Egy átfogó, funkcionális szemléletű szakmai továbbképzés.

ALKALMAZOTT TÁPLÁLKOZÁSTUDOMÁNYI ISMERETEK

FIGYELEM!

E MÁJUSI KÉPZÉSÜNKRE A JELENTKEZÉSI LEHETŐSÉG LEZÁRULT. AZ OLDAL ALJÁN TALÁLHATÓ JELENTKEZÉSI ŰRLAP KITÖLTÉSÉVEL A KÖVETKEZŐ KÉPZÉSRE TUD MÁR ELŐJELENTKEZÉST LEADNI – ENNEK INDULÁSI IDŐPONTJA MÉG NINCS KIJELÖLVE, A PONTOS KEZDÉSI IDŐPONTRÓL ÉS A KÉPZÉSI NAPOKRÓL MINDENKIT IDŐBEN KI FOGUNK ÉRTESÍTENI AZ ELŐJELENTKEZŐK KÖZÜL.

2020.  május 8-án felnőttképzési nyilvántartási engedéllyel rendelkező, Tanúsítványt adó, célirányos ONLINE továbbképzés indul Bartha Ákos szakmai vezetésével.


A JÁRVÁNYÜGYI HELYZETRE VALÓ TEKINTETTEL ÉS SEGÍTSÉGKÉPPEN MINDEN RÉSZTVEVŐ SZÁMÁRA 30.000 FT KEDVEZMÉNYT * BIZTOSÍTUNK A KÉPZÉSI DÍJBÓL!


A KÉPZÉS CÉLJA

A képzési program kiemelt célja, hogy megismertesse a Résztvevőkkel a modern táplálkozás- és élelmiszertudomány alapjait, fejlődését, alkalmazott irányvonalait és jövőbeni lehetőségeit; több tudományos szemszögből megközelítve, kiemelkedően elismert szakértők tolmácsolásában.

Célunk továbbá, hogy kapcsolódási pontokat mutassunk a meglévő, hagyományos ismeretek és speciális kiegészítő megközelítések között: például terápiás célú és funkcionális étrendek, valamint kapcsolódó laborvizsgálatok és táplálékkiegészítők vonatkozásában is.

A képzéssel emellett célunk megerősíteni a hazai funkcionális egészségfejlesztés alapjait, hidat építve a hagyományos orvoslás és a tudományosan alátámasztott, természetes módszerek között.


OKTATÓK, SZAKMAI STÁB

Bartha Ákos

élelmiszerbiológus, táplálkozás-kutató, az élelmiszertudományok doktorjelöltje

Szabó-Gál Bence

hatóanyag-szakértő, termékfejlesztő

Polgár Annamária

dietetikus, nemzetközi funkcionális táplálkozási szakértő

Dr. Csomai Zita

orvos-természetgyógyász

KIKNEK SZÓL? a képzés célcsoportja

A képzés elsődleges célcsoportja az egészségügy/táplálkozástudomány/élelmiszertudomány/sporttudomány valamely területén tevékenykedő szakemberek.


FELÉPÍTÉSE – TÉMAKÖRÖK

A képzés két, egymásra épülő részből áll:

  1. Alkalmazott táplálkozási ismeretek 2. (Nyilvántartási száma: E-001760/2018/D003)
  2. Alkalmazott táplálkozás- és élelmiszertudományi szakismeretek 2. (Nyilvántartási száma: E-001760/2018/D004)

MEGSZEREZHETŐ ISMERETEK

  • A Résztvevők megszereznek olyan ismereteket, amelyekkel eligazodnak az alkalmazott táplálkozás- és élelmiszertudomány jelenlegi területein. Emellett képessé válnak a táplálkozástudomány szakmai fejlődésének és modern módszertanának megértésére: alkalmazott és funkcionális táplálkozási ajánlások témaköreiben.
  • A Résztvevők képessé válnak ezen tudományágak gyakorlati megközelítésére, funkcionális, biomedikális és bioidentikus módszereken keresztül, azaz a hagyományos megközelítéseken túl esettanulmányokból elsajátítják bizonyos egészségügyi történetek, étrendi kölcsönhatások különböző összefüggéseinek (élelmiszertudományi, genetikai, környezeti vagy életmódbeli tényezők) komplex aspektusait.
  • A Résztvevők elsajátítanak egy tudományos kutatásokon, eredményeken és dokumentált tapasztalatokon alapuló, új és egyéni-eredeti jellegű, az emberi táplálkozás élettani hatásaival kapcsolatos ismeretanyagot, valamint az ezen ismeretanyag átadásához szükséges kompetenciákat.

