A fukoidánok hatása az immunrendszerre

A fukoidánok hatása az immunrendszerre
2021.02.02.
Mik azok a Fucoidánok és miért hoztuk létre Európa egyik legegyedülállóbb készítményét a segítségükkel?

Tengeri moszatfajtákból kivont bioaktív vegyületek: a fucoidánok természetes előfordulási helye a barnamoszatok sejtfalában található, és az a funkciójuk, hogy megvédjék a növényt a vízben élő kórokozóktól és egyéb káros környezeti hatásoktól. A fucoidánok hosszú láncú poliszacharidok, amelyeket összetett molekulaszerkezet jellemez.

A bizonyítékok : Több mint 2000 (!) független, szakmailag lektorált kutatási anyag jelent meg a fucoidánok bioaktív tulajdonságairól. A kiterjedt, tudományos alaposságú bizonyítékok átfogó in vitro, valamint állat- és humán klinikai vizsgálatokat is tartalmaznak. A fucoidánok terápiás tulajdonságainak eddigi kutatása nagyrészt hat egészségügyi indikációra és területre összpontosított (a teljesség igénye nélkül):

Az immunfunkciók támogatása: Kimutatták, hogy konkrétan az általunk felhasznált fucoidán helyreállítja az antimikrobiális peptidek szekrécióját* és hozzájárul a nyálkahártyák immunológiai egészségének és egységének szabályozásához (F).

Ez az ausztrál tanulmány a bél-immunitás és gyulladás markereit vizsgálta, beleértve a lizozim-szintet is, amely a veleszületett immunfunkció ismert mutatója. Az élsportolók intenzív fizikai aktivitása gyakran mutat összefüggést a csökkent lizozim-szinttel és az immunfunkciók megváltozásával („nyitott ablak szindróma”). A Bartha-Fucoidanhoz hasonló fucoidánnal történő táplálékkiegészítés eredményeképpen a kutatás az élsportolók széklet lizozim-szintjében 45%-os növekedést mutatott ki. Lizozim-szintjük normalizálódott és az egészséges kontrollcsoport szintjével megegyező értékeket mutatott. (hasonló immunológiai elváltozások következnek be például alvászavarok vagy egyéb, krónikusnak tekinthető stresszorok hatására – HPA, azaz stressztengely és nyitott ablak szindróma)

*Az antimikrobiális peptidek (röviden: AMP) a szervezetbe került idegen mikroorganizmusok (pl. baktériumok és vírusok) elleni védekezés szempontjából fontosak. Tulajdonképpen aminosavak, belőlük épülnek fel a fehérjék.  Szekréció: kiválasztás.

Forrás:Fucoidan Supplementation Restores Fecal Lysozyme Concentrations in High-Performance Athletes: A Pilot StudyAmanda J. Cox et al.Drugs 2020, 18(8), 412.


Jellemzően a következő termékeket javasoljuk:

https://nutribalance.hu/termek/freyagena-balance-bartha-fucoidan/

https://nutribalance.hu/termek/defense-immun-csomag/

https://nutribalance.hu/termek/ir-csomag/

https://nutribalance.hu/termek/babahozo-csomag/

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!