Témáink

2-es típusú cukorbetegség A-vitamin ADHD AGE Age Reader mérés AGE szint agyi funkciók agyi inzulinérzékenység agyöregedés AIP akne alacsony FODMAP-étrend alkoholfogyasztás allergia almaecet aloe vera alultápláltság alvás alváshiány alvási zavarok Alzheimer-kór AMH-szint anti-ageing antibiotikum antioxidánsok anyagcsere anyagcsere folyamatok anyagcsere-zavarok arabinogalaktán aranyér asztma autizmus autoimmunitás B-vitamin B12-vitamin B3-vitamin B6-vitamin B9-vitamin Bacillus coagulans banán bazsalikom bélbaktériumok bélflóra bélhormonok bélpanaszok bélrendszer belsőségek berberin BioSil BioSil® 60 db Kapszula – ch-OSA Advanced Collagen Generator BioSil® ch-OSA® BioSil® Cseppek – ch-OSA Advanced Collagen Generator BioSil® termékek biotin BocsiViki BER BER SLIM bőr bőrbetegségek Boswellex burgonya C-vitamin CA-125 cékla ciklus-kimaradás cink cirkadián ritmus CMP cöliakia Concorde podcast COVID-19 Crohn-betegség cukor cukorbetegség cukorfogyasztás cukormentes termékek D-chiro-inozitol D-vitamin D-vitamin hiány D3-vitamin daganat daganatos betegségek demencia depresszió diabétesz diéta diozmin diszbiózis divertikulitisz dopamin dopamin-szint Duhring-kór E-vitamin édesítőszerek ekcéma élelmi rostok élelmiszeripar élesztőérzékenység életmód életmódváltás elhízás ellagsav emésztési panaszok emésztőrendszer Emésztőrendszeri fórumest emésztőrendszeri panaszok endometriózis eper eritritol étcsokoládé ételallergia ételintolerancia étkezés étrend étrendi AGE-k étrendi protokoll étrendkiegészítők fahéj fehérje fehérjék felszívódási zavarok férfi meddőség fermentálás fermentált flavonoidok FODMAP étrend FODMAP-ok fogamzásgátló fogyókúra fokhagyma folát folsav Fórumest Freyagena Arabino-X-immunorost-komplex Freyagena Arktisz Jód Freyagena Balance Bartha DOPA Freyagena Balance Cellu LITE Freyagena Balance Femme INOSITOL+ Freyagena Balance Femme INOSITOL+ (D-chiro-inositol) Freyagena Balance Iqon Trace(M) – Nyomelemek Freyagena Balance Kálium Malát Freyagena Balance Probio TRI-Cink Freyagena Bartha Mg2+ Freyagena Cocos-Iso Freyagena Esopha C-vitamin Freyagena Iqon Trace(M) – Nyomelemek Freyagena KIDS Mix Freyagena Matcha tea Freyagena Matcha tea – CEREMONIAL Freyagena Microbe R-GUT Freyagena OptiMSM® Freyagena Prebio C-3.6 Freyagena Probio TRI-Cink Freyagena RepceLECITIN – Hipoallergén fruktánintolerancia fruktánok fruktóz fűszerek gasztrointesztinális rendellenességek gasztrokolikus reflex GERD glikémiás terhelés glükóz glutén gluténérzékenység gluténmentes gluténmentes diéta gluténmentes étrend golyva gombabetegségek Graves-Basedow-kór gyermekvállalás gyógyszer gyömbér gyomorégés gyulladás gyulladáscsökkentés gyulladásos bélbetegségek gyümölcsfogyasztás hagyma haj hajdina hajhullás halfogyasztás halolaj Hashimoto hasnyálmirigy HbA1c Helicobacter pylori hererák hialuronsav higany hiperaktivitás hiperlipidémia hiperprolaktinémia hipnoterápia hisztamin hollisztikus gyógyítás hormonális problémák hormonháztartás hormonok