Alacsony FODMAP bélegészség online program
Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2024. ősz
MeNŐpauza Nap – Tedd menővé a változókort!
Carmenta program™ – Várandósság fórumest
A PCOS és a bélflóra összefüggései
A policisztás ovárium szindróma (PCOS) az egyik leggyakoribb endokrin rendellenesség…
Egyszerűen elkészíthető, szezonális alapanyagokból készült, tápanyagokban gazdag étel
A változatosságra való ösztönzés a cél…
Mennyi idő múlva okoznak az elfogyasztott FODMAP-ok emésztőrendszeri panaszokat?
Éppen befejezted a reggelit, de 30 perc múlva már rohansz is a mosdóba…
Freyagena KIDS Mix fogyasztásának egy lehetséges módja
…akár házilag elkészítve…
Reggelire egy zöld-turmixot készítettem magamnak, nyári időszakban ez teljesen elég számomra (anyagcsere-profiltól függően ez változhat). -sok bébi spenót -brokkoli -banán -hidrolizált kollagént (GAL)
Mai napomat ezzel a finom reggelivel indítottam. (Mérsékelt anyagcsere-profil- Adrienn) Főzőbanán és spárga kókuszzsíron megpirítva, egy tojás, bébispenót, serrano sonkával. Legyen szép napotok!
Hozzávalók 4-5 személyre (a leves hypoallergén és szigorú AIP OK; nem annyira alacsony/közepes FODMAP): kb. 1,3 l csontleves alaplé 1 bébicsirke, vagy 2 szárny, 2 kis comb és valamennyi farhát 1 tk. szemes bors 1 ek. kókuszzsír 2 babérlevél 1 közepes vöröshagyma, aprítva 2 kis sárgarépa, hámozva, felkarikázva 2 kis fehérrépa, hámozva, felkarikázva 2 ág […]
Az elmúlt hetekben több nagyvállalati egészségprogramban vettünk részt és az egyik legérdekesebb tanulság a következő: az irodai munkát végző dolgozók 76%-a elégtelen D-vitaminellátottságot vagy súlyos D-vitaminhiányt mutatott a laborvizsgálatok szerint!Mindez május 2. felében… Ajánljuk minden üzemorvos figyelmébe ezt az információt, de természetesen főleg azoknak, akik napjuk (napfény szempontjából) jelentős részét irodai körülmények között töltik. Az […]
sült főzőbanán (kb. 40 gramm szénhidrát, elsősorban keményítő és rezisztens keményítő ugye) 3 tojássárgája (omega-3-as tojásból) egy kis szelet kurkumás, sült hal (a képen harcsa) – összesen kb. 35-40 gramm fehérje nagyjából 5 dkg bacon vagy szalonna – összesen kb. 40 gramm zsír (a zsírok a reggelinél dominálnak). zöld leveles zöldségek Csak egy példa…
Fogyasszatok minél rendszeresebben a képen látható hazai „funkcionális élelmiszerekből”, melyek nekünk, magyaroknak a bizonyított táplálkozási hiányosságaira nyújtanak megoldásokat! Ezeket éppen a hűtőm mellett találtam ma este
Keressetek minket az „Amiről az orvos nem mindig beszél” Magazin májusi és majd júniusi számában is Amúgy a májusi szám (is) nagyon érdekes, az egyik cikk például nagyon érdekes szemszögből tárgyalja a gluténérzékenység témakörét… nem is beszélve a bélflóra és az idegrendszeri gyulladások kapcsolatáról. http://www.kossuth.hu/adatlap/konyv/4134/amirol-az-orvos-nem-mindig-beszel-3-szam-2017-majus
Vajon mit kezdenének a közegészségügyben azzal a ténnyel, ha a Hashimotósok (pajzsmirigy-gyulladás és alulműködés) jelentős részéről kiderülne, hogy igenis van jódhiányuk is…?! Mint ahogy ezt a nálunk nem ritka mellékelt ábra is mutatja. Diagnosztizált pajzsmirigy-gyulladás és utólag (általunk) kimutatott jelentős jódhiány…(gyermekvállalás előtt). Jódra NEM csak a pajzsmirigynek van szüksége, hanem többek között kritikus a petefészkek […]
Egy nagyszerű cikkfordítás Mezei Elmirától (eredeti angolnyelvű forrás: Dr. Amy Myers: 10 Signs You have Small Intestinal Bacterial Overgrowth), mely összegyűjti a 10 legfontosabb jelet, amik megléte kontaminált vékonybél szindrómára, SIBO-ra utalhat. Előfordult Önnel valaha, hogy evett valamit és pár órán belül úgy felpuffadt, hogy nem tudta begombolni a nadrágját? Nem ritka, hogy azt hallom a […]
