8 házi gyógymód a reflux kezelésére

8 házi gyógymód a reflux kezelésére
2023.11.06.

8 házi gyógymód a reflux/GERD kezelésére

Ha hetente több, mint kétszer tapasztal savas refluxot, akkor gastrooesophagealis refluxbetegségben (GERD) szenvedhet.
Ebben az esetben a gyomorégés csak egy a sok tünet közül, a köhögés és a mellkasi fájdalom mellett.

A GERD-t általában vény nélkül kapható vagy vényköteles gyógyszerekkel, például savlekötőkkel és protonpumpa-gátlókkal kezelik, azonban ezek hosszú távú alkalmazása számos kockázattal jár. Szerencsére van néhány otthoni megoldás is, amellyel megpróbálhatja csökkenteni a reflux tüneteit.

1. Testsúly menedzsment

Bár gyomorégés bárkinél előfordulhat, azonban a GERD gyakoribb a túlsúlyos vagy elhízott felnőttek esetében. A túlsúly – különösen a hasi területen – nagyobb nyomást gyakorol a gyomorra. Ennek eredményeként megnő a kockázata annak, hogy a gyomorsav visszaáramlik a nyelőcsőbe és gyomorégést okoz.

2. Tudja meg, hogy mely ételeket és italokat kell kerülnie

Vannak bizonyos ételek és italok, amelyek növelhetik a savas reflux kockázatát. GERD esetén különösen óvatosnak kell lenni azokkal az ételekkel, amelyek tüneteket okozhatnak. Ha korlátozza vagy kerüli ezeket a kiváltó okokat, kevesebb tünetet tapasztalhat. Érdemes lehet étkezési naplót is vezetni, hogy segítse azonosítani a problémás ételeket.
Próbálja meg elkerülni a következő ételeket és italokat (a teljesség igénye nélkül):

  • paradicsomszósz és más paradicsomalapú termékek
  • magas zsírtartalmú ételek, például gyorséttermi termékek
  • bő zsírban sült ételek
  • szóda, szénsavas ásványvíz
  • koffein
  • csokoládé
  • fokhagyma
  • hagyma
  • alkohol

3. Egyen kisebb adagokat

A kisebb adagok fogyasztása kisebb nyomást gyakorol a gyomorra, ami megakadályozhatja a gyomorsav visszaáramlását. Ha gyakrabban eszik kisebb mennyiségű ételt, csökkentheti a gyomorégést, és akár kevesebb kalóriát is fogyaszthat.
Az is fontos, hogy evés után ne feküdjön le. Ez ugyanis gyomorégést válthat ki. Az éjszakai gyomorégés elkerülése érdekében emelje meg párnákkal a fejét alvás közben.

4. Egyen olyan ételeket, amelyek segítenek

Nincs egyetlen varázslatos hatású étel sem, amely önmagában kezelné a savas refluxot. Ennek ellenére a kiváltó ételek kerülése mellett néhány étrendi változtatás is segíthet.
Az Amerikai Családorvosok Akadémiája alacsonyabb zsírtartalmú, magas fehérjetartalmú ételeket ajánl. Az étrendi zsírbevitel csökkentése csökkentheti a tüneteket, míg az elegendő fehérje és rost bevitele jóllakottá tesz, és megakadályozza a túlevést. Próbáljon meg beépíteni néhány olyan ételt az étrendjébe, amely segít a savas refluxon. Étkezés után kipróbálhatja nem mentolos rágógumi rágását is. Ez segíthet növelni a nyál mennyiségét, és távol tartani a savas érzetet a nyelőcsőből.

5. Leszokás a dohányzásról

Ha dohányzik és gyomorégése vagy GERD-je van, a dohányzásról való leszokás segíthet az állapotán. A dohányzás károsítja a nyelőcső alsó záróizomzatát (LES), amely a gyomorsav visszaáramlásának megakadályozásáért felelős. A dohányzás miatt a LES izmai meggyengülnek, így gyakrabban jelentkezhet gyomorégés. A passzív dohányzás is problémás lehet, ha Önnek savas refluxa vagy GERD-je van.

6. Fedezze fel a lehetséges gyógynövényes gyógymódokat

A következő gyógynövényeket használják GERD kezelésére: kamilla, édesgyökér, orvosi ziliz, vörös szil. Ezek étrend-kiegészítő és tinktúra formájában, valamint teaként is kaphatók.
Bár ezen gyógynövényeknek esetében nincs elég tanulmány, amely bizonyítaná, hogy képesek kezelni a GERD-t, azonban személyes beszámolók szerint természetes és hatékony lehetőséget nyújthatnak a GERD tüneteinek csökkentésében.

7. Kerülje a szűk ruházatot

A túl szűk ruhák viselése fokozhatja a savas refluxot. Ez különösen igaz a szűk nadrágokra és övekre, mivel nyomást gyakorolnak a hasra, ezáltal hozzájárulva a gyomorégés kockázatához. Ha gyomorégéses tüneteket észlel, próbáljon meg lazább ruhákat beépíteni a ruhatárába.

8. Próbáljon ki relaxációs technikákat

Mivel a nyelőcső izmai nagy szerepet játszanak abban, hogy a gyomorsavakat ott tartsák, ahová tartozik, így segíthet olyan technikák elsajátítása, amelyek ellazítják a testet és az elmét is. A jógának előnye, hogy elősegíti a test-elme tudatos működését. Ha nem jógázik, próbálja ki a csendes meditációt és a mélylégzést, hogy csökkentse a stressz-szintjét.

Forrás: https://www.healthline.com/health/gerd/home-remedies

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!