hormonrendszer hozzátáplálás HPA-tengely húsfogyasztás hüvelyi fertőzések IBD Iberogast IBS időszakos böjt II-es típusú cukorbetegség immunitás immunrendszer inozitol Instantimmunox Nutri-Kávé interjú inulin inzulin inzulinérzékenység inzulinrezisztencia inzulinrezisztencia tünetek IR IR étrend irritábilis bélszindróma izomalt ízületek ízületi gyulladás izületi gyulladás jód jódbevitel jódhiány K-vitamin K1-vitamin kalcium kálium káliumhiány kalóriacsökkentés kardiovaszkuláris betegségek kimchi koenzim Q10 kognitív képességek kókuszolaj koleszterin kolin kollagén koriander koronavírus kortizol-szint koszorúér-meszesedés köszvény kreatin króm krónikus izom-csontrendszeri fájdalom krumpli kumarin kvercetin L-teanin laktit lakto-fermentálás laktóz lecitin légúti fertőzések leptin leptinrezisztencia libidó likopin lisztérzékenység lisztmentes low carb étrend magas vérnyomás Magnézium magnézium-citrát magnézium-malát magnéziumhiány máj májbetegségek maltit mangán mannit mannitol matcha meddőség médiamegjelenés mediterrán étrend megelőzés melatonin mellrák menopauza menstruáció menstruációs fájdalmak mentális problémák metabolikus szindróma metabolitok metil-tetrahidrofolát migrén mikrobiom mikrotápanyag mintaétrend mitokondriális diszfunkció mitokondriumok MSM MTHFR multivitaminok NAFLD nem alkoholos zsírmáj nemzőképesség niacin növényi olajok nukleotidok Nutri-Kávé nyomelemek Omega 3-6-9 omega-3 omega-9 öregedés osztriga ösztrogén ösztrogén-dominancia ovuláció ovulációs zavar oxalátok pajzsmirigy pajzsmirigy alulműködés pajzsmirigy daganatok pajzsmirigy túlműködés pajzsmirigybetegség paleolit étrend Parkinson kór PCOS petefészek petefészekrák pikkelysömör PMS podcast policisztás petefészek szindróma polifenol poliol postpartum posztmenopauza prebiotikumok prediabétesz premenstruációs szindróma probiotikum probiotikumok progeszteron prolaktin puffadás Q10 quinoa rák rák megelőzés receptek reflux rendezvények repcelecitin rezisztens keményítő rezveratol rheuma riport rosacea rostfogyasztás rostok sáfrány Sclerosis Multiplex SIBO speciális étrendek sperma stressz súlyproblémák sütőtök szakácskönyvek szarkopénia szauna székrekedés szelén szelénpótlás szénhidrát szépségfehérjék szerotonon-szint szerves kén szexualitás szív szív- és érrendszeri panaszok szívbetegségek szója szorbit szülés utáni depresszió taurin teanin tejfogyasztás térdfájás terhesség termékajánló termékenység testmozgás testsúly csökkentés tesztoszteron tesztoszteronszint tojás tudatos táplálkozás túlsúly ultra-feldolgozott élelmiszerek ultrafeldolgozott cukor ultrafeldolgozott élelmiszerek útifűmag várandósság vas vásárlás vashiány vashiányos vérszegénység vaspótlás vastagbél-gyulladás vékonybél véralvadás vércukor vércukor-szint vérkeringés vérnyomás vérnyomásszint vérrög videok visszajelzések vitaminhiány vöröshúsok vörösvértestek xilit zöld tea zöldségfogyasztás zsírmáj zsírok
Még több +
Egy kis ízelítő a „Carmenta-Várandósság” Fórumesthez
2017.10.23.

