A folsav és egyéb mikrotápanyagokról várandósság alatt

A folsav és egyéb mikrotápanyagokról várandósság alatt
2020.11.17.

A szintetikus folsav NEM elegendő a velőcsőzáródási rendellenességek megelőzésében.

Pascal Groenen holland kutató úgy véli, hogy a velőcsőzáródási rendellenességek megelőzése a kiegyensúlyozott étrenden alapszik (mi is így gondoljuk). A velőcsőzáródási rendellenességek a központi idegrendszer rendellenességei és egykor a fejlett világ leggyakoribb születési rendellenességei voltak. A velőcsőhibák nagymértékben csökkentek azóta, hogy bevezették a B-vitaminok közé tartozó folsavval dúsított élelmiszereket az Egyesült Államokban, Kanadában és máshol a világban is. Azonban még mindig születnek gyermekek ezzel az állapottal, ami a kutatókat egyéb lehetséges okok felkutatására készteti.

Rágcsálókkal végzett vizsgálatok során Dr. Gorenen felfedezte, hogy a myo-inostiol – az emberi szervezetben is előállított – B-vitaminok családjába tartozó inositol biológiailag aktív formája megakadályozza az egyébként bekövetkező velőcsőhibák 70 százalékát. Ezen megállapítások alapján a holland Radboud Egyetem Nijmegeni Orvosi Központja más kutatókkal együttműködve nagyszabású klinikai vizsgálatot indított, hogy tanulmányozza a táplálkozás, az életmód és a gének szerepét az emberekben kialakuló rendellenességeknél.

A kutatásban 132 velőcsőzáródási rendellenességgel és 236 egészségesen született gyermekes család vett részt. A folsav és a myo-inositol hiánya mellett az anya kolin, cink- és B12-vitaminhiánya, vagy kissé megemelkedett vércukorszintje növelheti a kockázatát az idegcsőzáródási rendellenesség előfordulásának a születendő gyermeknél. Ez rámutat a kiegyensúlyozott étrend szükségességére a terhesség előtt és alatt. A további kutatások azt igazolták, hogy a várandós nőknek, vagy azoknak, akik gyermekvállalásra készülnek, kellene inositol, cink (étrend és szerves formák) vagy B12-vitamin (mi javaslataink fényében hidroxo-, metil vagy adenozilcobalamin formában) kiegészítőket szedniük a jelenleg ajánlott folsav (mindenképp metil-folát formában is) mellett.

https://www.facebook.com/TaplalkozasBeallitas/posts/3654393754611362

Ajánlott termékek:
https://nutribalance.hu/termek/gal-plus-babavaro/
https://nutribalance.hu/termek/gal-babavaro-50-adag/
https://nutribalance.hu/termek/gal-babavaro/
https://nutribalance.hu/termek/bioactive-complete-b-complex-60-vegetarian-capsules/
https://nutribalance.hu/termek/now-co-enzyme-b-complex-60-veg-capsules/
https://nutribalance.hu/termek/yiya-b-vitamin-komplex/
https://nutribalance.hu/termek/yiya-cink-rez-nyomelem-komplex/
https://nutribalance.hu/termek/pharma-nord-bio-szelenium-100-cinkvitaminok-60-tabletta/

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!