A fokhagyma néhány jótékony hatásáról

A fokhagyma néhány jótékony hatásáról
2021.04.19.
A fokhagyma csökkenti a koleszterinszintet és megakadályozhatja a vérrögképződést:
 
A Journal of the Royal College of Physicians szakmai folyóiratban közzétett metaanalízis során a fokhagyma mindössze négy hét kezelés után 12 százalékkal csökkentette a vér összkoleszterin-szintjét. Anélkül csökkenti az LDL-t („rossz” koleszterin) 4–15 százalékkal, hogy csökkenne a HDL („jó”, védő) koleszterinszintje; sőt, a fokhagyma egyes tanulmányokban akár 22 százalékkal is megemelte a HDL-t, illetve a trigliceridszintet pedig 17 százalékkal is csökkentette (nem alkoholos eredetű zsírmáj – NAFLD).
 
Egy randomizált, kettős-vak, placebo-kontrollos vizsgálatban négy éven át 900 mg fokhagyma-port kapó alanyok esetén kevesebb érfal-lerakódást találtak, mint a placebo csoportban. A fokhagyma egyik hatóanyaga – az allicin – szintén jelentős „trombocitaellenes” aktivitással rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy segít megelőzni a vérlemezkék összetapadását. A fokhagyma-fogyasztás antikoaguláns hatása tehát fontos egészségügyi előnyöket jelenthet.
 
 

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!