A képzés célja

A 2 teljes napos képzési program (18 óra) alapvető célja az, hogy megismertesse a résztvevőkkel a modern táplálkozás- és élelmiszertudomány alapjait, alkalmazott irányvonalait és jövőbeni érdekességeit; több tudományos szemszögből megközelítve, különös tekintettel a szabadidő- és egészségsport vonatkozásaiban. Célja továbbá, hogy kapcsolódási pontokat mutasson a meglévő, hagyományos ismeretek és speciális kiegészítő megközelítések között: például sport és bizonyos étrendek, valamint kapcsolódó laborvizsgálatok és táplálékkiegészítők vonatkozásában is.


A képzés célcsoportja

A képzés elsődleges célcsoportja szabadidő- és egészségsportok valamely területén tevékenykedő szakemberek (célterületen szerzett Felsőfokú vagy OKJ-s végzettség előny és preferált).


A képzés felépítése

A képzés 2 modulból áll:
1. A humán táplálkozástudomány története, fejlődése, modern gyakorlata és különféle irányzatai.
2. Az emberi táplálkozás élettani hatásaival kapcsolatos ismeretek. Esettanulmányok bemutatása az étrenden keresztül. Egészség és szabadidősport célú táplálékkiegészítők és gyógynövények bizonyos hatóanyagai, valamint felhasználási területeik.


A képzés során megszerezhető ismeretek

A résztvevők megszereznek olyan ismereteket, amelyekkel eligazodnak a napjainkban alkalmazott “táplálkozástan” ismereteiben, beleértve a kapcsolódó tudományágakat (pl. dietetika és labordiagnosztika, stb.) is.

A résztvevők képesek a táplálkozási ismeretek komplex megközelítésére (elsősorban elméleti alapokon) és felhasználására, konkrét módszereken keresztül (pl. fehérjekészítmények vagy energiaszeletek független elemzése).

Alkalmasság a táplálkozástudomány és táplálékkiegészítők kapcsolatrendszerének megismerésére.


A képzés rövid tematikája (a teljesség igénye nélkül)
  • Makro- és mikrotápanyagok (ásványi anyagok, vitaminok, nyomelemek) szerepe a táplálkozás-élettanban és a kapcsolódó sportélettanban

  • Az egészséges táplálkozás alapjai és összefüggései

  • Élelmiszerbiológiai megközelítések

  • Biológiai hasznosulás és kapcsolódó fogalomrendszerek.

  • Funkcionális diszfunkciók (pl. diszpepszia), zavarok és komplex kérdések a táplálkozásban

  • Alkalmazott dietetikai irányelvek/alapelvek/nézőpontok (sport vonatkozásában)

  • Ételallergiák tudományos háttere

  • Ételintoleranciák háttere és kapcsolódó megközelítése

  • Alap-labor eredmények elemzése és kiértékelése/értelmezése táplálkozás-élettani szempontból

  • A modern táplálkozástudomány ágazatainak célzott megismerése, illetve kapcsolata bizonyos orvosi illetve sportélettani megközelítésekkel. 

  • A sportélettan kapcsolatrendszere a sportágankénti és testalkat-típusokhoz köthető esetleges étrendi ajánlásokkal

  • Nutrigenetikai vizsgálatok, AGE-elemzések tapasztalatai (anti-ageing fókusszal)

  • Teljesítményigény, regeneráció, megelőzés

  • Táplálékkiegészítők hatóanyagai és ezek független elemzése, valamint célzott, megoldásorientált és táplálkozással összefüggő felhasználásukra (a megelőzési célokon túl is)

 

Táplálkozás és szabadidősport: összefüggések, alkalmazott megközelítések;

– tápláltsági állapot, testösszetétel mérés, elemzés

– körülbelüli energiaszükséglet és kalóriabevitel bizonyos aktivitási szintekhez

– edzés és folyadékbevitel

– különféle diéták hatásai pro és kontra.


Előzetesen elvárt ismeretek

Képző által készített előzetes tudásmérés által történik.

A tudásmérés értékelését a képző saját hatáskörben határozta meg és értékeli ki (előzetes vizsgateszt – tudásfelmérő).


A képzésen való részvétel feltétele

Legalább középfokú iskolai végzettség (dokumentummal igazolva); előzetes tudásfelmérő sikeres teljesítése.

Egészségügyi/táplálkozástudományi/élelmiszertudományi/sporttudományi alapismeretek erősen preferáltak.


A képzés időtartama

2 nap (10.00-19.00 óra között) (összesen 18 óra)

Képzési napok:

június 29-30. (szo-v) 
10-19 óra között


A képzés helyszíne

Semmelweis Egyetem Elméleti Orvostudományi Központ

Tűzoltó utca 37-47., 1094 Budapest

 


A képzés részvételi díja
Teljes részvételi díj + írásbeli vizsga + tanúsítvány: 85.000,-Ft, előleg: 20.000,- Ft
Szakmai együttműködéseink fényében a 360 Gym, a Lite Wellness és a Life1 munkatársai részére kedvezményesen: 65.000,-Ft, előleg: 20.000,- Ft
   

Jelentkezési és előzetes szintfelmérő tesztkitöltési véghatáridő

2019. május 31.

Kérjük vegye figyelembe, hogy a képzés igen limitált létszámmal (maximum 40 fő) kerül megszervezésre. A várható túljelentkezés miatt a teljesítés sorrendje sokat számít a tényleges felvételt illetően! Az előleget a sikeres tesztkitöltést követően kiállított előlegszámla alapján 8 napon belül szükséges rendezni.

A képzés kötelező vizsgával zárul!

Fontos megjegyzés: a képzésnek idő-, kompetencia-, szerzői jogi és kapacitáskorlátok miatt NEM része a Táplálkozás-Beállítás™ egyéni anyagcsere-profiljainak és ehhez kapcsolódó étrendi rendszerének ismertetése. A képzés ismeretanyaga ettől függetlenül is igen széleskörű, átfogó, hiánypótló és teljesen egyedi. A Táplálkozás-Beállítás™ az AvaloMedica cégcsoport védjegyeztetett szellemi tulajdona.

 


Oktatók, szakmai stáb
  • Bartha Ákos – élelmiszerbiológus, táplálkozás-kutató, az élelmiszertudományok doktorjelöltje
  • Szabó Dániel – Msc táplálkozástudományi szakember, funkcionális táplálkozási szakreferens, személyi edző
    Galló Nóra – dietetikus BSc, MA tanári diploma és klinikai orvostudományok doktorjelöltje