Alacsony FODMAP bélegészség online program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi ismeretek – 2022.10.07.
Inzulinrezisztencia komplexen, de másképpen.
C-vitamin és cukorbetegség
A c-vitamin és cukorbetegség összefüggéseiről…
Bartha Ákos a Fáklya Rádióban 2. rész (podcast)
Hallgassátok az Ákossal készült podcast 2. részét a Fáklya Rádión…
Tápanyagdús nyári ebéd/vacsora + desszert recept
Amikor nagy a meleg és nincs kedvem a forró tűzhely mellett túl sokat állni…
Bartha Ákos a Fáklya Rádióban 1. rész (podcast)
Hallgassátok az Ákossal készült PODCAST 1. részét…
A B6- és B12-vitamin étrendi és (adott esetben) étrendkiegészítőkből történő bevitelének növelése csökkenti a depressziót.
Az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban 2010. június 2-án közzétett kutatás kimutatta, hogy a nagyobb mennyiségű B6- és B12-vitamint fogyasztó férfiak és nők körében alacsonyabb a depresszió kialakulásának kockázata.
A chicagói Rush Egyetem Orvosi Központjának kutatói 3503 résztvevő adatait értékelték ki a Chicago Health and Aging projektben, amely egy 65 éves és idősebb felnőttekkel végzett vizsgálat. A résztvevők B6-, B12-vitamin és folsav bevitelét az étrendre vonatkozó kérdőívek válaszai alapján számították ki. A depresszió mértékét/jelenlétét a 10 tételes Center for Epidemiological Studies Depression skála segítségével értékelték, amelyet az 1997 és 2009 között végzett nyomon követési interjúk során alkalmaztak.
A négyszázhetvenegy résztvevő legalább 4 depressziós tünetről számolt be a legfeljebb 12 éves utánkövetés során. Az adatok elemzésével készült beszámoló feltárta, hogy a B6- és B12-vitamin étrendi (és étrendkiegészítőkből történő magasabb) bevitele csökkent depressziós tünetekkel járt a nyomonkövetés során. Minden további 10 milligramm B6-vitamin és 10 mikrogramm B12-vitamin bevitele évi 2%-kal csökkentette a depressziós tünetek kialakulásának kockázatát. A szerzők megjegyezték, hogy az élelmiszerforrásokból származó B12-vitamin biológiai hozzáférhetősége és felszívódása csekély, különösen idősebb egyéneknél (ezen a gyenge gyomorfunkciók tovább rontanak).
A szerzők depresszió elleni/megelőző vitaminok lehetséges védőmechanizmusairól szóló okfejtésük során kiemelik, hogy a B12-vitamin hiánya felelős a depressziós tünetekkel járó neurológiai szindrómáért, és hogy a piridoxál-5′-foszfát, azaz a B6-vitamin elsődleges biológiai formája a szerotonin szintézis kofaktora, egy neurotranszmitter, amely fontos szerepet játszik a hangulatban.
“Eredményeink alátámasztják azokat a hipotéziseket, amelyek szerint a B6- és B12-vitamin magasabb összbevitele idővel védelmet nyújt a depressziós tünetekkel szemben a közösségben élő idősebb felnőtteknél” – vonta le a következtetést Kimberly A. Skarupski és munkatársai. “Az idősebb felnőttek depressziós tüneteinek felmérése és kezelése során a klinikusoknak és más egészségügyi szakembereknek figyelembe kell venniük a beteg általános táplálkozási szokásait, és még a kezelés előtt elemezni kell, hogy az étrend mennyiben hiányos a fontos tápanyagokban.”
Ajánlott termékek:
Life Extension BioActive Complete B-Complex
YiYa B-vitamin komplex
NOW Co-Enzyme B-Complex – 60 Veg Capsules
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!