Témáink

2-es típusú cukorbetegség A-vitamin ADHD AGE Age Reader mérés AGE szint agyi funkciók agyi inzulinérzékenység AIP akne alacsony FODMAP-étrend allergia almaecet aloe vera alultápláltság alvás alváshiány alvási zavarok Alzheimer-kór AMH-szint anti-ageing antibiotikum antioxidánsok anyagcsere anyagcsere folyamatok anyagcsere-zavarok arabinogalaktán aranyér asztma autizmus autoimmunitás B-vitamin B12-vitamin B3-vitamin B6-vitamin Bacillus coagulans banán bazsalikom bélflóra bélrendszer berberin BioSil BioSil® 60 db Kapszula – ch-OSA Advanced Collagen Generator BioSil® ch-OSA® BioSil® Cseppek – ch-OSA Advanced Collagen Generator BioSil® termékek BocsiViki BER BER SLIM bőr bőrbetegségek Boswellex burgonya C-vitamin CA-125 cékla ciklus-kimaradás cink cirkadián ritmus cöliakia Concorde podcast COVID-19 Crohn-betegség cukor cukorbetegség cukorfogyasztás cukormentes termékek D-chiro-inozitol D-vitamin D3-vitamin daganat daganatos betegségek demencia depresszió diabétesz diéta diozmin diszbiózis dopamin Duhring-kór E-vitamin édesítőszerek ekcéma élelmi rostok élelmiszeripar élesztőérzékenység életmód életmódváltás elhízás ellagsav emésztési panaszok emésztőrendszer Emésztőrendszeri fórumest emésztőrendszeri panaszok endometriózis eper eritritol étcsokoládé ételallergia ételintolerancia étkezés étrend étrendi AGE-k étrendi protokoll étrendkiegészítők fahéj fehérje fehérjék felszívódási zavarok férfi meddőség fermentálás fermentált flavonoidok FODMAP étrend FODMAP-ok fogamzásgátló fogyókúra fokhagyma folát folsav Fórumest Freyagena Arktisz Jód Freyagena Balance Bartha DOPA Freyagena Balance Cellu LITE Freyagena Balance Femme INOSITOL+ Freyagena Balance Femme INOSITOL+ (D-chiro-inositol) Freyagena Balance Iqon Trace(M) – Nyomelemek Freyagena Balance Kálium Malát Freyagena Balance Probio TRI-Cink Freyagena Cocos-Iso Freyagena KIDS Mix Freyagena Matcha tea Freyagena OptiMSM® Freyagena Probio TRI-Cink Freyagena RepceLECITIN – Hipoallergén fruktánintolerancia fruktánok fruktóz GERD glikémiás terhelés glükóz glutén gluténérzékenység gluténmentes gluténmentes diéta gluténmentes étrend gombabetegségek Graves-Basedow-kór gyermekvállalás gyógyszer gyömbér gyomorégés gyulladás gyulladáscsökkentés gyulladásos bélbetegségek gyümölcsfogyasztás hagyma hajhullás halfogyasztás halolaj Hashimoto hasnyálmirigy Helicobacter pylori hererák higany hiperaktivitás hiperlipidémia hipnoterápia hisztamin hollisztikus gyógyítás hormonális problémák hormonháztartás hormonok hormonrendszer hozzátáplálás HPA-tengely húsfogyasztás hüvelyi fertőzések IBD IBS időszakos böjt II-es típusú cukorbetegség immunrendszer inozitol Instantimmunox Nutri-Kávé interjú inulin inzulin inzulinérzékenység inzulinrezisztencia inzulinrezisztencia tünetek IR IR étrend irritábilis bélszindróma izomalt ízületek ízületi gyulladás izületi gyulladás jód jódbevitel jódhiány K-vitamin K1-vitamin kalcium kálium káliumhiány kalóriacsökkentés kardiovaszkuláris betegségek kimchi koenzim Q10 kognitív képességek kókuszolaj koleszterin kolin kollagén koriander koronavírus kortizol-szint köszvény kreatin króm krumpli kumarin kvercetin L-teanin laktit lakto-fermentálás laktóz lecitin légúti fertőzések leptin leptinrezisztencia libidó lisztérzékenység lisztmentes low carb étrend magas vérnyomás Magnézium magnézium-citrát magnéziumhiány máj májbetegségek maltit mangán mannit mannitol meddőség médiamegjelenés mediterrán étrend megelőzés melatonin mellrák menstruáció menstruációs fájdalmak mentális problémák metabolikus szindróma migrén mikrobiom mikrotápanyag mintaétrend mitokondriális diszfunkció MSM multivitaminok NAFLD nem alkoholos zsírmáj nemzőképesség niacin növényi olajok Nutri-Kávé nyomelemek Omega 3-6-9 omega-3 öregedés ösztrogén ösztrogén-dominancia oxalátok pajzsmirigy pajzsmirigy alulműködés pajzsmirigy daganatok pajzsmirigy túlműködés pajzsmirigybetegség paleolit étrend Parkinson kór PCOS petefészek petefészekrák pikkelysömör PMS podcast policisztás petefészek szindróma polifenol poliol postpartum prebiotikumok prediabétesz premenstruációs szindróma probiotikum probiotikumok progeszteron puffadás Q10 quinoa rák rák megelőzés receptek reflux rendezvények repcelecitin rezisztens keményítő rezveratol rheuma riport rosacea rostok sáfrány Sclerosis Multiplex SIBO speciális étrendek sperma stressz súlyproblémák sütőtök szakácskönyvek szarkopénia szauna székrekedés szelén szelénpótlás szénhidrát szépségfehérjék szerves kén szexualitás szív szív- és érrendszeri panaszok szívbetegségek szója szorbit szülés utáni depresszió teanin tejfogyasztás térdfájás terhesség termékajánló termékenység testmozgás testsúly csökkentés tesztoszteron tesztoszteronszint tojás tudatos táplálkozás túlsúly ultra-feldolgozott élelmiszerek ultrafeldolgozott cukor ultrafeldolgozott élelmiszerek útifűmag várandósság vas vásárlás vashiány vashiányos vérszegénység vaspótlás vastagbél-gyulladás vékonybél véralvadás vércukor vércukor-szint vérkeringés vérnyomás vérnyomásszint vérrög videok visszajelzések vitaminhiány vöröshúsok vörösvértestek xilit zöld tea zöldségfogyasztás zsírmáj zsírok
Még több +
10 jel, ami kontaminált vékonybél szindrómára (SIBO) utal
2017.04.24.

