Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2024. ősz
Előadás: Inzulinrezisztencia komplexen, de másképpen.
Természetes módszerek a magas prolaktinszint kezelésére
A prolaktin az agyalapi mirigyben termelődő hormon, amely…
A taurinbevitel összefüggésbe hozható a metabolikus szindróma alacsonyabb kockázatával
Metabolikus szindrómáról akkor beszélhetünk, ha valakinél…
Lágy tojás szardellával
Omega-3, jód, szelén, kalcium, lecitin, A-vitamin, cink és fehérjeforrás
A bőr autofluoreszcenciája
…és a koszorúér-meszesedés közötti összefüggés az általános populációban
Gyakran hangsúlyozzuk egyes zsírok fontosságát és a szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásait, különösen az omega-3/ omega-6 zsírsavak arányának jelentőségét az étrendünkben.
Az általunk javasolt zsírok esszenciálisak a jó egészséghez, azonban fontos tisztában lennünk azzal, hogy bizonyos zsírok akár extrém módon károsak is lehetnek a szervezetünkre. Az étrendünk zsírforrásainak kiválasztásakor körültekintőnek kell lennünk, ugyanis vannak zsírok, amelyek tápanyagként szolgálnak a szervezetünk számára, gyulladáscsökkentőek és energiát biztosítanak a testünknek, valamint különböző szövetek építőkövei.
Azonban egyes zsírok problémásak is lehetnek, erősen gyulladáskeltőek és fogyasztásuk különböző egészségügyi problémákhoz vezethet. Ezen zsírok közé soroljuk a margarinok szinte összes fajtáját, a legtöbb napraforgóolajat, a részben vagy egészben hidrogénezett olajok és zsírok minden formáját: a szójaolajat, kukoricaolajat, búzacsíra-olajat. Ezek mind hozzájárulhatnak szervezetünkben az omega-6 túlsúly kialakulásához, amely erősen gyulladáskeltő és olyan hormonális egyensúlytalanságokhoz vezethet, mint a női szervezetben az ösztrogéndominancia kialakulása, amely számos egészségügyi kihívás okozója.
Az általunk javasolt étrendben használhatóak a növényi eredetű olajok és zsírok közül az avokádó, az avokádóolaj, a kókusz, a kókuszolaj, a kókusztej, az olíva és az olívaolaj (omega-9 zsírsav tartalom).Az állati eredetű zsírok közül a legeltetett állatok tejéből készült vaj, tisztított vaj (ghí), a megfelelő minőségű állatok húsa, az édesvízi/tengeri halak és a tojássárgája illeszthető be az étrendbe.Ezen zsírok a sejtmembránok és hormonok építőkövei. Emellett a zsírban oldódó vitaminokat szállítják, mint az A-, D-, E-és K-vitamin és segítik az ásványi anyagok felszívódását.A telített zsírsavak a sejtfalunk legalább 50%-át teszik ki, és védelmet nyújtanak a sejtfal szerkezeti integritásába behatoló nemkívánatos anyagok ellen.A telített zsírok elősegítik a csontok egészségét azáltal, hogy segítik a kalcium hasznosulását.
A legeltetett marha húsa tápanyagdús, tartalmaz omega-3 zsírsavat, CLA-t, egészséges fehérjéket, E-vitamint, B12-t, tiamint, riboflavint, kreatint, vasat és cinket.A kókuszolaj javítja az emésztést, erősíti az immunrendszert, segíthet a Candida és más fertőzések leküzdésében, szabályozza a vércukorszintet, valamint táplálja a bőrt és a hajat.
A megfelelően megválasztott zsírok fogyasztása az egészséges hormonrendszer szempontjából kulcsfontosságú.
Források:
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!
Találd meg a kiutat az IR-ból!
Bartha Ákos táplálkozás-kutató előadása az INZULINREZISZTENCIÁRÓL komplexen, de másképpen.
Összefoglaljuk minden tapasztalatunkat, protokollunkat, kutatásunkat és alkalmazott módszerünket az inzulinrezisztenciát (IR) érintő táplálkozási és táplálék-kiegészítési témákban.
2024.09.18. | SOTE