Alacsony FODMAP bélegészség online program
Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2024. ősz
MeNŐpauza Nap – Tedd menővé a változókort!
Carmenta program™ – Várandósság fórumest
A PCOS és a bélflóra összefüggései
A policisztás ovárium szindróma (PCOS) az egyik leggyakoribb endokrin rendellenesség…
Egyszerűen elkészíthető, szezonális alapanyagokból készült, tápanyagokban gazdag étel
A változatosságra való ösztönzés a cél…
Mennyi idő múlva okoznak az elfogyasztott FODMAP-ok emésztőrendszeri panaszokat?
Éppen befejezted a reggelit, de 30 perc múlva már rohansz is a mosdóba…
Freyagena KIDS Mix fogyasztásának egy lehetséges módja
…akár házilag elkészítve…
Az egyik kedvenc őszi-téli zöldségem a sütőtök. Imádom, mikor szezonja van, ilyenkor kihasználom, hogy van és a lehető legtöbb formában készítem el. Ezúttal krémleves formájában, melynek receptjét elhoztam Nektek. Hozzávalók (2 főre): fél sütőtők (kb. 80 dkg) 1 db vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma 1-2 dl kókusztej só, (-bors) kakukkfű kurkuma kókuszzsír szeletelt kacsamell-sonka főzőbanán chips […]
Az elmúlt napokban a Semmelweis Egyetem (SOTE) Egészségtudományi Karának Tudásbázisaiban „kalandoztam” és pár perccel ezelőtt a „Dietetikai szakismeretek modul” egyik anyagában a következő adatot találtam és megálltam egy pillanatra: Epidemiológiai (azaz egy népesség egészségi állapotát befolyásoló tényezők feltárásának egy ága) adatok alapján: ” a különféle ÉTELINTOLERANCIÁSOK száma kb. a hazai lakosság 14-40 %-a.” Ez az […]
Hozzávalók kb. 4 főre: 4 kisebb egész pisztráng, tisztítva 1 kg sütőtök, hámozva, darabolva, kis kókuszzsírral megkenve A mártáshoz: 2 csokor friss petrezselyem 1 csokor friss bazsalikom 1 fél lilahagyma, aprítva 2 gerezd fokhagyma, aprítva 12 db magozott zöld olajbogyó (nagyméretű) só, őrölt bors 1,2 dl extra szűz olíva olaj 1 citrom leve A pisztrángokat […]
Wasabis pagodakarfiolpüré, hagymás-kókusztejes csirkecomb-filé és fermentált zöldség. Gyors és ízletes vacsora, 30 perc alatt elkészíthető
Ennek a cikknek az eredeti „New York Times”-ban megjelent változatát mi is le akartuk fordítani… Nem véletlenül! A Heti Válasz megelőzött minket. A világ halálos méregként néz a zsírra, de ettől sem csökkent jelentősen a szívhalálozás, mert van egy másik felelős is: a cukor. Krimibe illő történet arról, hogy hogyan vette meg a cukoripar az […]
Ma vacsorára sütőben sült halhoz zöldségköretet készítettem: Brokkoli-répa-újhagyma-vöröshagyma-főzőbanán kókuzszsíron megpirítva.
„Mi az, amire egy „Hashimoto-s” esetében rögtön gondolni kell(ene) akkor, ha a felírt pajzsmirigy gyógyszer ellenére (amit ugye az alulműködésre és NEM a gyulladásra szed) megmarad a fáradtság-érzet (fáradékonyság) és/vagy a székrekedés is?” VÁLASZ: Ebben az esetben a fenti panasz hátterében biztosan az elégtelen fehérje-emésztés áll, azaz a gyenge gyomorfunkciók is meg kell oldanunk. Nincs […]
Kollagénes chia-puding (a receptet Szalontai Ildikótól kaptuk, amit köszönünk. A képet is saját maga készítette. „Kókusztejszín vagy zsíros kókusztej hidegen felverve habbá, hozzákevertem érett banánt és hidrolizált kollagén port leturmixolva. Kókusztejben elkevertem a chia magot, őszibarackkal rétegeztem az egészet.” Az őszibarack éppen szezonális, de bogyós gyümölcsökkel is nagyszerű (jobb is az alacsonyabb fruktózbevitel okán.)