10 jel, ami kontaminált vékonybél szindrómára (SIBO) utal

Egy nagyszerű cikkfordítás Mezei Elmirától (eredeti angolnyelvű forrás: Dr. Amy Myers: 10 Signs You have Small Intestinal Bacterial Overgrowth), mely összegyűjti a 10 legfontosabb jelet, amik megléte kontaminált vékonybél szindrómára, SIBO-ra utalhat. Előfordult Önnel valaha, hogy evett valamit és pár órán belül úgy felpuffadt, hogy nem tudta begombolni a nadrágját? Nem ritka, hogy azt hallom a […]

Zöldfűszeres risotto recept zöldbabos csirkével, friss petrezselyemmel és metélőhagymával

Zöldfűszeres risotto recept zöldbabos csirkével, friss petrezselyemmel és metélőhagymával

RECEPT 2 főre: 30 dkg zöldbab (friss vagy fagyasztott) 30-40 dkg csirkemell (ízlés szerint más baromfi-színhús rész) – ez most egy alacsonyabb zsírtartalmú recept risotto rizs (ízlés és makrotápanyag-arányok szerinti mennyiségben) friss petrezselyem és metélőhagyma só, bors – ízlés szerint Kurkuma vagy zöldcurry, mi citromborsos-kurkumás fűszerkeveréket használtunk tárkony (szárított, morzsolt) kevés zsíradék Nagyon kevés zsíradékon […]

Menza-körkép:ezt eszik az iskolások ebédre Oroszországtól Dél-Koreáig

Menza-körkép:ezt eszik az iskolások ebédre Oroszországtól Dél-Koreáig

Nagyon érdekes és egyben aranyos kis összefoglaló 🙂  Ti általában mit esztek reggelire vagy mit kapnak otthon a Gyerekek? Mindnyájunknak vannak jobb és rosszabb élményei az iskolai menzát illetően, de változatosságát és kiadósságát nem lehet megkérdőjelezni. Nézzük a világ különböző pontjain milyen finom/rettenetes falatokat kapnak ebédre a nebulók! IRÁN Rizs, paradicsom és bárány kebab – […]

Laktóz intolerancia és kockázat a tüdő-, emlő- valamint petefészek-daganatok előfordulásában
2017.04.03.

