A fizikai aktivitás és a daganatos betegségek kapcsolat

A fizikai aktivitás és a daganatos betegségek kapcsolat
2018.01.29.
A fizikai aktivitás és a daganatos betegségek kapcsolata 22 szakirodalmi oldal és 770.000 daganatos eset elemzéséből.

Eredmények: A szerzők 19 összefoglalót dolgoztak fel, amelyek összesen 541 vizsgálat eredményeit tartalmazták. A fizikai aktivitásnak köszönhetően alacsonyabb daganatos rizikó figyelhető meg a szervezet 7, vizsgált területén: vastagbél, emlő, méhnyálkahártya, tüdő, nyelőcső, hasnyálmirigy és agyburok. Ezek közül nagyon egyértelmű összefüggés volt kimutatható az emlőrák szempontjából bármilyen fizikai aktivitás esetében, illetve a vastagbél esetén a rekreációs sporttevékenységekkel!

Következtetések: A fizikai aktivitás csökkenti a daganatos betegségek kialakulását, elsősorban vastagbél- és az emlődaganat esetében mutatkozik szignifikáns csökkenés.

Összehasonlító megjegyzés a Táplálkozás-Beállítás Csapatától: az összegző elemzésből leszűrt eredményeket – daganatos megbetegedések esetében – ha bármilyen gyógyszerkészítmény akárcsak halványan megközelítené hatékonyságában, akkor minden egyes évben orvosi Nobel-díjat osztanának a felfedezőknek… sajnos azért viszont nem jár Nobel-díj, ha valaki ilyen és ehhez hasonló tudományos formákban rávilágít arra, hogy milyen hatalmas erő van a sport és akár a táplálkozás (mert ez a tanulmányban még szóba sem került) egészségmegőrző szerepében…

Fordította: de Jonge Nóra Kolléganőnk

 

Forrás: Rezende LFM, et al. Br J Sports Med. 2017. 

Adatok forrása: Medline, Embase, Cochrane Database, Web of Science.


Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!