A brokkolifogyasztás előnyei

A brokkolifogyasztás előnyei
2021.01.27.
Miért egyenek a Hölgyek több brokkolit?
A brokkoli rákellenes tulajdonságait régóta ismerjük. Konkrétan az Amerikai Ráktársaság (American Cancer Society) is javasolja a brokkoli és más keresztesvirágú zöldségek fogyasztását. Bár számos alkotóeleme felelős egészségünkre gyakorolt pozitív hatásaiért, az indol vegyületek külön említést érdemelnek. A brokkoli jelentős mennyiségű indol-3-carbinolt tartalmaz, amely amellett, hogy erős antioxidáns, és serkenti a „méregtelenítő” enzimek működését, úgy tűnik, megvédi a DNS szerkezetét is, valamint csökkenti az endometriózis, a mellrák és a méhnyakrák kialakulásának kockázatát.
Az indol-3-carbinol a nők számára különösen fontos. Az ösztrogénnek 3 alapvető anyagcsereterméke van, s ezek némiképpen eltérően viselkednek a testben. Ezen anyagcseretermékek közül kettő, a 16-alfa-hidroxi-ösztrogén és a 4-hidroxi-ösztrogén rákkeltő hatású, de a harmadik, a 2-hidroxi-ösztrogén védő hatású.
Az indol-3-carbinol megemeli a „jó“ ösztrogén-anyagcseretermék arányát a potenciálisan ártalmasokkal szemben.
Miért egyenek az Urak több brokkolit?
Mivel a férfiak szervezetében is vannak ösztrogének, egyértelmű, hogy a brokkoli és egyéb keresztesvirágú zöldségek számukra is hasznosak. Ráadásul kimutatták, hogy az indol-3 carbinol véd a rovarirtók és egyéb vegyipari „mérgek” rákkeltő vagy hormonmoduláns hatása ellen is.
A brokkolihoz hasonló keresztesvirágú zöldségek egy szulforafán nevű fitokemikáliát is nagy arányban tartalmaznak. A szulforafán aktiválja az úgynevezett 2. fázisú enzimeket, amelyek segítenek a karcinogének elleni harcban. Ezáltal csökkenhetik a prosztatarák kialakulásának kockázatát. A Stanford Egyetem Urológiai Tanszékének tanulmánya szerint, mely a Cancer Epidemiology Biomarkers and Prevention-ben jelent meg, a mostanáig ismert fitokemikáliák közül a szulforafán a 2. fázisú enzimek leghatékonyabb serkentője. A szulforafán ráadásul segíthet felvenni a „harcot” a Helicobacter pylori ellen is.
Egyébként a brokkoli feje tulajdonképpen a növény virága. Azonban a szárakban is rengeteg tápanyag, például sok rost van. A szárnak a szálas héjrészét érdemes lehámozni, és magát a szárat is fogyasztani, a brokkoli zöld levelével együtt.
Király Éva Kolléganőnk


Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!