Egy kis ízelítő a „Carmenta-Várandósság” Fórumesthez

@ Az alacsony D-vitamin szint és anyagcsere-zavarok kapcsolata a PCOS-sel küzdők körében: „Nagyon sok PCOS-el küzdő nőnél állapítottak meg inzulinrezisztenciát vagy valamilyen anyagcsere elváltozást. Egyre több bizonyíték van arra, hogy a D-vitamin hiánya hozzájárulhat a metabolikus szindróma (MSZ) kialakulásához. A kutatásunk célja ennek a kapcsolatnak a feltérképezése, azaz a D-vitaminszint és a MSZ (ezen belül […]

A zsírok és szénhidrátok fogyasztásának hatásairól
2017.10.01.

A zsírok és szénhidrátok fogyasztásának hatásairól

Egy hatalmas jelentőségű publikáció az elmúlt hetekből, melynek hatására változnia kell a közegészségügyi oktatás kapcsolódó részeinek is: 5 kontinens, 18 országában átfogó vizsgálatot végeztek a zsírok és szénhidrátok fogyasztásának hatásait mérve szív- és érrendszeri betegségek és az elhalálozás összefüggésében. A Lancet-ben publikált cikk 7 éves követéssel, több, mint 135 ezer ember részvételével végzett prospektív tanulmányt mutat […]

Inzulin rezisztenciáról és a kapcsolódó étrendkiegészítőkről videoban

Inzulin rezisztenciáról és a kapcsolódó étrendkiegészítőkről videoban

Resztelt báránymáj recept
2017.09.25.

Resztelt báránymáj recept

Hozzávalók 2 főre: – 20-25 dkg báránymáj – fél vöröshagyma – zsiradék (mi éppen ghít használtunk) – 2 gerezd fokhagyma – 1 mk. curry-keverék vagy kurkuma – só és bors, ízlés szerint – 1 ek. mustár – 2 babérlevél – friss koriander (metélőhagyma) A zsiradékon megfuttatjuk a hagymát és a babérleveleket, majd az összevágott báránymáját… […]

Alföldi mangalica
2017.09.17.

Alföldi mangalica

Nagyon szép a koncepció… kár, hogy illúzióromboló (és felesleges) adalékok is vannak benne. Aki ilyen terméket választ, az azért már összetevőket is szokott nézegetni, nemde?!

Színhúsmentes vegetáriánus menü
2017.09.10.

Színhúsmentes vegetáriánus menü

Mérsékelt anyagcsere-profilnak megfelelő: Sós vízben főtt tarógyökér (főtt burgonyával vagy főtt gesztenyével is helyettesíthető), avokádóval, friss házi májkrémmel vagy resztelt májjal (máj, kevés zsiradék, fokhagyma, kókusztejszín, hidrolizált kollagén, zöld fűszerek (rozmaring, petrezselyem, metélőhagyma, stb.) A képen látható menü megfelel a szigorú, paleolit szemléletű AIP és hypoallergén étrendben is. Makrotápanyag-arányok: kb. 55% keményítő, 25% zsír, 20% […]

Pajzsmirigy és étrendi alapok videoban

Pajzsmirigy és étrendi alapok videoban

Markáns anyagcsere-profilnak megfelelő recept
2017.09.03.

Markáns anyagcsere-profilnak megfelelő recept

Ezen felül megfelel: -szigorú AIP -hypoallergén -alacsony FODMAP étrendnek is 25-30% faggyútartalmú darált bárányhús, cukkini megpirítva, zsíros kókusztejjel felöntve (ebben párolva). Fűszerezésnek kurkumát, sót, metélőhagymát, zöld fűszereket (ízlés szerint) használtam és egy kis limeot a végén. Köretnek tápiókatészta. 15 perc alatt kész az egész… NEM szigorú AIPben természetesen elkészíthető pl. rizzsel is, illetve NEM alacsony […]

Paleolit „ebéd”
2017.08.27.

Paleolit „ebéd”

Mediterrán paleolit „ebéd” akár hegyvidéki kiruccanásokhoz: olivabogyó, nyersen szárított sonka és valamilyen nagyon különleges módon sült-szárított (?) sós gyökérzöldségek és zöldbab…

Kacsacomb, quinoaval, gombával, hagymával és szívsalátával
2017.08.20.