A KÉPZÉS TEMATIKÁJA (a teljesség igénye nélkül)

Az alkalmazott táplálkozástudomány története, fejlődése, modern gyakorlata és irányvonalai; Kapcsolódó egészségügyi ismeretek:
• Alapvetően kapcsolódó egészségügyi ismeretek (emésztőrendszer, hormonrendszer, idegrendszer, általános belgyógyászat)
• Jellemző táplálkozási szokások, mintaétrendek független összehasonlítása
• Evolúciós és antropológiai megközelítések ismertetése
• Kapcsolódó tudományok rövid áttekintése (élelmiszertudomány, gyógyszerészet, dietetika)

Az emberi táplálkozás élettani hatásaival kapcsolatos ismeretek; Táplálékkiegészítők és gyógynövények bizonyos hatóanyagai, valamint felhasználási területeik:
• Makro- és mikrotápanyagok (ásványi anyagok, vitaminok, nyomelemek) szerepe a táplálkozás-élettanban
• Élelmiszerbiológiai megközelítések
• Funkcionális (emésztési) diszfunkciók, zavarok és betegségek a táplálkozásban
• Ételallergiák tudományos háttere és a hypoallergén étrend
• Ételintoleranciák háttere és jelenleg kapcsolódó megközelítéseik
• Terápiás célú étrendek
• Alap-labor eredmények elemzése és kiértékelése/értelmezése táplálkozás-élettani szempontból
• A modern táplálkozástudomány ágainak kritikus és célzott megismerése, illetve kapcsolata bizonyos orvosi, illetve természetgyógyászati megközelítésekkel.

Esettanulmányok bemutatása funkcionális, biomedikális és bioidentikus módszereken keresztül; Táplálékkiegészítők és gyógynövények hatóanyagai, valamint célzott, megoldásorientált és táplálkozással összefüggő felhasználásuk:
• Táplálkozásmenedzsment
• Funkcionális étrendi felmérések, funkcionális egészségfejlesztés
• Bizonyos egészségügyi kihívásokhoz kapcsolódó funkcionális étrendi protokollok (emésztőrendszeri és hormonális egyensúlyok, metilációs folyamatok, stb.)
• Kiegészítő laborvizsgálatok kiértékelése és értelmezése (táplálkozás-élettani szempontból)
• Táplálékkiegészítők és gyógynövények kapcsolódó, komplex ismeretei
• Emésztőrendszer pre- és probiotikumai
• Speciális autoimmun betegségekre vonatkozó további eliminációs diéták
• Nutrigenomika és nutrigentika, a jövő táplálkozása
• Táplálkozás és szabadidősport: összefüggések, alkalmazott megközelítések
• Esettanulmányok elemzése, csoportos gyakorlatok
• Terápiás célú étrendek (azaz tudományosan bizonyított “gyógyétrendek”)
-időszakos böjt és időben korlátozott étkezés


ELŐZETESEN ELVÁRT ISMERETEK

Képző által készített előzetes tudásmérés által történik. A tudásmérés értékelését a képző saját hatáskörben határozta meg és értékeli ki (előzetes vizsgateszt – tudásfelmérő).


RÉSZVÉTELI FELTÉTELEK

Legalább középfokú iskolai végzettség (dokumentummal igazolva) és az előzetes tudásfelmérő sikeres teljesítése. Egészségügyi/táplálkozástudományi/élelmiszertudományi/sporttudományi alapismeretek erősen preferáltak, mivel a képzés NEM alapképzés!


RÉSZVÉTELI DÍJ

A JÁRVÁNYÜGYI HELYZETRE VALÓ TEKINTETTEL ÉS SEGÍTSÉGKÉPPEN MINDEN RÉSZTVEVŐ SZÁMÁRA 30.000 FT KEDVEZMÉNYT* BIZTOSÍTUNK A KÉPZÉSI DÍJBÓL!

* egyszerre csak egy kedvezmény érvényesíthető.

