Alacsony FODMAP bélegészség online program
Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2024. ősz
MeNŐpauza Nap – Tedd menővé a változókort!
Carmenta program™ – Várandósság fórumest
A PCOS és a bélflóra összefüggései
A policisztás ovárium szindróma (PCOS) az egyik leggyakoribb endokrin rendellenesség…
Egyszerűen elkészíthető, szezonális alapanyagokból készült, tápanyagokban gazdag étel
A változatosságra való ösztönzés a cél…
Mennyi idő múlva okoznak az elfogyasztott FODMAP-ok emésztőrendszeri panaszokat?
Éppen befejezted a reggelit, de 30 perc múlva már rohansz is a mosdóba…
Freyagena KIDS Mix fogyasztásának egy lehetséges módja
…akár házilag elkészítve…
A fűszerek és bizonyos gyógynövények egészségügyi célokra való használata komoly múltra tekint vissza. Manapság számos fűszer könnyen elérhető és szinte mindenki kamrájában, fűszeres dobozában fellelhető. Nézzük melyek azok a fűszerek, melyeket tudatosan használva akár javíthatunk sejtjeink inzulinérzékenységén (a teljesség igénye nélkül).
Magas például a vízoldékony rosttartalma. Ezek a rostok igen nagy folyadékmegkötő képességgel rendelkeznek, ezáltal lassítva a szénhidrátok felszívódását és csökkentve az inzulin szükségletet. Hatását elsősorban a szaponinoknak (dioszgenin, yamogenin, tigogenin, neotigogenin) tulajdonítják. A szaponinok gátolják a koleszterin felszívódását és szintézisét. Embereken végzett kutatások kimutatták, hogy mérsékelt érelmeszesedésben és nem inzulinfüggő (az nem 2-es típusú) cukorbetegségben szenvedő pácienseknél a görögszéna lejjebb viheti a vércukor- és a koleszterinszintet (ilyen a patologiás IR). Termesztését és hatásait intenzíven kutatják több hazai egyetemen.
Aktív hatóanyaga a kurkumin, mely erős antioxidáns- és gyulladáscsökkentő hatású. A kurkumin csökkenti a vér szabad zsírsav szintjét és a vércukorszintet, ezáltal akár csökkentheti az inzulinrezisztenciát.
Aktív hatóanyaga a gingerol érzékenyebbé teszi az izmok receptorait a vércukorszint felvételére, ezáltal növelve az inzulinérzékenységet.
Állatkísérletekben a fokhagyma javította az inzulinszekréciót és antioxidáns hatásának köszönhetően ugyancsak segíthet az IR kapcsán.
Fordította: Vaspál Melinda Kolléganőnk
Részletesebb információkért jelentkezzen programunkra:
https://taplalkozasbeallitas.hu/…/6-hetes-otthoni…/
Források:
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!
Várandósságra felkészítés, gyermekvállalási célok támogatása a megfelelő táplálkozással!
Speciális étrendi és kapcsolódó étrendkiegészítési program, melyekkel a gyermekvállalási célok átfogóan és hatékonyan támogathatóak – adott esetben komplex kihívások esetében is, mint például PCO-S vagy immunológiai kérdések.
Bartha Ákos élelmiszer-biológus, táplálkozáskutató egyestés előadása
2024.12.04. | SOTE | Online közvetítéssel is követhető!