A különféle zsírok szervezetre gyakorolt hatásai

A különféle zsírok szervezetre gyakorolt hatásai
2023.04.17.

Gyakran hangsúlyozzuk egyes zsírok fontosságát és a szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásait, különösen az omega-3/ omega-6 zsírsavak arányának jelentőségét az étrendünkben.

Az általunk javasolt zsírok esszenciálisak a jó egészséghez, azonban fontos tisztában lennünk azzal, hogy bizonyos zsírok akár extrém módon károsak is lehetnek a szervezetünkre. Az étrendünk zsírforrásainak kiválasztásakor körültekintőnek kell lennünk, ugyanis vannak zsírok, amelyek tápanyagként szolgálnak a szervezetünk számára, gyulladáscsökkentőek és energiát biztosítanak a testünknek, valamint különböző szövetek építőkövei.

Azonban egyes zsírok problémásak is lehetnek, erősen gyulladáskeltőek és fogyasztásuk különböző egészségügyi problémákhoz vezethet. Ezen zsírok közé soroljuk a margarinok szinte összes fajtáját, a legtöbb napraforgóolajat, a részben vagy egészben hidrogénezett olajok és zsírok minden formáját: a szójaolajat, kukoricaolajat, búzacsíra-olajat. Ezek mind hozzájárulhatnak szervezetünkben az omega-6 túlsúly kialakulásához, amely erősen gyulladáskeltő és olyan hormonális egyensúlytalanságokhoz vezethet, mint a női szervezetben az ösztrogéndominancia kialakulása, amely számos egészségügyi kihívás okozója.

Az általunk javasolt étrendben használhatóak a növényi eredetű olajok és zsírok közül az avokádó, az avokádóolaj, a kókusz, a kókuszolaj, a kókusztej, az olíva és az olívaolaj (omega-9 zsírsav tartalom).
Az állati eredetű zsírok közül a legeltetett állatok tejéből készült vaj, tisztított vaj (ghí), a megfelelő minőségű állatok húsa, az édesvízi/tengeri halak és a tojássárgája illeszthető be az étrendbe.
Ezen zsírok a sejtmembránok és hormonok építőkövei. Emellett a zsírban oldódó vitaminokat szállítják, mint az A-, D-, E-és K-vitamin és segítik az ásványi anyagok felszívódását.
A telített zsírsavak a sejtfalunk legalább 50%-át teszik ki, és védelmet nyújtanak a sejtfal szerkezeti integritásába behatoló nemkívánatos anyagok ellen.
A telített zsírok elősegítik a csontok egészségét azáltal, hogy segítik a kalcium hasznosulását.

A legeltetett marha húsa tápanyagdús, tartalmaz omega-3 zsírsavat, CLA-t, egészséges fehérjéket, E-vitamint, B12-t, tiamint, riboflavint, kreatint, vasat és cinket.
A kókuszolaj javítja az emésztést, erősíti az immunrendszert, segíthet a Candida és más fertőzések leküzdésében, szabályozza a vércukorszintet, valamint táplálja a bőrt és a hajat.

A megfelelően megválasztott zsírok fogyasztása az egészséges hormonrendszer szempontjából kulcsfontosságú.

Források:

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!