RECEPT 2 főre: 30 dkg zöldbab (friss vagy fagyasztott) 30-40 dkg csirkemell (ízlés szerint más baromfi-színhús rész) – ez most egy alacsonyabb zsírtartalmú recept risotto rizs (ízlés és makrotápanyag-arányok szerinti mennyiségben) friss petrezselyem és metélőhagyma só, bors – ízlés szerint Kurkuma vagy zöldcurry, mi citromborsos-kurkumás fűszerkeveréket használtunk tárkony (szárított, morzsolt) kevés zsíradék Nagyon kevés zsíradékon […]
Nagyon érdekes és egyben aranyos kis összefoglaló 🙂 Ti általában mit esztek reggelire vagy mit kapnak otthon a Gyerekek? Mindnyájunknak vannak jobb és rosszabb élményei az iskolai menzát illetően, de változatosságát és kiadósságát nem lehet megkérdőjelezni. Nézzük a világ különböző pontjain milyen finom/rettenetes falatokat kapnak ebédre a nebulók! IRÁN Rizs, paradicsom és bárány kebab – […]
Napi szakcikk kutatásaim során egy nagyon szemfüles tanulmányra bukkantam, amit szeretnék Veletek is megosztani, mert hihetetlen összefüggéseket olvastak ki a svédországi Lund Egyetem munkatársai a legnagyobb svéd daganatos megbetegedésekkel foglalkozó adatbázisból (Swedish Cancer Registry). Majdnem 23.000 (!) laktóz(tejcukor)-érzékeny személyt válogattak le ebből az évtizedeken át zajló, nagy létszámú, több korosztályt érintő adatbázisból és tüdő-, emlő- […]
Mindenképpen úgy érezzük, hogy egy nagy mérföldkőhöz érkeztünk az emésztőrendszert támogató és regeneráló megközelítéseinkben… és mindezt szeretnénk Veletek is megosztani! Hogy miért? Mert a gyomorműködéstől kezdve egészen a vastagbélig célzott és megoldásorientált megoldásokkal rendelkezünk. Egy jelentősebb projekt lezárulni látszik. Innentől ugyanis rendelkezésünkre áll a „GAL Bimuno® flóra rost-komplex” is, mely „galactooligoszacharidok-at”, röviden GOS-t tartalmaz… Jómagam […]
Laboreredmények tanulságai alapján gyakran javasoljuk a káliumbevitel természetes növelését vagy hívjuk fel ennek fontosságára a figyelmeteket zavart cirkadián ritmus (pl. T3-rezisztencia) esetén. Teljes értékű étrendben elegendő kálium lehet, azonban egy nagy, 2004-es tanulmány szerint a napi min. 4700 mg káliumbevitelt nem mindenki éri el. Úgy tűnik, hogy 4500-5000 mg kálium elfogyasztása naponta elegendő minden ismert […]
A kép jobb oldalán két (részben különböző fajta) főzőbanán (angolul plantain) látható, az egyik még kicsit zöldebb, azonban köretként nagyszerű zsiradékban kisütve. A bal oldalon pedig a mindannyiunk által jól ismert „normál” banán
Majdnem 1,5 évnyi nagy dózisú „jódfeltöltés” és azóta ugyancsak több, mint 1 évnyi fenntartó dózisú jódpótlás mellett a pajzsmirigy ultrahang (még mindig) NEGATÍV (se megnagyobbodás, se szerkezeti változás, semmi). Természetesen mindez a Táplálkozás-Beállítás alapelvei és kiegészítő protokolljai szerint zajlott (például a jódszedést megelőzően nem voltak emelkedettek a PM antitestek és akkor is készült ultrahang). Ez az […]
Azoknak, akiket mindez érint(het) vagy mert proaktívan tesznek az egészségük megőrzéséért. 2013-ban már részletesen körüljárva érintettük a következő témát, azonban az elmúlt időszakban több területen a szélsőségek irányába fordult a gluténérzékenység témaköre (és a kritikus hangok is egyre demagógabb hangvételű és egyoldalúbb kommunikációra váltottak). Előadásaink során és szakmai továbbképzéseken is a következő megközelítések szerint tárgyaljuk […]
Hoztam egy Köret-alternatívát Nektek Újhagyma-főzőbanán(plantain)-gomba-lila édesburgonya zsiradékon megpirítva (én most kókuszzsírt használtam), sóval és zöld curryval ízesítve. Mikor próbáljátok ki?