Ahogy a mellékelt KÉP is mutatja, nem vagyunk már egyedül abban sem, hogy a terheléses vércukor és inzulin vizsgálatot mi NEM 75 gramm kristálycukros vízzel kérjük, hanem van hogy SAJÁT REGGELI elfogyasztásával… A felvétel egy magán belgyógyász zárójelentéséről készült… Nagyon nem mindegy az eredmény, főleg, ha egy egészségtudatos ember több hónap/év cukormentes (vagy szénhidrátban szegényebb) […]
Mindennapos szakcikk-böngészésem során (nem, nem a google-t használtam :-)) találtam egy 2015-ös „Nutrition Journal”-ban publikált cikket, mely kutatásban a Lisztérzékenység, a Nem lisztérzékenység specifikus gluténérzékenység (NCGS) és az Irritábilis Bélgyulladások (IBS) közötti kapcsolatokat vizsgálták a független norvég kutatók. Jelen kutatás során nem találtak teljes kapcsolatot a tünetek/panaszok és a gluténre adott más reakciók (pl. immunrendszeri) […]
Tojás-tortilla: 2 db tojást és egy + sárgáját sóval, kakukkfűvel (ízlés szerint fűszerezhető) felvertem, majd lepényként serpenyőben megsütöttem. Kókuszzsírt használtam a sütéshez. NEM raktam hozzá semmilyen gluténmentes lisztet! Májkrém (2 főre): egy fej vöröshagymát és 3 gerezd fokhagymát felaprítottam, 10-15 dkg májat(kacsa/nyúl/csirke, én kacsamájat használtam) darabokra vágtam. A hagymát és a fokhagymát serpenyőben gheen megpirítottam, […]
A zellert hasábokra vágtam, sót, kakukkfüvet, kókuszzsírt tettem rá, majd előmelegített sütőben 10-15 percig sütöttem. A lazacot serpenyőben kókuszzsíron készítettem el. Jó étvágyat kívánunk!
A mai recept: – fél kígyóuborka – fél avokádó – 3-4 csésze spenót – 4 mentalevél – fél banán – 1 citrom leve – 1 dl kókusztej – egy evőkanál hidrolizált kollagén (GAL) Tipp: kókusztej helyett vagy mellé felönthető 100%-os kókuszvízzel is.
Remek fordítás, két részt emelnénk ki: „…a paracetamol és az MMR oltás kombinációja növelte meg az autizmus rizikóját.” ” egy WebMD beszámolóban, ahol a gyógyszeripar egy képviselője társszerzőként szerepelt, állítják, hogy a recept nélkül kapható, megfázásra ajánlott gyógyszereket soha nem szabadna 4 évesnél fiatalabb gyerekeknél használni.” Az MMR oltást már többször gyanúba keverték az […]
Omega-3 zsírsavak étrendi jelentősége gyulladásos és autoimmun betegségek esetében. A zsírsavak közül az omega-3 többszörösen telítetlen zsírsavak (PUFA) azok, amik a legerősebb immunmoduláns szereppel bírnak, és az omega-3 zsírsavak közül is az állati eredetű eikozapentaénsav (EPA) és dokozahexaénsav (DHA), melyek az alfa-linolsavhoz (ALA, pl. lenmag olaja) képest biológiailag a leghatékonyabbak. Állatkísérletekben és klinikai tanulmányokban is arra […]
Hoztunk Nektek egy újabb receptet. A köretet Rátok bízzuk 😉 Segítséget nyújthat a helyes köret megválasztásában korábbi bejegyzésünk: https://taplalkozasbeallitas.hu/?p=1799 Hozzávalók: – 1 ek. kókuszzsír vagy marhazsír – 2 csokor újhagyma aprítva – 1/2 kisebb cukkini, durvára reszelve – 1 csokor friss bazsalikomlevél, aprítva – 1 tk. kezeletlen citromhéj és 1 ek. lé – só, bors […]
