Egy átfogó, funkcionális szemléletű képzés.

ALKALMAZOTT TÁPLÁLKOZÁSTUDOMÁNYI ISMERETEK

2020.  január 24-én felnőttképzési nyilvántartási engedéllyel rendelkező, Tanúsítványt adó, célirányos továbbképzés indul Bartha Ákos szakmai vezetésével.

Kedves Érdeklődők! A képzésre több jelentkezőt egyelőre nem tudunk fogadni, mivel nagyfokú a túljelentkezés. Várólistára tudjuk Önöket felvenni – és amennyiben szabadulnának fel helyek, azokat fogjuk tudni Önök közül feltölteni. Az alábbiakban található jelentkezési űrlapon a várólistát legyen szíves majd megjelölni!


A KÉPZÉS CÉLJA

A képzési program kiemelt célja, hogy megismertesse a Résztvevőkkel a modern táplálkozás- és élelmiszertudomány alapjait, fejlődését, alkalmazott irányvonalait és jövőbeni lehetőségeit; több tudományos szemszögből megközelítve, kiemelkedően elismert szakértők tolmácsolásában.

Célunk továbbá, hogy kapcsolódási pontokat mutassunk a meglévő, hagyományos ismeretek és speciális kiegészítő megközelítések között: például terápiás célú és funkcionális étrendek, valamint kapcsolódó laborvizsgálatok és táplálékkiegészítők vonatkozásában is.

A képzéssel emellett célunk megerősíteni a hazai funkcionális egészségfejlesztés alapjait, hidat építve a hagyományos orvoslás és a tudományosan alátámasztott, természetes módszerek között.


OKTATÓK, SZAKMAI STÁB

Bartha Ákos

élelmiszerbiológus, táplálkozás-kutató, az élelmiszertudományok doktorjelöltje

Dr. Csomai Zita

orvos-természetgyógyász

Szabó-Gál Bence

hatóanyag-szakértő, termékfejlesztő

Polgár Annamária

dietetikus, nemzetközi funkcionális táplálkozási szakértő

Báthory Gábor

gyógyszerész, szakgyógyszerész, fitoterapeuta, életmód-tanácsadó és terapeuta

KIKNEK SZÓL? – a képzés célcsoportja

A képzés elsődleges célcsoportja az egészségügy/táplálkozástudomány/élelmiszertudomány/sporttudomány valamely területén tevékenykedő szakemberek.


FELÉPÍTÉSE – TÉMAKÖRÖK

A képzés két, egymásra épülő részből áll:

  1. Alkalmazott táplálkozási ismeretek 2. (Nyilvántartási száma: E-001760/2018/D003)
  2. Alkalmazott táplálkozás- és élelmiszertudományi szakismeretek 2. (Nyilvántartási száma: E-001760/2018/D004)

MEGSZEREZHETŐ ISMERETEK

  • A Résztvevők megszereznek olyan ismereteket, amelyekkel eligazodnak az alkalmazott táplálkozás- és élelmiszertudomány jelenlegi területein. Emellett képessé válnak a táplálkozástudomány szakmai fejlődésének és modern módszertanának megértésére: alkalmazott és funkcionális táplálkozási ajánlások témaköreiben.
  • A Résztvevők képessé válnak ezen tudományágak gyakorlati megközelítésére, funkcionális, biomedikális és bioidentikus módszereken keresztül, azaz a hagyományos megközelítéseken túl esettanulmányokból elsajátítják bizonyos egészségügyi történetek, étrendi kölcsönhatások különböző összefüggéseinek (élelmiszertudományi, genetikai, környezeti vagy életmódbeli tényezők) komplex aspektusait.
  • A Résztvevők elsajátítanak egy tudományos kutatásokon, eredményeken és dokumentált tapasztalatokon alapuló, új és egyéni-eredeti jellegű, az emberi táplálkozás élettani hatásaival kapcsolatos ismeretanyagot, valamint az ezen ismeretanyag átadásához szükséges kompetenciákat.

A KÉPZÉS TEMATIKÁJA (a teljesség igénye nélkül)

Az alkalmazott táplálkozástudomány története, fejlődése, modern gyakorlata és irányvonalai; Kapcsolódó egészségügyi ismeretek:
• Alapvetően kapcsolódó egészségügyi ismeretek (emésztőrendszer, hormonrendszer, idegrendszer, általános belgyógyászat)
• Jellemző táplálkozási szokások, mintaétrendek független összehasonlítása
• Evolúciós és antropológiai megközelítések ismertetése
• Kapcsolódó tudományok rövid áttekintése (élelmiszertudomány, gyógyszerészet, dietetika)

