Alacsony FODMAP bélegészség online program
Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2024. ősz
Speciális emésztőrendszeri és kapcsolódó táplálkozástudományi fórumest
Természetes módszerek a magas prolaktinszint kezelésére
A prolaktin az agyalapi mirigyben termelődő hormon, amely…
A taurinbevitel összefüggésbe hozható a metabolikus szindróma alacsonyabb kockázatával
Metabolikus szindrómáról akkor beszélhetünk, ha valakinél…
Lágy tojás szardellával
Omega-3, jód, szelén, kalcium, lecitin, A-vitamin, cink és fehérjeforrás
A bőr autofluoreszcenciája
…és a koszorúér-meszesedés közötti összefüggés az általános populációban
A B6- és B12-vitamin étrendi és (adott esetben) étrendkiegészítőkből történő bevitelének növelése csökkenti a depressziót.
Az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban 2010. június 2-án közzétett kutatás kimutatta, hogy a nagyobb mennyiségű B6- és B12-vitamint fogyasztó férfiak és nők körében alacsonyabb a depresszió kialakulásának kockázata.
A chicagói Rush Egyetem Orvosi Központjának kutatói 3503 résztvevő adatait értékelték ki a Chicago Health and Aging projektben, amely egy 65 éves és idősebb felnőttekkel végzett vizsgálat. A résztvevők B6-, B12-vitamin és folsav bevitelét az étrendre vonatkozó kérdőívek válaszai alapján számították ki. A depresszió mértékét/jelenlétét a 10 tételes Center for Epidemiological Studies Depression skála segítségével értékelték, amelyet az 1997 és 2009 között végzett nyomon követési interjúk során alkalmaztak.
A négyszázhetvenegy résztvevő legalább 4 depressziós tünetről számolt be a legfeljebb 12 éves utánkövetés során. Az adatok elemzésével készült beszámoló feltárta, hogy a B6- és B12-vitamin étrendi (és étrendkiegészítőkből történő magasabb) bevitele csökkent depressziós tünetekkel járt a nyomonkövetés során. Minden további 10 milligramm B6-vitamin és 10 mikrogramm B12-vitamin bevitele évi 2%-kal csökkentette a depressziós tünetek kialakulásának kockázatát. A szerzők megjegyezték, hogy az élelmiszerforrásokból származó B12-vitamin biológiai hozzáférhetősége és felszívódása csekély, különösen idősebb egyéneknél (ezen a gyenge gyomorfunkciók tovább rontanak).
A szerzők depresszió elleni/megelőző vitaminok lehetséges védőmechanizmusairól szóló okfejtésük során kiemelik, hogy a B12-vitamin hiánya felelős a depressziós tünetekkel járó neurológiai szindrómáért, és hogy a piridoxál-5′-foszfát, azaz a B6-vitamin elsődleges biológiai formája a szerotonin szintézis kofaktora, egy neurotranszmitter, amely fontos szerepet játszik a hangulatban.
„Eredményeink alátámasztják azokat a hipotéziseket, amelyek szerint a B6- és B12-vitamin magasabb összbevitele idővel védelmet nyújt a depressziós tünetekkel szemben a közösségben élő idősebb felnőtteknél” – vonta le a következtetést Kimberly A. Skarupski és munkatársai. „Az idősebb felnőttek depressziós tüneteinek felmérése és kezelése során a klinikusoknak és más egészségügyi szakembereknek figyelembe kell venniük a beteg általános táplálkozási szokásait, és még a kezelés előtt elemezni kell, hogy az étrend mennyiben hiányos a fontos tápanyagokban.”
Ajánlott termékek:
Life Extension BioActive Complete B-Complex
YiYa B-vitamin komplex
NOW Co-Enzyme B-Complex – 60 Veg Capsules
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!
Tudd meg hogyan állíthatod helyre és őrizheted meg bélrendszered egészségét!
Segítünk felfedni és megmagyarázni, hogy mi zajlik a szervezetedben, hogy megtaláld az emésztésed egyensúlyát!
Bartha Ákos élelmiszer-biológus, táplálkozáskutató egyestés előadása
2024.10.16. | SOTE | Online közvetítéssel is követhető!