Laktóz intolerancia és kockázat a tüdő-, emlő- valamint petefészek-daganatok előfordulásában

Napi szakcikk kutatásaim során egy nagyon szemfüles tanulmányra bukkantam, amit szeretnék Veletek is megosztani, mert hihetetlen összefüggéseket olvastak ki a svédországi Lund Egyetem munkatársai a legnagyobb svéd daganatos megbetegedésekkel foglalkozó adatbázisból (Swedish Cancer Registry). Majdnem 23.000 (!) laktóz(tejcukor)-érzékeny személyt válogattak le ebből az évtizedeken át zajló, nagy létszámú, több korosztályt érintő adatbázisból és tüdő-, emlő- […]

GAL Bimuno® flóra rost-komplex
2017.03.23.

GAL Bimuno® flóra rost-komplex

Mindenképpen úgy érezzük, hogy egy nagy mérföldkőhöz érkeztünk az emésztőrendszert támogató és regeneráló megközelítéseinkben… és mindezt szeretnénk Veletek is megosztani! Hogy miért? Mert a gyomorműködéstől kezdve egészen a vastagbélig célzott és megoldásorientált megoldásokkal rendelkezünk. Egy jelentősebb projekt lezárulni látszik. Innentől ugyanis rendelkezésünkre áll a „GAL Bimuno® flóra rost-komplex” is, mely „galactooligoszacharidok-at”, röviden GOS-t tartalmaz… Jómagam […]

Kálium természetes növelése

Kálium természetes növelése

Laboreredmények tanulságai alapján gyakran javasoljuk a káliumbevitel természetes növelését vagy hívjuk fel ennek fontosságára a figyelmeteket zavart cirkadián ritmus (pl. T3-rezisztencia) esetén. Teljes értékű étrendben elegendő kálium lehet, azonban egy nagy, 2004-es tanulmány szerint a napi min. 4700 mg káliumbevitelt nem mindenki éri el. Úgy tűnik, hogy 4500-5000 mg kálium elfogyasztása naponta elegendő minden ismert […]

Különbség banán és főzőbanán között…
2017.02.28.

Különbség banán és főzőbanán között…

A kép jobb oldalán két (részben különböző fajta) főzőbanán (angolul plantain) látható, az egyik még kicsit zöldebb, azonban köretként nagyszerű zsiradékban kisütve. A bal oldalon pedig a mindannyiunk által jól ismert „normál” banán

Pajzsmirigy ultrahang vizsgálat, visszajelzés

Pajzsmirigy ultrahang vizsgálat, visszajelzés

Majdnem 1,5 évnyi nagy dózisú „jódfeltöltés” és azóta ugyancsak több, mint 1 évnyi fenntartó dózisú jódpótlás mellett a pajzsmirigy ultrahang (még mindig) NEGATÍV (se megnagyobbodás, se szerkezeti változás, semmi). Természetesen mindez a Táplálkozás-Beállítás alapelvei és kiegészítő protokolljai szerint zajlott (például a jódszedést megelőzően nem voltak emelkedettek a PM antitestek és akkor is készült ultrahang). Ez az […]

Gluténérzékenység margójára – első fejezet
2017.02.20.

Gluténérzékenység margójára – első fejezet

Azoknak, akiket mindez érint(het) vagy mert proaktívan tesznek az egészségük megőrzéséért. 2013-ban már részletesen körüljárva érintettük a következő témát, azonban az elmúlt időszakban több területen a szélsőségek irányába fordult a gluténérzékenység témaköre (és a kritikus hangok is egyre demagógabb hangvételű és egyoldalúbb kommunikációra váltottak). Előadásaink során és szakmai továbbképzéseken is a következő megközelítések szerint tárgyaljuk […]

Köret alternatíva

Köret alternatíva

Hoztam egy Köret-alternatívát Nektek Újhagyma-főzőbanán(plantain)-gomba-lila édesburgonya zsiradékon megpirítva (én most kókuszzsírt használtam), sóval és zöld curryval ízesítve. Mikor próbáljátok ki?

