”Alkalmazott táplálkozástudományi ismeretek” Képzés

2018. október 12-én (péntek) felnőttképzési nyilvántartási engedéllyel rendelkező Tanúsítványt adó célirányos Képzés indul  Bartha Ákos szakmai vezetésével.

 

A képzés célja

A képzési program kiemelt célja, hogy megismertesse a Résztvevőkkel a modern táplálkozás- és élelmiszertudomány alapjait, fejlődését, alkalmazott irányvonalait és jövőbeni lehetőségeit; több tudományos szemszögből megközelítve, kiemelkedően elismert szakértők tolmácsolásában.

Célunk továbbá, hogy kapcsolódási pontokat mutassunk a meglévő, hagyományos ismeretek és speciális kiegészítő megközelítések között: például terápiás célú és funkcionális étrendek, valamint kapcsolódó laborvizsgálatok és táplálékkiegészítők vonatkozásában is.

A képzéssel emellett célunk megerősíteni a hazai funkcionális egészségfejlesztés alapjait, hidat építve a hagyományos orvoslás és a tudományosan alátámasztott, természetes módszerek között.

 

A képzés célcsoportja

A képzés elsődleges célcsoportja az egészségügy/táplálkozástudomány/élelmiszertudomány/sporttudomány valamely területén tevékenykedő szakemberek.

 

A képzés felépítése

A képzés két, egymásra épülő részből áll:

  1. Alkalmazott táplálkozási ismeretek (Nyilvántartási száma: E-001760/2018/D001)
  2. Alkalmazott táplálkozás- és élelmiszertudományi szakismeretek (Nyilvántartási száma: E-001760/2018/D002)

 

A képzés során megszerezhető ismeretek

A Résztvevők megszereznek olyan ismereteket, amelyekkel eligazodnak az alkalmazott táplálkozás- és élelmiszertudomány jelenlegi területein. Emellett képessé válnak a táplálkozástudomány szakmai fejlődésének és modern módszertanának megértésére: alkalmazott és funkcionális táplálkozási ajánlások témaköreiben.

A Résztvevők képessé válnak ezen tudományágak gyakorlati megközelítésére, funkcionális, biomedikális és bioidentikus módszereken keresztül, azaz a hagyományos megközelítéseken túl esettanulmányokból elsajátítják bizonyos egészségügyi történetek, étrendi kölcsönhatások különböző összefüggéseinek (élelmiszertudományi, genetikai, környezeti vagy életmódbeli tényezők) komplex aspektusait.

A Résztvevők elsajátítanak egy tudományos kutatásokon, eredményeken és dokumentált tapasztalatokon alapuló, új és egyéni-eredeti jellegű, az emberi táplálkozás élettani hatásaival kapcsolatos ismeretanyagot, valamint az ezen ismeretanyag átadásához szükséges kompetenciákat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A képzés rövid tematikája (a teljesség igénye nélkül)

 

Az alkalmazott táplálkozástudomány története, fejlődése, modern gyakorlata és irányvonalai; Kapcsolódó egészségügyi ismeretek:

  • Alapvetően kapcsolódó egészségügyi ismeretek (emésztőrendszer, hormonrendszer, idegrendszer, általános belgyógyászat)
  • Jellemző táplálkozási szokások, mintaétrendek független összehasonlítása
  • Evolúciós és antropológiai megközelítések ismertetése
  • Kapcsolódó tudományok rövid áttekintése (élelmiszertudomány, gyógyszerészet, dietetika)

Az emberi táplálkozás élettani hatásaival kapcsolatos ismeretek; Táplálékkiegészítők és gyógynövények bizonyos hatóanyagai, valamint felhasználási területeik.

  • Makro- és mikrotápanyagok (ásványi anyagok, vitaminok, nyomelemek) szerepe a táplálkozás-élettanban
  • Élelmiszerbiológiai megközelítések
  • Funkcionális (emésztési) diszfunkciók, zavarok és betegségek a táplálkozásban
  • Ételallergiák tudományos háttere és a hypoallergén étrend
  • Ételintoleranciák háttere és jelenleg kapcsolódó megközelítéseik
  • Terápiás célú étrendek
  • Alap-labor eredmények elemzése és kiértékelése/értelmezése táplálkozás-élettani szempontból
  • A modern táplálkozástudomány ágainak kritikus és célzott megismerése, illetve kapcsolata bizonyos orvosi, illetve természetgyógyászati megközelítésekkel.

