékelték. A nőknél a mediterrán diéta szigorúbb betartása a szív- és érrendszeri betegségek (ezen belül a koszorúér betegség) és a halálozás alacsonyabb előfordulásával járt együtt. A stroke valószínűsége szintén alacsonyabb volt azoknál a nőknél, akik jobban betartották a mediterrán étrendet.

Következtetés

Ez a tanulmány alátámasztja a mediterrán étrend jótékony hatását a szív- és érrendszeri betegségek és a nők halálozásának elsődleges megelőzésére, és fontos lépés a nemekre vonatkozó irányelvek lehetővé tételében.

MEGJEGYZÉS: Mi gluténmentesen és egyéni anyagcsere-profilok fényében javasoljuk a mediterrán étrendet. Gluténmentes mediterrán étrend™.

Forrás:

Primary prevention of cardiovascular disease in women with a Mediterranean diet: systematic review and meta-analysis
Pant A, Gribbin S, McIntyre D, et al
Heart Published Online First: 14 March 2023. doi: 10.1136/heartjnl-2022-321930

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!