Több, mint 4 éve foglalkozunk a táplálkozás és az Irritábilis Bél Szindróma (IBS) kapcsán a „fermentálódó szénhidrátok” kérdéseivel, angolul a FODMAP-étrendi megközelítéssel… remekül működik ez a módszer és folyamatosan fejlesztjük/finomítjuk is az ide vonatkozó tudásanyagot, egyre több laborvisszajelzésünk is érkezik például a genetikai fruktózérzékenység és a bélirritációk kapcsán. Íme egy 2015-ös mexikói klinikai tanulmány eredménye […]
… AVAGY MIÉRT NINCS ÉRTELME ARRÓL VITATKOZNI, HOGY ÁLTALÁNOSSÁGBAN, „EGY KAPTAFÁRA MINDENKINEK” MENNYI SZÉNHIDRÁT JAVASOLHATÓ AZ ÉTRENDBEN?! Szándékosan sosem adtunk a nagyközönség előtt arra vonatkozó egyoldalú irányelveket, hogy „Egyen mindenki 150-160-180-200 vagy éppen ellenkezőleg 50-60-70 grammnyi szénhidrátot (cukor, keményítő, stb.) per nap, illetve, hogy ilyen vagy olyan összkalória-arányban fogyasszon keményítőket. Hogy miért nem? Részben azért, […]
Az emésztőrendszeri betegségek hatása pajzsmirigy alulműködés és kapcsolódó autoimmun pajzsmirigy gyulladás esetében Az alulműködéssel járó autoimmun pajzsmirigy gyulladás gyakran előforduló egészségügyi kihívás, és sokszor gyógyszeres kezelésre is szüksége van a páciensnek. Míg sokan normális pajzsmirigy szintet érnek el a gyógyszerekkel, úgy másoknál sajnos nem ez a helyzet. Mi van mindennek a hátterében?! Mindennek az oka […]
Hoztam Nektek egy remek tojás nélküli reggeli-alternatívát: Tőkehalmáj, kókuszzsíron pirított gombával, sütőben sült sütőtökkel, spárgával és salátával.
Autoimmun-protokollnak megfelelő, amúgy istenifinom zúza-pörkölt, mi inkább csak úgy hívjuk (Bartha Ákos kedvence), hogy zúza-curry… (magas tápanyag-tartalmú fehérje-forrás). Zúza zöldfűszerekkel, kurkumás zöldcurryvel (amit nemrég posztoltunk is)- paprika és paradicsom nélkül. A zúza-pörkölt receptje: Hozzávalók kb. 2 személyre: – 30-40 dkg zúza (csirke, kacsa, stb. fagyasztva is OK) – 1 nagy fej vöröshagyma – 2 gerezd […]
Mint a hormon(endokrin)rendszer egyik fontos alkotója, a D-vitamin részt vesz a vesék, a csontok, a mellékpajzsmirigy és az emésztőrendszer működésében. Továbbá a sejtek közötti kalciumszint szabályozása, a csontváz épségének megőrzése ugyancsak a „munkájának” a része. Fontos szereppel bír emellett a magas vérnyomás, az izomfunkciók, az általános immunitás és a fertőzésekkel való küzdelem terén is, továbbá […]
A fermentált (lakto-fermentációval savanyított) zöldségek fogyasztásával csökkenthető az atópiás dermatitisz előfordulásának gyakorisága, ez derült ki egy, a „Koreai Nemzeti Egészség és Táplálkozási Vizsgálat” felmérésből, amit 2012-2013-ban végeztek a felnőtt lakosság körében.Az atópiás dermatitisz előfordulása az egész világon, minden korosztályban egyre növekvő tendenciát mutat, és a koreai felnőttek körében is előforduló betegség valószínűleg a nyugati étrend […]
Hozzávalók: egy friss pisztráng tisztított vaj mustár újhagyma vagy metélőhagyma citrom, só, bors (ízlés szerint más fűszerek) Elkészítés: A pisztrángot szálkamentesítjük, a „húsát” egy tálba rakjuk. Hozzárakjuk a púpos evőkanálnyi olvasztott tisztított vajat, belenyomjuk a fél citrom levét, belekeverjük az 1-2 teáskanálnyi mustárt (ízlés szerint), végül pedig beletesszük az apróra vágott hagymát. Sóval, borssal (ízlés […]
