Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2024. ősz
Előadás: Inzulinrezisztencia komplexen, de másképpen.
Természetes módszerek a magas prolaktinszint kezelésére
A prolaktin az agyalapi mirigyben termelődő hormon, amely…
A taurinbevitel összefüggésbe hozható a metabolikus szindróma alacsonyabb kockázatával
Metabolikus szindrómáról akkor beszélhetünk, ha valakinél…
Lágy tojás szardellával
Omega-3, jód, szelén, kalcium, lecitin, A-vitamin, cink és fehérjeforrás
A bőr autofluoreszcenciája
…és a koszorúér-meszesedés közötti összefüggés az általános populációban
A MTHFR az egyik legismertebb és legfontosabb enzim, amely a megfelelő B9-vitaminszintet biztosítja. Számos tanulmány igazolta, hogy mutáció is előfordulhat az enzimet meghatározó génen belül, amely jelentősen befolyásolja a B9-vitamin (folát) szintet (MTHFR-mutáció). Az MTHFR-enzim érzékeny, ezért kevésbé aktív azokban az emberekben, akik e gén „kedvezőtlen” változatát hordozzák, alacsonyabb B9-vitaminszintet eredményezve náluk. Felfedezték, hogy az MTHFR-gén minden kedvezőtlen másolata jelentősen csökkenti a B9-vitaminszintet, ezért, ha egy vagy több kedvezőtlen génpéldányt hordozunk, egészségünk optimális szinten való tartása érdekében javasolt egy megfelelő, folátban gazdag étrend felállítása (ezen esetekben ráadásul a legtöbb szintetikus folsav-forma nagyon rosszul hasznosul, az általános B-vitaminkészítmények kerülendőek!).
Tehát, ha ilyen genetikai prediszpozicióval valaki „sima” folsavat szed pl. várandósság alatt, akkor annak min. a fele nem tud hasznosulni. Körülbelül az emberek 43 százalékának van hasonló genetikai felépítése. Hazai és uniós genetikai laborpartnereink információ szerint ez az arány idehaza 40-60% közé tehető, valószínűleg inkább 50% fölé.
A friss ételekben lévő folát mindenkinek (!) előnyös, a vitaminkészítményekben lévő különféle alapanyagok esetében viszont már nagyon nem ez a helyzet…
Források:
https://www.facebook.com/TaplalkozasBeallitas/posts/2562810953769653
Ajánlott termékek:https://nutribalance.hu/termek/life-extension-optimized-folate-100-vegetarian-tablets/https://nutribalance.hu/termek/bioactive-complete-b-complex-60-vegetarian-capsules/https://nutribalance.hu/termek/yiya-b-vitamin-komplex/https://nutribalance.hu/termek/now-co-enzyme-b-complex-60-veg-capsules/
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!
Találd meg a kiutat az IR-ból!
Bartha Ákos táplálkozás-kutató előadása az INZULINREZISZTENCIÁRÓL komplexen, de másképpen.
Összefoglaljuk minden tapasztalatunkat, protokollunkat, kutatásunkat és alkalmazott módszerünket az inzulinrezisztenciát (IR) érintő táplálkozási és táplálék-kiegészítési témákban.
2024.09.18. | SOTE