Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2023.12.08.
Speciális emésztőrendszeri és kapcsolódó táplálkozástudományi fórumest
Saláta főtt quinoával
A tavasz elérkeztével egyre színesebbek a piacok standjai…
Szuperfood: koriander
A koriander javítja az IBS, különböző szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezőit…
Endometriózis esetén javasolt étrendi alapok
Egyes étrendi változtatások segíthetnek az endometriózis tüneteinek enyhítésében…
Az autoimmun betegségek megelőzése
D-vitamin és Omega-3 kiegészítőkkel kapcsolatos új megállapítások…
Egy nagyszerű cikkfordítás Mezei Elmirától (eredeti angolnyelvű forrás: Dr. Amy Myers: 10 Signs You have Small Intestinal Bacterial Overgrowth), mely összegyűjti a 10 legfontosabb jelet, amik megléte kontaminált vékonybél szindrómára, SIBO-ra utalhat. Előfordult Önnel valaha, hogy evett valamit és pár órán belül úgy felpuffadt, hogy nem tudta begombolni a nadrágját? Nem ritka, hogy azt hallom a […]
RECEPT 2 főre: 30 dkg zöldbab (friss vagy fagyasztott) 30-40 dkg csirkemell (ízlés szerint más baromfi-színhús rész) – ez most egy alacsonyabb zsírtartalmú recept risotto rizs (ízlés és makrotápanyag-arányok szerinti mennyiségben) friss petrezselyem és metélőhagyma só, bors – ízlés szerint Kurkuma vagy zöldcurry, mi citromborsos-kurkumás fűszerkeveréket használtunk tárkony (szárított, morzsolt) kevés zsíradék Nagyon kevés zsíradékon […]
Nagyon érdekes és egyben aranyos kis összefoglaló 🙂 Ti általában mit esztek reggelire vagy mit kapnak otthon a Gyerekek? Mindnyájunknak vannak jobb és rosszabb élményei az iskolai menzát illetően, de változatosságát és kiadósságát nem lehet megkérdőjelezni. Nézzük a világ különböző pontjain milyen finom/rettenetes falatokat kapnak ebédre a nebulók! IRÁN Rizs, paradicsom és bárány kebab – […]
Napi szakcikk kutatásaim során egy nagyon szemfüles tanulmányra bukkantam, amit szeretnék Veletek is megosztani, mert hihetetlen összefüggéseket olvastak ki a svédországi Lund Egyetem munkatársai a legnagyobb svéd daganatos megbetegedésekkel foglalkozó adatbázisból (Swedish Cancer Registry). Majdnem 23.000 (!) laktóz(tejcukor)-érzékeny személyt válogattak le ebből az évtizedeken át zajló, nagy létszámú, több korosztályt érintő adatbázisból és tüdő-, emlő- […]
Mindenképpen úgy érezzük, hogy egy nagy mérföldkőhöz érkeztünk az emésztőrendszert támogató és regeneráló megközelítéseinkben… és mindezt szeretnénk Veletek is megosztani! Hogy miért? Mert a gyomorműködéstől kezdve egészen a vastagbélig célzott és megoldásorientált megoldásokkal rendelkezünk. Egy jelentősebb projekt lezárulni látszik. Innentől ugyanis rendelkezésünkre áll a „GAL Bimuno® flóra rost-komplex” is, mely „galactooligoszacharidok-at”, röviden GOS-t tartalmaz… Jómagam […]
Laboreredmények tanulságai alapján gyakran javasoljuk a káliumbevitel természetes növelését vagy hívjuk fel ennek fontosságára a figyelmeteket zavart cirkadián ritmus (pl. T3-rezisztencia) esetén. Teljes értékű étrendben elegendő kálium lehet, azonban egy nagy, 2004-es tanulmány szerint a napi min. 4700 mg káliumbevitelt nem mindenki éri el. Úgy tűnik, hogy 4500-5000 mg kálium elfogyasztása naponta elegendő minden ismert […]