Az emberi táplálkozás élettani hatásaival kapcsolatos ismeretek; Táplálékkiegészítők és gyógynövények bizonyos hatóanyagai, valamint felhasználási területeik:
• Makro- és mikrotápanyagok (ásványi anyagok, vitaminok, nyomelemek) szerepe a táplálkozás-élettanban
• Élelmiszerbiológiai megközelítések
• Funkcionális (emésztési) diszfunkciók, zavarok és betegségek a táplálkozásban
• Ételallergiák tudományos háttere és a hypoallergén étrend
• Ételintoleranciák háttere és jelenleg kapcsolódó megközelítéseik
• Terápiás célú étrendek
• Alap-labor eredmények elemzése és kiértékelése/értelmezése táplálkozás-élettani szempontból
• A modern táplálkozástudomány ágainak kritikus és célzott megismerése, illetve kapcsolata bizonyos orvosi, illetve természetgyógyászati megközelítésekkel.

Esettanulmányok bemutatása funkcionális, biomedikális és bioidentikus módszereken keresztül; Táplálékkiegészítők és gyógynövények hatóanyagai, valamint célzott, megoldásorientált és táplálkozással összefüggő felhasználásuk:
• Táplálkozásmenedzsment
• Funkcionális étrendi felmérések, funkcionális egészségfejlesztés
• Bizonyos egészségügyi kihívásokhoz kapcsolódó funkcionális étrendi protokollok (emésztőrendszeri és hormonális egyensúlyok, metilációs folyamatok, stb.)
• Kiegészítő laborvizsgálatok kiértékelése és értelmezése (táplálkozás-élettani szempontból)
• Táplálékkiegészítők és gyógynövények kapcsolódó, komplex ismeretei
• Emésztőrendszer pre- és probiotikumai
• Speciális autoimmun betegségekre vonatkozó további eliminációs diéták
• Nutrigenomika és nutrigentika, a jövő táplálkozása
• Táplálkozás és szabadidősport: összefüggések, alkalmazott megközelítések
• Esettanulmányok elemzése, csoportos gyakorlatok
• Terápiás célú étrendek (azaz tudományosan bizonyított “gyógyétrendek”)
-időszakos böjt és időben korlátozott étkezés


ELŐZETESEN ELVÁRT ISMERETEK

Képző által készített előzetes tudásmérés által történik. A tudásmérés értékelését a képző saját hatáskörben határozta meg és értékeli ki (előzetes vizsgateszt – tudásfelmérő).


RÉSZVÉTELI FELTÉTELEK

Legalább középfokú iskolai végzettség (dokumentummal igazolva) és az előzetes tudásfelmérő sikeres teljesítése. Egészségügyi/táplálkozástudományi/élelmiszertudományi/sporttudományi alapismeretek erősen preferáltak, mivel a képzés NEM alapképzés!


RÉSZVÉTELI DÍJ

Teljes részvételi díj + írásbeli vizsga + tanúsítvány: 195.000 Ft
előleg: 65.000 Ft
Dietetikus szakok, Táplálkozástudományi mesterszakok, Orvostudományi szakok Hallgatóinak (vagy 1 éven belül itt végzetteknek) kedvezményesen (max. 3 fő számára):145.000 Ft
előleg: 65.000 Ft
Kokavecz Katalin vagy Bartha Ákos által tartott korábbi képzések végzett résztvevői számára (max. 3 fő számára) kedvezményesen: 145.000 Ft előleg: 65.000 Ft

A KÉPZÉS IDŐPONTJA ÉS HELYSZÍNE

A képzés időtartama 7 nap: 10.00-18.00 óra között, összesen 48 óra (18+30 óra)

Képzési napok:

1.hétvége: 2020. január 24-25-26. (P-SZO-V) 

2.hétvége: 2020. február 22-23. (SZO-V) 

3.hétvége: 2020. március 7-8. (SZO-V) 


Helyszín: Semmelweis Egyetem Elméleti Orvostudományi Központ – Tűzoltó utca 37-47., 1094 Budapest


Jelentkezési és előzetes szintfelmérő-teszt kitöltési véghatáridő

2020. január 03.

Kérjük vegye figyelembe, hogy a képzés igen limitált létszámmal (maximum 40 fő) kerül megszervezésre. A várható túljelentkezés miatt a teljesítés sorrendje is számít a tényleges felvételt illetően! Az előleget a sikeres tesztkitöltést követően kiállított előlegszámla alapján 8 napon belül szükséges rendezni.

A képzés kötelező vizsgával zárul!

Fontos megjegyzés: a képzésnek idő-, kompetencia-, szerzői jogi és kapacitáskorlátok miatt NEM része a Táplálkozás-Beállítás™ egyéni anyagcsere-profiljainak és ehhez kapcsolódó étrendi rendszerének ismertetése. A képzés ismeretanyaga ettől függetlenül is igen széleskörű, átfogó, hiánypótló és teljesen egyedi. A Táplálkozás-Beállítás™ az AvaloMedica cégcsoport védjegyeztetett szellemi tulajdona.