A bogyós gyümölcsök csökkentik az elhízás bizonyos negatív hatásait

A bogyós gyümölcsök csökkentik az elhízás bizonyos negatív hatásait
2019.04.14.
Az elhízás számos területen hozzájárul az öregedést felgyorsító krónikus rendellenességekhez. Elhízás és inzulinrezisztencia esetén a zsírszövet olyan citokineket (és hormonokat is) bocsát ki, amelyek hozzájárulnak a krónikus gyulladás állapotához, növelve az életkorral is összefüggő betegségek kockázatát.

A bogyós gyümölcsök (áfonya, szeder, ribizli, eper, stb.) olyan polifenolokban (azaz színanyagokban) gazdagok, amelyeket például antocianinoknak neveznek, és amelyek biztonságosan és hatékonyan csökkenthetik az elhízás okozta gyulladást és más kockázatokat. Az antocianinok a flavonoidok (növényi színanyagok) csoportjába tartoznak, ezek adják a gyümölcsök vörös, kék és lila színét. A bogyós gyümölcsökről és azok kivonatáról kimutatták, hogy kedvező változásokat okoznak a testtömegben, a zsírtömegben és a májzsír mennyiségében, mivel képesek csökkenteni az inzulinrezisztenciát, a koleszterinszintet és a májzsír felhalmozódását. Segíthetik a 2-es típusú cukorbetegség megelőzését az inzulinszint csökkentésével és az inzulinrezisztencia javításával, valamint védelmet nyújthatnak az elhízás és a cukorbetegség szív- és agykárosító hatásaival szemben.

Vegyes bogyós gyümölcsök fogyasztása által sok polifenolhoz juthatunk, amelyek megvédhetik szervezetünket egyes krónikus gyulladásoktól, és csökkentheti az életkorral összefüggő degeneratív betegségek kockázatát.
Táplálkozás-Beállítás további megjegyzés: a legtöbb bogyós gyümölcs ráadásul alacsony fruktóz(gyümölcscukor)-tartalmú és alacsony FODMAP-étrendben is biztonsággal fogyasztható.

Forrás: Life Extension Magazine – Mixed Berries Reduce Obesity Damage (2018. november)

Fordította: Tóth Vivien Kolléganőnk


Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!