Kacsacomb, quinoaval, gombával, hagymával és szívsalátával

Edzés utáni ebédem. Adri, mérsékelt anyagcsere-profil.

Édesburgonya, brokkoli, hagyma, rák recept
2017.08.15.

Édesburgonya, brokkoli, hagyma, rák recept

Nálam ez a kombináció bármelyik étkezésnek megfelelne, hisz megunhatatlan számomra, de ma ezt reggelire fogyasztottam. (Adri, mérsékelt anyagcsere-profil) Édesburgonya, brokkoli, hagyma minimális kókuszzsíron megpirítva, rákkal, ráütve egy tojás, hozzá jó sok rukkola. Edzésnapokon (vagy amúgy is) mérsékelt anyagcsere-profilban általában sokszor indokolt a több keményítő, így ez a recept is például jól kiegészíthető extra köleskásával is […]

D vitamin hiánya

D vitamin hiánya

Így okoz (jobb esetben csak átmeneti) fertőzéses eredetű pajzsmirigy-gyulladást (többek között) a D-vitamin hiánya… (akár nyáron is). Tankönyvbe illő példa lenne mindez (szerintünk)… Az Ultrahang-vizsgálat eredménye után javasoltunk ezt a laborképet.

Itt a nyár! – Tanácsok napozáshoz
2017.08.07.

Itt a nyár! – Tanácsok napozáshoz

Az elkövetkező hetekben még mindig nagyon aktuális lesz: Írta: Szabó Gál Bence Tekintettel arra, hogy mindenhol azt halljuk, hogy alaposan kenjünk be magunkat magas fényvédő faktorú naptejjel és kerüljük az erős napot délelőtt 10 óra és délután 4 óra között, kicsit furcsa lehet a tanácsunk, hisz az ennek pont az ellenkezője.   Miért és hogyan […]

Hivekovics Áfonya- hazai termék

Hivekovics Áfonya- hazai termék

Nem először vásárolunk ebből az áfonyából. Nagyon jó minőségű, hazai termék. Gratulálunk a Hivekovics Családi Gazdaság -nak ehhez a gyümölcshöz.

Resztelt pecsenye nyúlmáj recept hagymával

Resztelt pecsenye nyúlmáj recept hagymával

Reggeli tápanyagdús recept: Resztelt pecsenye nyúlmáj hagymával, zöld fűszerekkel és borssal… A végén pár tojássárgája ráütve. Köret tetszőleges egyéni anyagcsere-profilok vagy kiegészítő-protokollok szerint (alacsony FODMAP, hypoallergén, stb.). Aki pedig fogyaszt érlelt, kemény sajtokat, az fűszerezheti parmezán-sajttal is a végén… Ennél ez nem bonyolultabb.

Szardínia
2017.07.23.

Szardínia

Micsoda remek dolgokat lehet megint kapni a Lidl-ben: (még az is lehet, hogy a Lidl-be megyünk a Boltmustra alkalmával) Az egész apróhalak (sok más mellett) az egyik legjobb kalciumforrások! És még mi minden más.

Ragus, szószos, párolt ételekhez kollagén

Ragus, szószos, párolt ételekhez kollagén

A szósz kókusztejes zöld curry kurkumával, mindig adok pluszban egy kis kollagén peptidet is…

Főzőbanán és hagyma kókuszzsíron megpirítva
2017.07.16.

Főzőbanán és hagyma kókuszzsíron megpirítva

Mai gyorsan elkészíthető regggelim: (Adri, mérsékelt anyagcsere-profil) Jelen reggeli nem hypoallergén és nem szigorú AIP, alacsony FODMAP-étrendben viszont tökéletes. Főzőbanán és hagyma kókuszzsíron megpirítva, egy egész tojás, tőkehal-máj, rukkola. Köleskása nagyon finom még a főzőbanán mellett vagy helyett. Szép napot Nektek!

Ilyen brokkolit vajon miért nem lehet itthon is kapni?!