Ahogyan ígértük Nektek, egy pestos recept. A póréhagymát karikákra vágtam, a cukkinit hámozóval legyalultam, majd tisztított vajon megpirítottam. Amikor megpirult, hozzá kevertem pestot. Nekem ez az egyik kedvenc köretem. A pesto különleges ízt ad, sok féle kombinációban felhasználható.
Párolt hagymás-gombás-kelbimbós-mustáros-kókusztejes csirkemell, hűtött rizs és sok-sok kevert zöldsaláta A recept egy mérsékelt anyagcsere-profilnak megfelelő menü (több biztonságos keményítő, kevesebb zsír). Gluténmentes, alapvetően hypoallergén menü, nagyon kevés többszörösen telítetlen zsírral… Aki nem tejcukor- vagy kazeinérzékeny, az tejszínnel, vagy tejföllel is elkészítheti. Pillanatok alatt elkészíthető és könnyen variálható recept!
Mivel a (zöld)fűszernövényeknek a legmagasabb a tápanyagsűrűsége, ezért mindenképp érdemes őket előtérben tartani… néhány érdekes információ pár kiválasztott fűszernövényről. Körülbelül 30 különböző variánsa van a bazsalikomnak és mindegyik tartalmaz jelentős fitotápanyagokat, flavonoidokat és antioxidánsokat mint például: apigenin, eugenol, orienting és vicenin. Különösen az apigenin-re érdemes felhívni a figyelmet, mert egy nagyon erős hatású antioxidáns és […]
„De mire kenjem?” Sokszor hangzik el ez a kérdés… Ezért hoztam el Nektek egyik reggeli alternatívámat, hogy mire is lehet kenni a krémeket, gheet, vajat.. Egyik kedvencem a házi májkrém, reggelire ezt készítettem. Ennek receptje itt található: https://taplalkozasbeallitas.hu/majpastetom/ Édesburgonya és fehérrépa tallérra kentem, hozzá ettem algalapot is, amire szintén lehet krémeket kenni. A zöldség-tallérokat sütőben […]
Az alábbi hormonális alapjavaslatok/esetleges kiegészítések közül (mindenféle bonyolítás nélkül) természetesen NEM kötelező semmi, azonban érdemes figyelembe venni őket. Az alap (általános: kis rutin/nagy rutin) laborokon túl érdemes lehet a Prolaborban kérni a kiegészítések): Pajzsmirigy labor: TSH, szabad T4, szabad T3, anti-TPO, anti-TG (méhmióma esetén is ezt kérnénk) Opcionális pajzsmirigy kiegészítések: Tireoglobulin, TSH receptor elleni antitest […]
Vacsorára csirkecombot készítettem gyömbéres-lilakáposzta-pürével. A további köretet egyéni anyagcsere-profil szerint javasoljuk. Én ezt a köretet legutóbb egy étteremben kóstoltam, ott még édesburgonya-tallérral volt tálalva. A csirkét fűszereztem sóval, korianderrel és fokhagymával, majd sütőben megsütöttem. A püréhez egy fej vöröshagymát és egy fél káposztát darabokra vágtam, kókuszzsíron puhára pirítottam, végén sóztam, hozzá reszeltem fokhagymát és gyömbért. […]
Nem kell órákig a konyhában állnunk, ha finomat és egészségeset szeretnénk főzni. Fél óra alatt könnyen elkészíthető. Vacsorára lazacot és rizottót készítettem. A lazachoz nagyon illik a rukkola is, nekem ez az egyik kedvenc kombinációm. A rizottót sushi rizsből készítettem, gheevel (tisztított vaj) és parmezánnal. Amennyiben valaki hypoallergénre akarja készíteni, akkor hagyja ki a parmezánt. […]