Pestos póréhagymás cukkini recept

Pestos póréhagymás cukkini recept

Ahogyan ígértük Nektek, egy pestos recept. A póréhagymát karikákra vágtam, a cukkinit hámozóval legyalultam, majd tisztított vajon megpirítottam. Amikor megpirult, hozzá kevertem pestot. Nekem ez az egyik kedvenc köretem. A pesto különleges ízt ad, sok féle kombinációban felhasználható.

Hagymás-gombás-kelbimbós-mustáros-kókusztejes csirkemell recept

Hagymás-gombás-kelbimbós-mustáros-kókusztejes csirkemell recept

Párolt hagymás-gombás-kelbimbós-mustáros-kókusztejes csirkemell, hűtött rizs és sok-sok kevert zöldsaláta A recept egy mérsékelt anyagcsere-profilnak megfelelő menü (több biztonságos keményítő, kevesebb zsír). Gluténmentes, alapvetően hypoallergén menü, nagyon kevés többszörösen telítetlen zsírral… Aki nem tejcukor- vagy kazeinérzékeny, az tejszínnel, vagy tejföllel is elkészítheti. Pillanatok alatt elkészíthető és könnyen variálható recept!

A bazsalikomról
2017.02.01.

A bazsalikomról

Mivel a (zöld)fűszernövényeknek a legmagasabb a tápanyagsűrűsége, ezért mindenképp érdemes őket előtérben tartani… néhány érdekes információ pár kiválasztott fűszernövényről. Körülbelül 30 különböző variánsa van a bazsalikomnak és mindegyik tartalmaz jelentős fitotápanyagokat, flavonoidokat és antioxidánsokat mint például: apigenin, eugenol, orienting és vicenin. Különösen az apigenin-re érdemes felhívni a figyelmet, mert egy nagyon erős hatású antioxidáns és […]

Házi májas édesburgonya vagy fehérrépa tallérra

Házi májas édesburgonya vagy fehérrépa tallérra

„De mire kenjem?” Sokszor hangzik el ez a kérdés… Ezért hoztam el Nektek egyik reggeli alternatívámat, hogy mire is lehet kenni a krémeket, gheet, vajat.. Egyik kedvencem a házi májkrém, reggelire ezt készítettem. Ennek receptje itt található: https://taplalkozasbeallitas.hu/majpastetom/ Édesburgonya és fehérrépa tallérra kentem, hozzá ettem algalapot is, amire szintén lehet krémeket kenni. A zöldség-tallérokat sütőben […]

Különböző esetekben ajánlott laborvizsgálatok

Különböző esetekben ajánlott laborvizsgálatok

Az alábbi hormonális alapjavaslatok/esetleges kiegészítések közül (mindenféle bonyolítás nélkül) természetesen NEM kötelező semmi, azonban érdemes figyelembe venni őket. Az alap (általános: kis rutin/nagy rutin) laborokon túl érdemes lehet a Prolaborban kérni a kiegészítések): Pajzsmirigy labor: TSH, szabad T4, szabad T3, anti-TPO, anti-TG (méhmióma esetén is ezt kérnénk) Opcionális pajzsmirigy kiegészítések: Tireoglobulin, TSH receptor elleni antitest […]

Csirkecomb  gyömbéres-lilakáposzta-pürével, recept

Csirkecomb gyömbéres-lilakáposzta-pürével, recept

Vacsorára csirkecombot készítettem gyömbéres-lilakáposzta-pürével. A további köretet egyéni anyagcsere-profil szerint javasoljuk. Én ezt a köretet legutóbb egy étteremben kóstoltam, ott még édesburgonya-tallérral volt tálalva. A csirkét fűszereztem sóval, korianderrel és fokhagymával, majd sütőben megsütöttem. A püréhez egy fej vöröshagymát és egy fél káposztát darabokra vágtam, kókuszzsíron puhára pirítottam, végén sóztam, hozzá reszeltem fokhagymát és gyömbért. […]

Párolt lazac és rizottó
2017.01.23.

