A B6- és B12-vitaminok és depresszió

A B6- és B12-vitaminok és depresszió
2022.05.03.

A B6- és B12-vitamin étrendi és (adott esetben) étrendkiegészítőkből történő bevitelének növelése csökkenti a depressziót.

Az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban 2010. június 2-án közzétett kutatás kimutatta, hogy a nagyobb mennyiségű B6- és B12-vitamint fogyasztó férfiak és nők körében alacsonyabb a depresszió kialakulásának kockázata.

A chicagói Rush Egyetem Orvosi Központjának kutatói 3503 résztvevő adatait értékelték ki a Chicago Health and Aging projektben, amely egy 65 éves és idősebb felnőttekkel végzett vizsgálat. A résztvevők B6-, B12-vitamin és folsav bevitelét az étrendre vonatkozó kérdőívek válaszai alapján számították ki. A depresszió mértékét/jelenlétét a 10 tételes Center for Epidemiological Studies Depression skála segítségével értékelték, amelyet az 1997 és 2009 között végzett nyomon követési interjúk során alkalmaztak.

A négyszázhetvenegy résztvevő legalább 4 depressziós tünetről számolt be a legfeljebb 12 éves utánkövetés során. Az adatok elemzésével készült beszámoló feltárta, hogy a B6- és B12-vitamin étrendi (és étrendkiegészítőkből történő magasabb) bevitele csökkent depressziós tünetekkel járt a nyomonkövetés során. Minden további 10 milligramm B6-vitamin és 10 mikrogramm B12-vitamin bevitele évi 2%-kal csökkentette a depressziós tünetek kialakulásának kockázatát. A szerzők megjegyezték, hogy az élelmiszerforrásokból származó B12-vitamin biológiai hozzáférhetősége és felszívódása csekély, különösen idősebb egyéneknél (ezen a gyenge gyomorfunkciók tovább rontanak).

A szerzők depresszió elleni/megelőző vitaminok lehetséges védőmechanizmusairól szóló okfejtésük során kiemelik, hogy a B12-vitamin hiánya felelős a depressziós tünetekkel járó neurológiai szindrómáért, és hogy a piridoxál-5′-foszfát, azaz a B6-vitamin elsődleges biológiai formája a szerotonin szintézis kofaktora, egy neurotranszmitter, amely fontos szerepet játszik a hangulatban.

„Eredményeink alátámasztják azokat a hipotéziseket, amelyek szerint a B6- és B12-vitamin magasabb összbevitele idővel védelmet nyújt a depressziós tünetekkel szemben a közösségben élő idősebb felnőtteknél” – vonta le a következtetést Kimberly A. Skarupski és munkatársai. „Az idősebb felnőttek depressziós tüneteinek felmérése és kezelése során a klinikusoknak és más egészségügyi szakembereknek figyelembe kell venniük a beteg általános táplálkozási szokásait, és még a kezelés előtt elemezni kell, hogy az étrend mennyiben hiányos a fontos tápanyagokban.”

Ajánlott termékek:

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!