A magnézium kiegészítésének az inzulinérzékenységre és a glükóz(vércukor)-szabályozásra gyakorolt ​​hatása

A magnézium kiegészítésének az inzulinérzékenységre és a glükóz(vércukor)-szabályozásra gyakorolt ​​hatása
2019.05.26.
A magnézium kiegészítésének az inzulinérzékenységre és a glükóz(vércukor)-szabályozásra gyakorolt ​​hatása (vonatkozó randomizált, kontrollált vizsgálatok szisztematikus áttekintése és meta-analízise alapján).

A tanulmányban a kutatók szisztematikus áttekintést és meta-analízist végeztek a magnézium kiegészítésnek az inzulinérzékenységre és a glükóz kontrollra gyakorolt ​​hatásának értékelésére diabéteszes és egészséges alanyok esetében. A kutatók számos adatbázisban (PubMed-Medline, SCOPUS, Web of Science és Google Scholar) folytattak keresést, hogy azonosítsák a magnézium hatását az inzulinérzékenységre és a glükóz szabályozására. A magnézium-kiegészítés szignifikáns hatását figyelték meg a HOMA-IR index esetében, de a vércukor, HbA1c és inzulin esetében a hatás nem volt ennyire szignifikáns. Egy alcsoport elemzés során összehasonlították a 4 hónapnál rövidebb, valamint a 4 vagy több hónapos magnézium kiegészítést alkalmazó időtartamokat, amely szignifikáns különbséget mutatott az éhgyomri glükóz-koncentráció és a HOMA-IR index között az utóbbi alcsoport javára. A legalább 4 hónapig tartó magnézium-kiegészítés jelentősen javítja a HOMA-IR indexet és éhgyomri glükóz szintet, mind a diabéteszes, mind az egészséges alanyok esetében.

Jelen eredmények arra engednek következtetni, hogy a magnézium pótlása előnyös kiegészítő lehet a glükóz anyagcserét érintő rendellenességekben!

Forrás: Simental-Mendía LE, Sahebkar A, Rodríguez-Morán M, Guerrero-Romero F: A systematic
review and meta-analysis of randomized controlled trials on the effects of magnesium
supplementation on insulin sensitivity and glucose control. Pharmacol Res. 2016 Sep;111:272-282.

A magnézium-források megválasztása is nagyon fontos.
Facebook videónk a témában:

Jellemzően a következő termékeket javasoljuk:

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!