Esettanulmányok bemutatása funkcionális, biomedikális és bioidentikus módszereken keresztül; Táplálékkiegészítők és gyógynövények hatóanyagai, valamint célzott, megoldásorientált és táplálkozással összefüggő felhasználásuk.

  • Táplálkozásmenedzsment
  • Funkcionális étrendi felmérések, funkcionális egészségfejlesztés
  • Bizonyos egészségügyi kihívásokhoz kapcsolódó funkcionális étrendi protokollok (emésztőrendszeri és hormonális egyensúlyok, metilációs folyamatok, stb.)
  • Kiegészítő laborvizsgálatok kiértékelése és értelmezése (táplálkozás-élettani szempontból)
  • Táplálékkiegészítők és gyógynövények kapcsolódó, komplex ismeretei
  • Emésztőrendszer pre- és probiotikumai
  • Speciális autoimmun betegségekre vonatkozó további eliminációs diéták
  • Nutrigenomika és nutrigentika, a jövő táplálkozása
  • Táplálkozás és szabadidősport: összefüggések, alkalmazott megközelítések
  • Esettanulmányok elemzése, csoportos gyakorlatok

 

Előzetesen elvárt ismeretek

Képző által készített előzetes tudásmérés által történik.

A tudásmérés értékelését a képző saját hatáskörben határozta meg és értékeli ki (előzetes vizsgateszt – tudásfelmérő).

 

A képzésen való részvétel feltétele

Legalább középfokú iskolai és szakmai végzettség; előzetes tudásfelmérő sikeres teljesítése.

Egészségügyi/táplálkozástudományi/élelmiszertudományi/sporttudományi alapismeretek erősen preferáltak.

 

A képzés időtartama

7 nap (10.00-18.00 óra között) (48 óra (18 + 30 óra))

Képzési napok:

2018. október 12-13-14; október 27-28; november 10-11.

 

A képzés helyszíne

Semmelweis Egyetem Elméleti Orvostudományi Központ (földszinti szemináriumi terem: A 606)

Tűzoltó utca 37-47., 1094 Budapest

 

A képzés részvételi díja
Teljes részvételi díj: 179.000,-Ft, előleg: 39.000,- Ft
Dietetikus szakok, Táplálkozástudományi mesterszakok, Orvostudományi szakok Hallgatóinak
(vagy 1 éven belül itt végzetteknek):
179.000,- helyett 129.000,- Ft
Kokavecz Katalin vagy Bartha Ákos által tartott korábbi képzések végzett résztvevői számára (maximum 11 főnek): 179.000,- helyett 105.000,- Ft
 
Jelentkezési, tesztkitöltési és előleg befizetési határidő

2018. október 1.

A képzés igen limitált létszámmal kerül megszervezésre, tehát a teljesítés sorrendje sokat számít!

A képzés kötelező vizsgával zárul!

Fontos megjegyzés: a képzésnek idő-, kompetencia-, szerzői jogi és kapacitáskorlátok miatt NEM része a Táplálkozás-Beállítás™ egyéni anyagcsere-profiljainak és ehhez kapcsolódó étrendi rendszerének ismertetése. A képzés ismeretanyaga ettől függetlenül is igen széleskörű, átfogó, hiánypótló és teljesen egyedi. A Táplálkozás-Beállítás™ az AvaloMedica cégcsoport védjegyeztetett szellemi tulajdona.

 

Oktatók, szakmai stáb
  • Bartha Ákos – élelmiszerbiológus, táplálkozás-kutató, az élelmiszertudományok doktorjelöltje
  • Csomai Zita – orvos-természetgyógyász
  • Báthory Gábor – gyógyszerész, szakgyógyszerész, fitoterapeuta, életmód-tanácsadó és terapeuta
  • Szabó-Gál Bence – hatóanyag-szakértő, termékfejlesztő
  • Polgár Annamária – dietetikus, nemzetközi funkcionális táplálkozási szakértő

 

Terveink között szerepel, hogy a végzett Résztvevőknek egy kiegészítő, különleges előadást (és igény szerint főzőtanfolyamot) is szervezünk további elismert, szakmai előadók tolmácsolásában.

 

JELENTKEZÉS A KÉPZÉSRE

Kérjük, töltse ki az alábbi űrlapot!

A jelentkezést követő 72 órán belül a megadott e-mail címére megküldjük az előzetes tudásfelmérő tesztet.