Párolt lazac és rizottó

Nem kell órákig a konyhában állnunk, ha finomat és egészségeset szeretnénk főzni. Fél óra alatt könnyen elkészíthető. Vacsorára lazacot és rizottót készítettem. A lazachoz nagyon illik a rukkola is, nekem ez az egyik kedvenc kombinációm. A rizottót sushi rizsből készítettem, gheevel (tisztított vaj) és parmezánnal. Amennyiben valaki hypoallergénre akarja készíteni, akkor hagyja ki a parmezánt. […]

Az E-vitamin szerepe

Az E-vitamin szerepe

Az E-vitamin szerepe az allergiák, valamint a hisztamin-intolerancia esetében (elsősorban megelőzés kapcsán): Kutatások szerint az E-vitamin – ami nagyon sok egészséges élelmiszerben is előfordul – csökkentheti a hisztamin-szintet (IgE reakció), valamint megakadályozza, hogy a hízósejtek gyulladást indítsanak el feleslegesen a véráramba kerülve, továbbá ugyancsak megakadályozza és kezeli az allergiás tüneteket. Nem minden E-vitamin készítmény egyforma […]

Zöldséges-csirke recept

Zöldséges-csirke recept

Hozzávalók 2 személyre: -csirkemell (kb.30dkg) -édesburgonya (kb.30dkg) -egy fej lilahagyma -2 nagyobb fej gomba -2 gerezd fokhagyma -só, bors (+ízlés szerint zöldfűszerek) -kókuszzsír Elkészítés: A hozzávalókat kisebb darabokra vágjuk. A kókuszzsíron megpirítjuk az édesburgonyát és a csirkemellett, majd hozzáadjuk a hagymákat és a gombát. Az egészet készre pirítjuk és fűszerezzük. Jó étvágyat hozzá!

Kelkáposzta chips recept avokádókrémmel
2016.12.29.

Kelkáposzta chips recept avokádókrémmel

Hozzávalók: kelkáposzta kókuszzsír/ghee só, zöld fűszer 2db avokádó fél vöröshagyma 1 gerezd fokhagyma fél citrom leve adalékmentes kókuszkrém- ízlés szerint, nekem így a kedvencem só, bors Elkészítés: A folyékony zsiradékot összekeverjük a sóval és a zöld fűszerrel. A kisebb darabokra tépett káposztát beleforgatjuk, majd tepsire helyezzük. Előmelegített sütőben 180 fokon 20-25 percig ropogósra pirítjuk. Az […]

Édes közellenség cikk

Édes közellenség cikk

A mellékelt kép egy (nem táplálkozási témákkal foglalkozó, hanem gazdasági) magazin részlete. A cikkben éppen azt tárgyalják, hogy az Egészségügyi Világszervezet ((igen, a WHO (!)) 20%-os általános adóval sújtaná a hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszereket. Nemzetközi szinten… Abba én most nem mennék bele, hogy mindez nagyjából minimum az élelmiszerboltokban kapható termékek 50%-át érintené… fel is háborodott […]

Ropogós kacsacomb recept sült főzőbanánnal és cukkinivel, vegyes zöldsalátával
2016.12.07.

Ropogós kacsacomb recept sült főzőbanánnal és cukkinivel, vegyes zöldsalátával

Hoztunk Nektek egy újabb receptet, ami nagy sikert aratott a legutóbbi főzőtanfolyamunkon, melyet Mezei Elmirával tartottunk. Egyszerű és nagyszerű Reméljük kedvet kaptok egy kis főzéshez. Hozzávalók: -4 kacsacomb -só, rozmaring, zsálya, kakukkfű -2 dl alaplé A körethez: -2 főzőbanán, hámozva, karikázva -2 kisebb cukkini, karikázva -ghee a sütéshez A salátához: -vegyes zöld levelek -só -olíva […]

Sütőtök krémleves kacsamell-„szalonna” és főzőbanán chips betéttel (AIP-nak megfelelő a recept)
2016.11.13.