Ilyen brokkolit vajon miért nem lehet itthon is kapni?!

Évekkel ezelőtt édesburgonyát sem lehetett kapni, ma szinte mindenhol elérhető már. Ennek az az oka, hogy sokan keresik és meg is vásárolják a terméket… ha keressük és meg is vásároljuk (azaz szavazunk egy termékre), akkor később egyre könnyebben lesz elérhető. Bízom benne, hogy nem sokára több helyen lesz majd főzőbanán, tápióka-gumó vagy hazai termesztésű quinoa […]

Endometriózis és étrend összefüggései – Interjú Bartha Ákossal II. rész
2017.07.13.

Endometriózis és étrend összefüggései – Interjú Bartha Ákossal II. rész

Endosegítő: A fitoösztrogének még egy olyan téma, ami mindig fel szokott merülni az endometriózissal érintettek körében. Kell tartani a fitoösztrogén tartalmú ételektől? Mi az, amire érdemes odafigyelni? Bartha Ákos: Itt a helyes válasz az, hogy igen is meg nem is, illetve attól függ. Mivel az endometriózis eleve ösztrogéndominanciával járó állapot, ami kiegészül az ösztrogén anyagcserének […]

Endometriózis és étrend összefüggései – Interjú Bartha Ákossal I. rész

Endometriózis és étrend összefüggései – Interjú Bartha Ákossal I. rész

„Az endometriózis és az étrend összefüggéseiről, javasolt táplálékkiegészítőkről és laborokról kérdeztem a funkcionális táplálkozás egyik fő szakértőjét, Bartha Ákos élelmiszerbiológust, táplálkozás-kutatót, a Táplálkozás-Beállítás™ szakmai vezetőjét és alapító tulajdonosát. Fogadjátok sok szeretettel a vele folytatott beszélgetést! Endosegítő: Milyen módon segíthet egy étrendváltozás az endometriózis kezelésében? Miért érdemes ezt az utat elkezdeni? Bartha Ákos: Abszolút mértékben úgy látom, hogy az endometriózis esetében […]

Hisztamin érzékenyek étrendi protokollja folytatás
2017.07.01.

Hisztamin érzékenyek étrendi protokollja folytatás

Folytatjuk a „Hisztamin-érzékenyek integratív étrendi protokollja”‘™ című bejegyzésünket… A cikk első része június 9-énél vagy a weboldalon olvasható. Mindenképp érdemes azzal kezdeni: https://taplalkozasbeallitas.hu/hisztamin-erzekenyek-integrativ-etrendi-protokollja/  Legutóbb megbeszéltük, hogy miért kell nagyon komplexen kezelni ezt a kérést és hogy önmagában miért nem ellenségünk a hisztamin (sem a szervezetünkben, sem az ételekben). 1. A következő, nagyon fontos területünk a „Hisztamin-érzékenyek integratív […]

Angus Marha Hamburger Húspogácsa

Angus Marha Hamburger Húspogácsa

Pont abban a zsír-fehérje arányban és összetételben, ahogy sokan szeretjük…. Este egy kis kurkumás édesburgonyával és rukkolával remek lesz… És pillanat alatt elkészül. Angus Marha Hamburger Húspogácsa összetevők Angus marhahús (98,9 %), étkezési só, bors TÁPÉRTÉK INFORMÁCIÓK: Átlagos tápérték 100 g-ban Energia 1070kJ/256kcal Zsír 20 g amelyből 10,3g Szénhidrát 0,5g Fehérje 17,4g Só 0,47g Elkészítési […]

Rák kókuszzsíron megpirítva

Rák kókuszzsíron megpirítva

Rák kókuszzsíron megpirítva, pirított brokkoli, hűtött rizs, bébi spenót és rukkola. (Mérsékelt anyagcsere-profil, Adri) Vacsorámat fermentált tökkel kezdtem, amit Ildikó Kolléganőm készített. Nekem ez a kedvencem, mindenkinek javaslom kóstolásra.