A kép jobb oldalán két (részben különböző fajta) főzőbanán (angolul plantain) látható, az egyik még kicsit zöldebb, azonban köretként nagyszerű zsiradékban kisütve. A bal oldalon pedig a mindannyiunk által jól ismert „normál” banán
Majdnem 1,5 évnyi nagy dózisú „jódfeltöltés” és azóta ugyancsak több, mint 1 évnyi fenntartó dózisú jódpótlás mellett a pajzsmirigy ultrahang (még mindig) NEGATÍV (se megnagyobbodás, se szerkezeti változás, semmi). Természetesen mindez a Táplálkozás-Beállítás alapelvei és kiegészítő protokolljai szerint zajlott (például a jódszedést megelőzően nem voltak emelkedettek a PM antitestek és akkor is készült ultrahang). Ez az […]
Azoknak, akiket mindez érint(het) vagy mert proaktívan tesznek az egészségük megőrzéséért. 2013-ban már részletesen körüljárva érintettük a következő témát, azonban az elmúlt időszakban több területen a szélsőségek irányába fordult a gluténérzékenység témaköre (és a kritikus hangok is egyre demagógabb hangvételű és egyoldalúbb kommunikációra váltottak). Előadásaink során és szakmai továbbképzéseken is a következő megközelítések szerint tárgyaljuk […]
Hoztam egy Köret-alternatívát Nektek Újhagyma-főzőbanán(plantain)-gomba-lila édesburgonya zsiradékon megpirítva (én most kókuszzsírt használtam), sóval és zöld curryval ízesítve. Mikor próbáljátok ki?
Ahogyan ígértük Nektek, egy pestos recept. A póréhagymát karikákra vágtam, a cukkinit hámozóval legyalultam, majd tisztított vajon megpirítottam. Amikor megpirult, hozzá kevertem pestot. Nekem ez az egyik kedvenc köretem. A pesto különleges ízt ad, sok féle kombinációban felhasználható.
Párolt hagymás-gombás-kelbimbós-mustáros-kókusztejes csirkemell, hűtött rizs és sok-sok kevert zöldsaláta A recept egy mérsékelt anyagcsere-profilnak megfelelő menü (több biztonságos keményítő, kevesebb zsír). Gluténmentes, alapvetően hypoallergén menü, nagyon kevés többszörösen telítetlen zsírral… Aki nem tejcukor- vagy kazeinérzékeny, az tejszínnel, vagy tejföllel is elkészítheti. Pillanatok alatt elkészíthető és könnyen variálható recept!
Mivel a (zöld)fűszernövényeknek a legmagasabb a tápanyagsűrűsége, ezért mindenképp érdemes őket előtérben tartani… néhány érdekes információ pár kiválasztott fűszernövényről. Körülbelül 30 különböző variánsa van a bazsalikomnak és mindegyik tartalmaz jelentős fitotápanyagokat, flavonoidokat és antioxidánsokat mint például: apigenin, eugenol, orienting és vicenin. Különösen az apigenin-re érdemes felhívni a figyelmet, mert egy nagyon erős hatású antioxidáns és […]
„De mire kenjem?” Sokszor hangzik el ez a kérdés… Ezért hoztam el Nektek egyik reggeli alternatívámat, hogy mire is lehet kenni a krémeket, gheet, vajat.. Egyik kedvencem a házi májkrém, reggelire ezt készítettem. Ennek receptje itt található: https://taplalkozasbeallitas.hu/majpastetom/ Édesburgonya és fehérrépa tallérra kentem, hozzá ettem algalapot is, amire szintén lehet krémeket kenni. A zöldség-tallérokat sütőben […]
