Gluténérzékenység és az életmód közötti összefüggés

posted in: Cikkek | 0

A gluténérzékenység ezen “új” formája 2012 óta hivatalosan ismert (NCGS), azóta megérett már a fogalomkör az elnevezés pontosítására is (inkább: nem cöliákiaspecifikus, gluténtartalmú gabonákra adott általános érzékenység). A cikkben részletezett panaszok megoldására továbbra is az alacsony FODMAP-étrendet javasoljuk (komplexitása és tudományos háttere miatt is):
https://impressmagazin.hu/a-glutenerzekenyseg-uj-fajtaja-…/…

Hogy a Fuszek DrÚr által megadott 7-12 százalék vagy az idehaza IBS-ben érintettek nagyjából 14-15 százaléka a mérvadó, azt rábízzuk a tankönyvekre; nagyobb gond, hogy a “nyugatias” étrendű populációkban ez a szám folyamatosan, évről évre nő (IBS). Egyes becslések szerint például Ausztráliában vagy Mexikóban hamarosan elérheti a 30 százalékot is.