Cink és szelén nyomelemek a pajzsmirigy-hormonok anyagcseréjéhez hozzájárulnak

posted in: Cikkek | 0

Szemlézett kutatásunk célja az volt, hogy megvizsgálja a cink és szelén pótlásának pajzsmirigyre gyakorolt hatását. A kettős vak, randomizált, kontrollált vizsgálatban
túlsúlyos vagy elhízott, pajzsmirigy alulműködéssel előzetesen diagnosztizált nők vettek részt.

68 pajzsmirigy alulműködéssel kezelt nőt randomizálva négy étrendkiegészítőt kapó csoportban soroltak: az elsőben Zn + Se (ZS; 30 mg Zn zinc-glüconát és 200 microgramm Se szelénes élesztő formájában), a másodikban Zn + placebo (ZP), a harmadikban Se + placebo (SP), és az utolsóban pedig placebo + placebo (PP) volt.

A szelén, cink, szabad és össz T3, a szabad és össz T4-et szinteket nézték, valamint a TSH-t mérték, és antopometriai vizsgálatokat is végeztek. A táplálkozási szokások 24 órás táplálkozási napló formájában kerültek dokumentálásra, továbbá egy fizikai aktivitással kapcsolatos kérdőív is kitöltésre
került.

Az össz szérum szabad T3 szint szignifikánsan nőtt a ZS és ZP csoportokban, de ugyanezen hatás kifejezettebb volt a ZP csoportban a SP vagy a PP csoportokhoz képest. Az össz szérum szabad T4 szint nőtt és a TSH szint szignifikánsan csökkent a ZS csoportban. Az össz T3 és T4 szintek szignifikánsan csökkentek az SP csoportban.
Az össz szabad T3:T4 arány szignifikánsan nőtt a ZP csoportban.

Összegzés:
A kutatás során arra a következtetésre jutottak, hogy a cink magában vagy szelénnel kombinálva pozitív hatással volt a pajzsmirigy működésre túlsúlyos vagy elhízott nők esetén.

+++ …ha még odafigyelnénk arra is, hogy elsősorban az étrend tartalmazzon cinkben és szelénben gazdag ételeket! +++
Legjobb étrendi cink- és szelénforrások, pl: kagyló, vadhús, belsőségek – kifejezetten máj.

https://taplalkozasbeallitas.hu/res-a-pajzson-eloadas-2020…/

Forrás:
Mahmoodianfard S, Vafa M, Golgiri F, Khoshniat M, Gohari M, Solati Z, et al. Effects of Zinc and Selenium Supplementation on Thyroid Function in Overweight and Obese Hypothyroid Female Patients: A Randomized Double-Blind Controlled Trial. J Am Coll Nutr. 2015;34(5):391-9.

Fordította: Polgár Annamária – Táplálkozás-Beállítás