Az alábbi hormonális alapjavaslatok/esetleges kiegészítések közül (mindenféle bonyolítás nélkül) természetesen NEM kötelező semmi, azonban érdemes figyelembe venni őket. Az alap (általános: kis rutin/nagy rutin) laborokon túl érdemes lehet a Prolaborban kérni a kiegészítések): Pajzsmirigy labor: TSH, szabad T4, szabad T3, anti-TPO, anti-TG (méhmióma esetén is ezt kérnénk) Opcionális pajzsmirigy kiegészítések: Tireoglobulin, TSH receptor elleni antitest […]
Vacsorára csirkecombot készítettem gyömbéres-lilakáposzta-pürével. A további köretet egyéni anyagcsere-profil szerint javasoljuk. Én ezt a köretet legutóbb egy étteremben kóstoltam, ott még édesburgonya-tallérral volt tálalva. A csirkét fűszereztem sóval, korianderrel és fokhagymával, majd sütőben megsütöttem. A püréhez egy fej vöröshagymát és egy fél káposztát darabokra vágtam, kókuszzsíron puhára pirítottam, végén sóztam, hozzá reszeltem fokhagymát és gyömbért. […]
Nem kell órákig a konyhában állnunk, ha finomat és egészségeset szeretnénk főzni. Fél óra alatt könnyen elkészíthető. Vacsorára lazacot és rizottót készítettem. A lazachoz nagyon illik a rukkola is, nekem ez az egyik kedvenc kombinációm. A rizottót sushi rizsből készítettem, gheevel (tisztított vaj) és parmezánnal. Amennyiben valaki hypoallergénre akarja készíteni, akkor hagyja ki a parmezánt. […]
Az E-vitamin szerepe az allergiák, valamint a hisztamin-intolerancia esetében (elsősorban megelőzés kapcsán): Kutatások szerint az E-vitamin – ami nagyon sok egészséges élelmiszerben is előfordul – csökkentheti a hisztamin-szintet (IgE reakció), valamint megakadályozza, hogy a hízósejtek gyulladást indítsanak el feleslegesen a véráramba kerülve, továbbá ugyancsak megakadályozza és kezeli az allergiás tüneteket. Nem minden E-vitamin készítmény egyforma […]
Hozzávalók 2 személyre: -csirkemell (kb.30dkg) -édesburgonya (kb.30dkg) -egy fej lilahagyma -2 nagyobb fej gomba -2 gerezd fokhagyma -só, bors (+ízlés szerint zöldfűszerek) -kókuszzsír Elkészítés: A hozzávalókat kisebb darabokra vágjuk. A kókuszzsíron megpirítjuk az édesburgonyát és a csirkemellett, majd hozzáadjuk a hagymákat és a gombát. Az egészet készre pirítjuk és fűszerezzük. Jó étvágyat hozzá!
Hozzávalók: kelkáposzta kókuszzsír/ghee só, zöld fűszer 2db avokádó fél vöröshagyma 1 gerezd fokhagyma fél citrom leve adalékmentes kókuszkrém- ízlés szerint, nekem így a kedvencem só, bors Elkészítés: A folyékony zsiradékot összekeverjük a sóval és a zöld fűszerrel. A kisebb darabokra tépett káposztát beleforgatjuk, majd tepsire helyezzük. Előmelegített sütőben 180 fokon 20-25 percig ropogósra pirítjuk. Az […]
A mellékelt kép egy (nem táplálkozási témákkal foglalkozó, hanem gazdasági) magazin részlete. A cikkben éppen azt tárgyalják, hogy az Egészségügyi Világszervezet ((igen, a WHO (!)) 20%-os általános adóval sújtaná a hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszereket. Nemzetközi szinten… Abba én most nem mennék bele, hogy mindez nagyjából minimum az élelmiszerboltokban kapható termékek 50%-át érintené… fel is háborodott […]