Napi ajánlott fruktóz mennyiség
2017.06.18.

Napi ajánlott fruktóz mennyiség

A napi ajánlott össz. fruktóz (azaz gyümölcscukor) fogyasztás maximum 20-30 gramm kellene, hogy legyen… minden forrást beleértve, a természetes gyümölcsöket és néhány zöldséget is! 100 gramm mazsolában már átlag 32 gramm fruktóz van. 100 gramm görögdinnyében 4 gramm (min. 1 kilót eszik az ember a Balaton-parton). 100 gramm kristálycukorban 50 gramm a gyümölcscukor! Forrás: http://otszonline.hu/cikk/tul_sok_fruktozt_fogyasztunk_magyarorszagon

Zöldséges tengeri herkentyű-mix recept újburgonyával

Zöldséges tengeri herkentyű-mix recept újburgonyával

Egy abszolút csemege (vacsorára) számomra (ami egy adott teljes napon nem befolyásolja a makrotápanyag-arányokat): Hozzávalók 2 személyre: 1 vagy inkább 1,5-2 csomag Deluxe tengeri keverék (fagyasztott-Lidl) kókuszzsír vagy más, hevíthető zsiradék 20 dkg brokkoli (alacsony FODMAP-ben egyéni tolerancia szerint) 10 dkg pok-choi egy csomag újhagyma levele (és metélőhagyma is) kurkuma (vagy valamilyen curry-keverék) tárkony toszkán-fűszerek […]

Hisztamin-érzékenyek integratív étrendi protokollja

Hisztamin-érzékenyek integratív étrendi protokollja

A mai nappal bevezetünk egy új fogalmat, ez pedig a következő: „Hisztamin-érzékenyek integratív étrendi protokollja”‘™ (jobb esetben nem öndiagnózissal diagnosztizált hisztamin-érzékenységről vagy annak gyanújáról van szó, valamint az integratív megfogalmazás ugyancsak magában foglalja a kapcsolódó és célzott pszichológiai megközelítéseket is, mint ahogyan erről Eckhart Erzsébet is beszámolt eheti előadásán). Miért éreztük már hosszú évek óta úgy, […]

Amiről az orvos nem mindig beszél júniusi szám

Amiről az orvos nem mindig beszél júniusi szám

Keressetek minket „Az amiről az orvos nem mindig beszél” ehavi számában is: http://www.kossuth.hu/…/amirol-az-orvos-nem-mindig-beszel-4… Sok más érdekes téma mellett alapelveinkről, szelénről, halfogyasztásról és a búza kérdéséről írunk.

Pisztráng fokhagymával, sóval, rozmaringgal fűszerezve

Pisztráng fokhagymával, sóval, rozmaringgal fűszerezve

Ma vacsorára pisztrángot készítettem, csak egyszerűen: fokhagymával, sóval, rozmaringgal fűszerezve. Köretnek hűtött rizst és rukkolát ettem hozzá. (mérsékelt anyagcsere-profil) Ügyelek arra, hogy egy héten belül egyenlő arányban fogyasszak színhúst, halat és tengeri herkentyűket, illetve belsőséget. Tapasztalatom az, hogy a legtöbben úgy mondják azt, hogy nem szeretik a halat, hogy nem is próbálkoznak vele. Évekkel ezelőtt […]

Czeizel Endre genetikus a felesleges lombikkezelésekről

Czeizel Endre genetikus a felesleges lombikkezelésekről

Hogy erre a cikkre eddig hogyan nem bukkantunk rá?! Hihetetlenül sok igazság van benne és rengeteg kérdést is felvet. Amikre azonban valóban vannak válaszok, ezekről a kérdésekről és válaszokról szól a Táplálkozás-Beállítás™ Carmenta-program is. Mivel a meddőség okai felderíthetők és nagyrészt eredményesen kezelhetők, a lombikprogram a legvégső esetben jöhet csak szóba. Hazánkban viszont nemegyszer alapos kivizsgálás […]

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!