Teljes részvételi díj + írásbeli vizsga + tanúsítvány: 255.000 Ft
előleg: 85.000 Ft
Dietetikus szakok, Táplálkozástudományi mesterszakok, Orvostudományi szakok Hallgatóinak (vagy 1 éven belül itt végzetteknek) kedvezményesen (max. 3 fő számára):205.000 Ft
előleg: 85.000 Ft
Kokavecz Katalin vagy Bartha Ákos által tartott korábbi képzések végzett résztvevői számára (max. 3 fő számára) kedvezményesen: 205.000 Ft előleg: 85.000 Ft

A KÉPZÉS IDŐPONTJA ÉS HELYSZÍNE

A képzés időtartama 7 nap: 10.00-18.00 óra között, összesen 48 óra (18+30 óra)

Képzési napok:

1.hétvége: 2020. május 8-9-10. (P-SZO-V) 

2.hétvége: 2020. május 23-24. (SZO-V) 

3.hétvége: 2020. június 13-14. (SZO-V) 


Helyszín: A 70/2020. (III. 26.) Korm. rendelet értelmében és alapján az oktatási helyszín távolléti oktatásra módosul.


Jelentkezési és előzetes szintfelmérő-teszt kitöltési véghatáridő

2020. május 1.

Kérjük vegye figyelembe, hogy a képzés igen limitált létszámmal (maximum 40 fő) kerül megszervezésre. A várható túljelentkezés miatt a teljesítés sorrendje is számít a tényleges felvételt illetően! Az előleget a sikeres tesztkitöltést követően kiállított előlegszámla alapján 8 napon belül szükséges rendezni.

A képzés kötelező vizsgával zárul!

Fontos megjegyzés: a képzésnek idő-, kompetencia-, szerzői jogi és kapacitáskorlátok miatt NEM része a Táplálkozás-Beállítás™ egyéni anyagcsere-profiljainak és ehhez kapcsolódó étrendi rendszerének ismertetése. A képzés ismeretanyaga ettől függetlenül is igen széleskörű, átfogó, hiánypótló és teljesen egyedi. A Táplálkozás-Beállítás™ az AvaloMedica cégcsoport védjegyeztetett szellemi tulajdona.


GYik

  1. A képzés elvégzésével indítható-e táplálkozási tanácsadó vállalkozás?

Mi tanúsítványt nyújtó és engedélyezett szakmai továbbképzést biztosítunk, mely önmagában és szakirányú felsőfokú oklevél (okleveles táplálkozástudományi szakember vagy dietetikusi végzettség) nélkül nem alkalmas szigorú értelemben vett táplálkozási tanácsadást végző vállalkozás indítására.

A hallgatóink túlnyomó többsége rendelkezik dietetikusi vagy Msc táplálkozástudományi, illetőleg kapcsolódó egészségügyi területeken szerzett felsőfokú végzettséggel. A képzés elvégzéséhez ezek megléte nem bemeneti követelmény, ugyanakkor mi javasoljuk valamelyik végzettség meglétét ezek közül, hogy ha valaki kifejezetten a FEOR szerinti táplálkozási tanácsadást, dietetikusi tevékenységet kíván folytatni, hiszen előírás a megléte.

Egyéb vonatkozásban, min. középfokú végzettség meglétével és mintegy kiegészítő kompetenciaként azonban lehet alkalmazni a továbbképzésünkön tanultakat,
pl. egy személyi edző, vagy szakács esetében, de kifejezetten és hivatalosan “táplálkozási tanácsadási/dietetikai” szolgáltatást “csupán” ezekkel a végzettségekkel rendelkező személyek a hatályos előírás szerint nem végezhetnek.

Összegezvén tehát: hivatalos és engedélyezett felnőttképző intézményként elsősorban továbbtanulni érdemes hozzánk jönni, azonban az már a tanulók felelőssége, hogy a való életben a jogszabályoknak megfelelő végzettséggel (előírt felsőfokú oklevéllel) rendelkezzenek a kifejezetten táplálkozási tanácsadást nyújtó vállalkozásukhoz és számlaképesek legyenek ebben a formában.

További információk: Wikipédia: https://hu.wikipedia.org/wiki/T%C3%A1pl%C3%A1lkoz%C3%A1studom%C3%A1nyi_szakember
Dietetikusokra vonatkozó szakmai előírások (szigorúbbak, mint az Msc esetében, mivel alacsonyabb fokozatot jelent): https://mdosz.hu/hun/wp-content/uploads/2016/03/vk.pdf