A gyömbérpótlás hatása

A gyömbérpótlás hatása
2022.02.22.

A gyömbérpótlás hatása a metabolikus profilokra 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegeknél: randomizált, kontrollált vizsgálatok szisztematikus áttekintése és metaanalízise

A Complementary Therapies in Medicine 2022. január 11-i számában megjelent szisztematikus áttekintés és metaanalízis eredményei a gyömbérpótlással összefüggésben alacsonyabb vérnyomást, éhgyomri vércukorszintet és hemoglobin A1c-t (HbA1c, a hosszú távú glükózszabályozás markere) mutattak ki.

„A gyömbér biztonságos kiegészítő terápiának tekinthető, csökkenteni képes a gyulladást, amely számos betegség döntő kockázati tényezője, egészséges egyéneknél és betegeknél, különösen krónikus betegségekben és gyomor-bélrendszeri rendellenességekben szenvedőknél” – jegyezték meg Armin Ebrahimzadehof Kashan University of Medical Sciences és munkatársai.

A metaanalízishez a szerzők 10 randomizált, kontrollált vizsgálatot választottak ki, amelyek a gyömbér vércukorszintre, HbA1c-re, vérnyomásra és lipidekre gyakorolt hatását vizsgálta 2-es típusú cukorbetegek körében. A kiegészítők között gyömbérgyökér, kapszula vagy tabletta szerepelt, napi 1200 és 3000 mg közötti dózisban, 8 és 13 hét közötti időtartamban. A metaanalízis azt mutatta, hogy a gyömbér-kiegészítőket kapó résztvevők körében csökkent az éhgyomri vércukorszint és a HbA1c a kontrollcsoportokhoz képest. A szisztolés és diasztolés vérnyomás is csökkent. A lipidek tekintetében nem találtak különbséget a gyömbért kapó résztvevők és a kontrollcsoportok között. Azonban a triglicerid szint jelentős csökkenését állapították meg a 60-nál kevesebb résztvevőt tartalmazó vizsgálatokban, továbbá a 11 hétnél hosszabb, illetve 11 hétnél rövidebb ideig tartó vizsgálatokban az össz- és az LDL-koleszterinszint csökkenését is kimutatták.

„Legjobb tudomásunk szerint ez az első átfogó metaanalízis, amely a gyömbérpótlás metabolikus profilokra gyakorolt hatását vizsgálja 2-es típusú diabetes mellitusban szenvedő betegeknél” – közölték a szerzők. „Vizsgálatunk azt mutatta, hogy a gyömbérpótlás csökkentette az éhgyomri vércukorszintet, a HbA1C-t és a vérnyomásértéket a kettes típusú diabetes mellitusban szenvedő betegeknél, míg a lipidprofilokban nem történt jelentős változás”.

Fordította: Tóth Vivien, szakmai Kolléganőnk

Forrás: Ebrahimzadeh, Armin et al. “The effect of ginger supplementation on metabolic profiles in patients with type 2 diabetes mellitus: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials.” Complementary therapies in medicine vol. 65 (2022): 102802. doi:10.1016/j.ctim.2022.102802

Kapcsolódó, ajánlott termék:

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!