Hozzávalók 2 személyre: 250g fagyasztott wok-zöldség 100g pozsgás zöldbab fél édeskömény 300g darált bárányhús fokhagyma (ízlés szerint) só, bors (ízlés szerint) zöld fűszerek,pl. zöld curry kókuszzsír/tisztított vaj Elkészítés: A wok-zöldségeket és a zöldbabot zsíradékon lepirítjuk, majd hozzáadjuk a darálthúst és a fűszereket. Az édesköményt a végén adjuk hozzá, hogy ropogós maradjon. Ha elkészült és picit […]
Hozzávalók: 20-30 dkg édesburgonya 3-4 fej gomba só kókuszzsír (szűz) Elkészítés: Az édesburgonyát és a gombát felvágjuk kisebb darabokra,tepsibe helyezzük,zsíradékkal összedolgozzuk és megsózzuk. Előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük, míg puhára sülnek. Remek köret kacsához, pisztránghoz, rákhoz. Én ma reggelire fogyasztottam, tükörtojással, tőkehalmájjal és friss rukkola salátaval.
Hozzávalók (kb. 4 főre): 16 db nagyobb fejű csiperke gomba (a barna csiperke nyersen is isteni finom) 2-4 db tojás 1 csomag bacon vagy más szalonna (200 gramm) 1 fej hagyma (ízlés szerint) 1-2 gerezd fokhagyma bors, só, koriander Opcionális: 10 dkg parmezán sajt Elkészítés: A bacont és a hagymát vágjuk fel apróra. Verjük fel […]
Szeretnénk Veletek megosztani az egyik „reggeli” receptünket. Sokszor kapjuk a következő kérdést azoktól, akik az elindulási szakaszban vannak vagy családosak: „hogy jó, de akkor mit lehet enni reggelire, mire kenjem, mivel helyettesítsem…?” A mostani receptünk egy reggeli alternatíva, de akármikor fogyaszthatjátok. Emellett receptünk egyben válasz a „mit lehet még enni és mire kenjem” kérdésekre 🙂 […]
Anyagcsere-profilomnak megfelelően (mérsékelt anyagcsere: Fitness guru) készítettem el a tegnap esti vacsorámat, amit szeretnék Veletek megosztani (AUTOIMMUN protokollnak is megfelel a recept). Hozzávalók 2 személyre: egy doboz fagyasztott garnéla (220g), 1db édesburgonya, 2-3 fej barna csiperkegomba, 3-4 brokkoli rózsa, 1 db hagyma, kókusztej, fűszerek (én zöld curryt, fokhagymát, sót használtam) Elkészítés: Az édesburgonyát darabokra vágtam, […]
Mi legyen a reggeli? Hoztam Nektek egy remek és gyorsan elkészíthető alternatívát. Receptem autoimmun protokollunknak is megfelel. Hozzávalók, 2 személyre: 20-25 dkg sütőtök, 3-4 rózsa brokkoli, 2-3 ujjhagyma, kókusztej, fűszerek ízlés szerint Elkészítés: A sütőtököt, brokkolit és a hagymát felvágtam. Elsőnek a sütőtököt kókuszzsíron megpirítottam, majd mikor már majdnem kész,hozzáadtam a brokkolit és a hagymát. […]
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!
Várandósságra felkészítés, gyermekvállalási célok támogatása a megfelelő táplálkozással!
Speciális étrendi és kapcsolódó étrendkiegészítési program, melyekkel a gyermekvállalási célok átfogóan és hatékonyan támogathatóak – adott esetben komplex kihívások esetében is, mint például PCO-S vagy immunológiai kérdések.
Bartha Ákos élelmiszer-biológus, táplálkozáskutató egyestés előadása
2024.12.04. | SOTE | Online közvetítéssel is követhető!