A Hashimoto-betegségről

A Hashimoto-betegségről
2019.09.01.

A Hashimoto-betegség (és más krónikus pajzsmirigy autoimmun betegség) mind (epi)genetikai, mind környezeti hatások miatt alakul ki, azonban mindkét tényező szerepe még nem teljesen érthető számunkra. A Hashimoto-betegség kezelése függ a klinikai megjelenésétől is, amely gyakran jár jóindulatú diffúz vagy göbös golyvával normális pajzsmirigy működés mellett, szubklinikus pajzsmirigy alulműködéssel és állandósult pajzsmirigy alulműködéssel. A legtöbb esetben a Hashimoto betegeknek élethosszig tartandó L-thyroxin szedése lehet javasolt.

A Hashimoto-betegség kapcsán az étrend fontossága sajnos általában mellőzve van. A Hashimoto-betegség irodalmi kutatása kapcsán fel lett térképezve a a jód, a szelén, a D-vitamin és glutén kérdése. A gluténmentes étrend kérdése a cöliákiás és a nem-cöliákiás betegek körében is fel lett dolgozva.

A nemzetközi orvosi irodalomjegyzék szerint az autoimmun pajzsmirigy alulműködés és a gluténérzékenység közt egyértelműen kapcsolat figyelhető meg (!). Ez részben
azzal magyarázható, hogy a cöliákiás pácienseknél nő az immunrendszeri érzékenységek száma (és fordítva) az autoimmun poliglandularis szindróma keretében, mely során olyan tápanyaghiányok alakulnak ki az antitestek miatt mint a szelén és a jód felszívódási zavara, melyek több célszövetet céloznak meg.
Egy friss meta-analízisben arra a következtetésre jutottak a kutatók, hogy minden Hashimoto-beteget legalább szűrni kellene cöliákiára a két autoimmun folyamat előfordulási kockázatának a növekedése miatt. A cöliákia szerológia tesztek: szérum IgA és IgG, gliadin ellenes antitestek (AGA-IgA, AGA-IgG), IgA transzglutamináz ellenes antitest.


Forrás: Hell J Nucl Med. 2017 Jan-Apr;20(1):51-56. A concise review of Hashimoto thyroiditis (HT) and the importance of iodine, selenium, vitamin D and gluten on the autoimmunity and dietary management of HT patients.Points that need more investigation Liontiris MI, Mazokopakis EE.

Fordította: Polgár Annamária Kolléganőnk

https://taplalkozasbeallitas.hu/esemenyek/


Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!