Az E-vitamin szerepe az allergiák, valamint a hisztamin-intolerancia esetében (elsősorban megelőzés kapcsán): Kutatások szerint az E-vitamin – ami nagyon sok egészséges élelmiszerben is előfordul – csökkentheti a hisztamin-szintet (IgE reakció), valamint megakadályozza, hogy a hízósejtek gyulladást indítsanak el feleslegesen a véráramba kerülve, továbbá ugyancsak megakadályozza és kezeli az allergiás tüneteket. Nem minden E-vitamin készítmény egyforma […]
Hozzávalók 2 személyre: -csirkemell (kb.30dkg) -édesburgonya (kb.30dkg) -egy fej lilahagyma -2 nagyobb fej gomba -2 gerezd fokhagyma -só, bors (+ízlés szerint zöldfűszerek) -kókuszzsír Elkészítés: A hozzávalókat kisebb darabokra vágjuk. A kókuszzsíron megpirítjuk az édesburgonyát és a csirkemellett, majd hozzáadjuk a hagymákat és a gombát. Az egészet készre pirítjuk és fűszerezzük. Jó étvágyat hozzá!
Hozzávalók: kelkáposzta kókuszzsír/ghee só, zöld fűszer 2db avokádó fél vöröshagyma 1 gerezd fokhagyma fél citrom leve adalékmentes kókuszkrém- ízlés szerint, nekem így a kedvencem só, bors Elkészítés: A folyékony zsiradékot összekeverjük a sóval és a zöld fűszerrel. A kisebb darabokra tépett káposztát beleforgatjuk, majd tepsire helyezzük. Előmelegített sütőben 180 fokon 20-25 percig ropogósra pirítjuk. Az […]
A mellékelt kép egy (nem táplálkozási témákkal foglalkozó, hanem gazdasági) magazin részlete. A cikkben éppen azt tárgyalják, hogy az Egészségügyi Világszervezet ((igen, a WHO (!)) 20%-os általános adóval sújtaná a hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszereket. Nemzetközi szinten… Abba én most nem mennék bele, hogy mindez nagyjából minimum az élelmiszerboltokban kapható termékek 50%-át érintené… fel is háborodott […]
Hoztunk Nektek egy újabb receptet, ami nagy sikert aratott a legutóbbi főzőtanfolyamunkon, melyet Mezei Elmirával tartottunk. Egyszerű és nagyszerű Reméljük kedvet kaptok egy kis főzéshez. Hozzávalók: -4 kacsacomb -só, rozmaring, zsálya, kakukkfű -2 dl alaplé A körethez: -2 főzőbanán, hámozva, karikázva -2 kisebb cukkini, karikázva -ghee a sütéshez A salátához: -vegyes zöld levelek -só -olíva […]
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!
Várandósságra felkészítés, gyermekvállalási célok támogatása a megfelelő táplálkozással!
Speciális étrendi és kapcsolódó étrendkiegészítési program, melyekkel a gyermekvállalási célok átfogóan és hatékonyan támogathatóak – adott esetben komplex kihívások esetében is, mint például PCO-S vagy immunológiai kérdések.
Bartha Ákos élelmiszer-biológus, táplálkozáskutató egyestés előadása
2024.12.04. | SOTE | Online közvetítéssel is követhető!