A glutén és a fruktán kérdése

A glutén és a fruktán kérdése
2020.12.04.
Nem-Cöliákiás Gluténérzékenység (NCGS), vagy inkább Nem-Cöliákiás, Gluténtartalmú gabonák fogyasztása által okozott általános (bél)érzékenység
Az NCGS azokra lehet igaz, akik negatívan reagálnak például a búzafélékre, de nem rendelkeznek diagnosztizált lisztérzékenységgel (cöliákia). Egy nemrégiben elvégzett, 1312 felnőtt adatait áttekintő tanulmány szerint a gluténmentes étrendre POZITÍVAN reagálók ”csak” 16 %-ánál állt fenn hagyományos értelemben vett gluténérzékenység (1). A fennmaradó résztvevők más jellegű érzékenységekkel vagy placebo reakcióval reagáltak a gluténmentes ételekre. Az NCGS kutatói azt gyanították, hogy ezek a személyek viszont valóban érzékenyek lehetnek a fruktánokra, mivel azok sok gluténtartalmú élelmiszerben IS megtalálhatók, mint például a kenyér és a croissant. A Gastroenterology című szaklapban közzétett norvég tanulmány 59 embert vizsgált, akiknél habár még nem került sor a cöliákia egyértelmű megállapítására, mégis emésztési megkönnyebbülést jeleztek gluténmentes étrend követése mellett (2). A részvevőket véletlenszerűen csoportokra osztották, csoportonként eltérő összetételű, de küllemben megegyező müzliszeleteket kaptak hét napig. A müzliszeletek vagy glutént vagy fruktánt vagy az előbbiekből egyiket sem (placebo csoport) tartalmazták. Az 1. egy hét eltelte után átkerültek egy másik csoportba, így a vizsgálat részeként mindhárom müzliszeletet fogyasztották és közben feljegyezték emésztési tüneteiket. A kutatók azt találták, hogy az IBS tünetei – különösen a puffadás és gyomorégés – a fruktántartalmú müzliszeletek elfogyasztása után 15%-kal súlyosabbak voltak a placebóhoz képest. A vezető szerző, Gry Skodje szerint ezek az eredmények erőteljesen alátámasztják azt az elképzelést, miszerint a búzában található fruktánok az emésztési tünetek kiváltó okai, nem önmagában (csak) a glutén. És a fruktánok igen súlyos emésztőrendszeri és emésztőrendszeren kívüli egészségügyi gondokat okozhatnak… (endometriózis, fibromialgia, hashimoto thyreoiditis, ekcéma, ízületi gyulladás, ADHD, …?)
Annak magyarázata, hogy a gluténmentes étrend hatására sokan sokkal jobban érzik magukat – akkor is, ha nincs gluténérzékenységük – tudományos oldalról nézve részben világos. A gluténmentes gabonák, mint a rizs vagy hajdina eredendően alacsonyak FODMAP-okban (beleértve a fruktánokat is). Tehát a gluténmentes gabonafélék fogyasztói (még ha nem is szándékosan, de) eltávolítják étrendjükből a fruktánokat is, ami tüneteik jelentős mértékű enyhüléséhez vezethet. Ezért a glutén általános kerülése továbbra is különösen hasznos lehet a ”fruktánintoleranciában” szenvedők számára is.

Források:
  • Clin Gastroenterol Hepatol. 2017 Mar;15(3):339-348. Suspected Nonceliac Gluten Sensitivity Confirmed in Few Patients After Gluten Challenge in Double-Blind, Placebo-Controlled Trials; Javier Molina-Infante, Antonio Carroccio
  • Gastroenterology. 2018 Feb;154(3):529-539.e2. Fructan, Rather Than Gluten, Induces Symptoms in Patients With Self-Reported Non-Celiac Gluten Sensitivity; Gry I Skodje et al.
  • Gibson PR, Shepherd SJ. (2010): Evidence-based dietary management of functional gastrointestinal symptoms: The FODMAP approach. J Gastroenterol Hepatol 25 (2):252–258.

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!