Hoztunk Nektek egy újabb receptet, ami nagy sikert aratott a legutóbbi főzőtanfolyamunkon, melyet Mezei Elmirával tartottunk. Egyszerű és nagyszerű Reméljük kedvet kaptok egy kis főzéshez. Hozzávalók: -4 kacsacomb -só, rozmaring, zsálya, kakukkfű -2 dl alaplé A körethez: -2 főzőbanán, hámozva, karikázva -2 kisebb cukkini, karikázva -ghee a sütéshez A salátához: -vegyes zöld levelek -só -olíva […]
Az egyik kedvenc őszi-téli zöldségem a sütőtök. Imádom, mikor szezonja van, ilyenkor kihasználom, hogy van és a lehető legtöbb formában készítem el. Ezúttal krémleves formájában, melynek receptjét elhoztam Nektek. Hozzávalók (2 főre): fél sütőtők (kb. 80 dkg) 1 db vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma 1-2 dl kókusztej só, (-bors) kakukkfű kurkuma kókuszzsír szeletelt kacsamell-sonka főzőbanán chips […]
Az elmúlt napokban a Semmelweis Egyetem (SOTE) Egészségtudományi Karának Tudásbázisaiban „kalandoztam” és pár perccel ezelőtt a „Dietetikai szakismeretek modul” egyik anyagában a következő adatot találtam és megálltam egy pillanatra: Epidemiológiai (azaz egy népesség egészségi állapotát befolyásoló tényezők feltárásának egy ága) adatok alapján: ” a különféle ÉTELINTOLERANCIÁSOK száma kb. a hazai lakosság 14-40 %-a.” Ez az […]
Hozzávalók kb. 4 főre: 4 kisebb egész pisztráng, tisztítva 1 kg sütőtök, hámozva, darabolva, kis kókuszzsírral megkenve A mártáshoz: 2 csokor friss petrezselyem 1 csokor friss bazsalikom 1 fél lilahagyma, aprítva 2 gerezd fokhagyma, aprítva 12 db magozott zöld olajbogyó (nagyméretű) só, őrölt bors 1,2 dl extra szűz olíva olaj 1 citrom leve A pisztrángokat […]
Wasabis pagodakarfiolpüré, hagymás-kókusztejes csirkecomb-filé és fermentált zöldség. Gyors és ízletes vacsora, 30 perc alatt elkészíthető
Ennek a cikknek az eredeti „New York Times”-ban megjelent változatát mi is le akartuk fordítani… Nem véletlenül! A Heti Válasz megelőzött minket. A világ halálos méregként néz a zsírra, de ettől sem csökkent jelentősen a szívhalálozás, mert van egy másik felelős is: a cukor. Krimibe illő történet arról, hogy hogyan vette meg a cukoripar az […]
Ma vacsorára sütőben sült halhoz zöldségköretet készítettem: Brokkoli-répa-újhagyma-vöröshagyma-főzőbanán kókuzszsíron megpirítva.
„Mi az, amire egy „Hashimoto-s” esetében rögtön gondolni kell(ene) akkor, ha a felírt pajzsmirigy gyógyszer ellenére (amit ugye az alulműködésre és NEM a gyulladásra szed) megmarad a fáradtság-érzet (fáradékonyság) és/vagy a székrekedés is?” VÁLASZ: Ebben az esetben a fenti panasz hátterében biztosan az elégtelen fehérje-emésztés áll, azaz a gyenge gyomorfunkciók is meg kell oldanunk. Nincs […]
Kollagénes chia-puding (a receptet Szalontai Ildikótól kaptuk, amit köszönünk. A képet is saját maga készítette. „Kókusztejszín vagy zsíros kókusztej hidegen felverve habbá, hozzákevertem érett banánt és hidrolizált kollagén port leturmixolva. Kókusztejben elkevertem a chia magot, őszibarackkal rétegeztem az egészet.” Az őszibarack éppen szezonális, de bogyós gyümölcsökkel is nagyszerű (jobb is az alacsonyabb fruktózbevitel okán.)
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!