Sütőtök krémleves kacsamell-„szalonna” és főzőbanán chips betéttel (AIP-nak megfelelő a recept)

Az egyik kedvenc őszi-téli zöldségem a sütőtök. Imádom, mikor szezonja van, ilyenkor kihasználom, hogy van és a lehető legtöbb formában készítem el. Ezúttal krémleves formájában, melynek receptjét elhoztam Nektek. Hozzávalók (2 főre): fél sütőtők (kb. 80 dkg) 1 db vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma 1-2 dl kókusztej só, (-bors) kakukkfű kurkuma kókuszzsír szeletelt kacsamell-sonka főzőbanán chips […]

Ételintoleranciás problémák gyakorisága

Ételintoleranciás problémák gyakorisága

Az elmúlt napokban a Semmelweis Egyetem (SOTE) Egészségtudományi Karának Tudásbázisaiban „kalandoztam” és pár perccel ezelőtt a „Dietetikai szakismeretek modul” egyik anyagában a következő adatot találtam és megálltam egy pillanatra: Epidemiológiai (azaz egy népesség egészségi állapotát befolyásoló tényezők feltárásának egy ága) adatok alapján: ” a különféle ÉTELINTOLERANCIÁSOK száma kb. a hazai lakosság 14-40 %-a.” Ez az […]

Pisztráng fokhagymás, zöld fűszeres olívamártással és sütőtökkel (AIP megfelelő)

Pisztráng fokhagymás, zöld fűszeres olívamártással és sütőtökkel (AIP megfelelő)

Hozzávalók kb. 4 főre: 4 kisebb egész pisztráng, tisztítva  1 kg sütőtök, hámozva, darabolva, kis kókuszzsírral megkenve A mártáshoz: 2 csokor friss petrezselyem 1 csokor friss bazsalikom 1 fél lilahagyma, aprítva 2 gerezd fokhagyma, aprítva 12 db magozott zöld olajbogyó (nagyméretű) só, őrölt bors 1,2 dl extra szűz olíva olaj 1 citrom leve A pisztrángokat […]

Wasabis pagodakarfiolpüré, hagymás-kókusztejes csirkecomb-filé és fermentált zöldség

Wasabis pagodakarfiolpüré, hagymás-kókusztejes csirkecomb-filé és fermentált zöldség

Wasabis pagodakarfiolpüré, hagymás-kókusztejes csirkecomb-filé és fermentált zöldség. Gyors és ízletes vacsora, 30 perc alatt elkészíthető

Krimibe illő történet: így vette meg a cukoripar az orvosok hallgatását
2016.10.18.

Krimibe illő történet: így vette meg a cukoripar az orvosok hallgatását

Ennek a cikknek az eredeti „New York Times”-ban megjelent változatát mi is le akartuk fordítani… Nem véletlenül! A Heti Válasz megelőzött minket. A világ halálos méregként néz a zsírra, de ettől sem csökkent jelentősen a szívhalálozás, mert van egy másik felelős is: a cukor. Krimibe illő történet arról, hogy hogyan vette meg a cukoripar az […]

Sütőben sült halhoz zöldségköret

Sütőben sült halhoz zöldségköret

Ma vacsorára sütőben sült halhoz zöldségköretet készítettem: Brokkoli-répa-újhagyma-vöröshagyma-főzőbanán kókuzszsíron megpirítva.

Találós kérdés

Találós kérdés

„Mi az, amire egy „Hashimoto-s” esetében rögtön gondolni kell(ene) akkor, ha a felírt pajzsmirigy gyógyszer ellenére (amit ugye az alulműködésre és NEM a gyulladásra szed) megmarad a fáradtság-érzet (fáradékonyság) és/vagy a székrekedés is?” VÁLASZ: Ebben az esetben a fenti panasz hátterében biztosan az elégtelen fehérje-emésztés áll, azaz a gyenge gyomorfunkciók is meg kell oldanunk. Nincs […]

Kollagénes chia-puding recept

Kollagénes chia-puding recept

Kollagénes chia-puding (a receptet Szalontai Ildikótól kaptuk, amit köszönünk. A képet is saját maga készítette. „Kókusztejszín vagy zsíros kókusztej hidegen felverve habbá, hozzákevertem érett banánt és hidrolizált kollagén port leturmixolva. Kókusztejben elkevertem a chia magot, őszibarackkal rétegeztem az egészet.” Az őszibarack éppen szezonális, de bogyós gyümölcsökkel is nagyszerű (jobb is az alacsonyabb fruktózbevitel okán.)

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!