A D-vitamin szerepe az autoimmun betegségekben

A D-vitamin szerepe az autoimmun betegségekben
2016.04.28.

Mint a hormon(endokrin)rendszer egyik fontos alkotója, a D-vitamin részt vesz a vesék, a csontok, a mellékpajzsmirigy és az emésztőrendszer működésében. Továbbá a sejtek közötti kalciumszint szabályozása, a csontváz épségének megőrzése ugyancsak a „munkájának” a része.

Fontos szereppel bír emellett a magas vérnyomás, az izomfunkciók, az általános immunitás és a fertőzésekkel való küzdelem terén is, továbbá az autoimmun betegségek megelőzéséhez is hozzájárul. A D-vitamin szerepe amolyan parakrin feedback (visszacsatolási ) mechanizmusként funkcionál a gyulladást nagymértékben csökkentve a szervezetben…!

A D-vitamin aktív formája olyan „immunológiai” anyagot termel és tart fent, ami bizonyos kutatásokban megakadályozta egyes autoimmun betegségek kialakulását, illetve jelentősen csökkentette az ide kapcsolódó gyulladásos markereket (CD4 T-sejtek, interleukinok, stb.). Például autoimmun encephalomyelitis, thyroiditis (pajzsmirigy gyulladás), 1-es típusú cukorbetegség, gyulladásos bélbetegségek (pl. Crohn), lupusz, kollagén-indukálta arthritisz és a Lyme arthritisz (forrás: Ginanjar, Sumariyono, Setiati, Setiyohadi. 2007).

Általános javaslatunk: őszi-téli-tavaszi időszakban rendszeresen ellenőriztessük D-vitamin szintünket is!

https://www.facebook.com/TaplalkozasBeallitas/photos/a.504923602891742/1095939073790189/

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!