D-vitamin és vércukor kapcsolata

D-vitamin és vércukor kapcsolata
2021.02.26.

A magasabb D-vitaminszint (napfény hatására) vagy annak pótlása alacsonyabb vércukorszinttel társítható.
 
Az Észak-amerikai Menopauza Társaság folyóiratában 2019. januárjában megjelent cikkben arról számoltak be a kutatók, hogy kapcsolatot találtak a magasabb szérum D-vitaminszint és az alacsonyabb vércukorszint között nők esetében. A tartósan magasabb vércukorszint a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának fokozott kockázatát jelenti. „A D-vitamin fontos szerepet játszik a csontanyagcserében” – jegyezte meg Tânia Valladares, a cikk egyik szerzője. „Azonban most már bizonyíték van arra is, hogy a D-vitamin (25-OH-D) magasabb szérumszintje az inzulinrezisztencia (IR) és 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának alacsonyabb kockázatával jár, mert jobb glikémiás kontrollt biztosít azáltal, hogy elősegíti a nagyobb
inzulinérzékenységet és javítja a hasnyálmirigy béta sejtjeinek működését.”
 
A vizsgálatba 680 nő vett részt, akik életkora 35 és 74 év között volt. Éhgyomorra vettek tőlük vért és elemezték a vércukor és a 25-hidroxi-D-vitamin szintjét. Alacsony D-vitaminszintet, azaz kevesebb mint 30 ng/ml-t ( 😊 idehaza általaban = 75 nmol/l) a résztvevők 65,4% -nál észleltek.
Ha a D-vitamin szintje kevesebb, mint 30 ng/ml ( 😊 = 75 nmol/l), akkor 29% -kal nagyobb a kockázata annak, hogy a vércukorszint 5,6 nmol/l vagy ennél magasabb, összehasonlítva a 30ng/ml D-vitaminszinttel. Bár a résztvevők mindössze 3,5% -a használt a D-vitaminkiegészítést, azonban ennek a csoportra kevésbé volt jellemző a magas a vércukorszint, mint azoknak, akik nem használtak D-vitamin kiegészítőket.
 
„Bár ok-okozati összefüggés még nem bizonyított, az alacsony D-vitaminszint jelentős szerepet játszhat az IR-ben és a 2-es típusú cukorbetegségben” – kommentálta Dr. JoAnn Pinkerton, az Észak-amerikai Menopauza Társaság ügyvezető igazgatója. „A megfelelő D-vitaminszint javíthatja a vércukorszint-szabályozást, de a jobb megértés végett még szükség van további vizsgálatokra.”
 
Tóth Vivien Kolléganőnk
 
 
Könyvajánló a témában:
https://bookline.hu/product/home.action…
 
 
Forrás: Valladares, Tânia MSc; Cardoso, Maria Regina MSc, PhD; Aldrighi, Jose Mendes
PhD Higher serum levels of vitamin D are associated with lower blood glucose levels,
Menopause: July 2019 – Volume 26 – Issue 7 – p 781-784
 

Ajánlott termékek:

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!