Alacsony FODMAP bélegészség online program
Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2024. ősz
Speciális emésztőrendszeri és kapcsolódó táplálkozástudományi fórumest
Természetes módszerek a magas prolaktinszint kezelésére
A prolaktin az agyalapi mirigyben termelődő hormon, amely…
A taurinbevitel összefüggésbe hozható a metabolikus szindróma alacsonyabb kockázatával
Metabolikus szindrómáról akkor beszélhetünk, ha valakinél…
Lágy tojás szardellával
Omega-3, jód, szelén, kalcium, lecitin, A-vitamin, cink és fehérjeforrás
A bőr autofluoreszcenciája
…és a koszorúér-meszesedés közötti összefüggés az általános populációban
A randomizált, kontrollált vizsgálatok szisztematikus áttekintése és metaanalízise a metabolikus szindrómát meghatározó tényezők csökkenését mutatta ki azoknál a férfiaknál és nőknél, akik taurint szedtek.
Metabolikus szindrómáról akkor beszélhetünk, ha valakinél az alábbi öt tényező közül legalább három érvényesül:
A metabolikus szindróma növeli a 2-es típusú cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
A tajvani kutatók a metaanalízisbe 25 olyan vizsgálatot vontak be, amelyekben a résztvevők napi 0,5 grammtól 6 grammig terjedő dózisban kaptak taurint öt naptól egy évig terjedő időintervallumban. A taurint kapó résztvevőknél jelentősen csökkentek a metabolikus szindróma markerei, köztük a szisztolés vérnyomás, a diasztolés vérnyomás, az éhomi vércukorszint és a trigliceridek. A másodlagos eredmények értékelése az összköleszterin, az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL) koleszterin, a hemoglobin A1C és az éhgyomri inzulin csökkenését mutatta ki a taurint kapó résztvevők körében. A taurint kapó és a kontrollcsoportok között nem volt jelentős különbség a mellékhatásokban. A szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy a taurin „jelentős potenciállal rendelkezik a metabolikus szindróma legfontosabb kockázati tényezőinek mérséklésében, beleértve a szisztolés vérnyomás, a diasztolés vérnyomás, az éhomi vércukorszint és a trigliceridszintek csökkentését”. Ez kihangsúlyozza a metabolikus szindróma kezelésének kiegészítő terápiás szereként való potenciálját, amely sokoldalú megközelítést kínál a glikémiás kontroll és a kardiovaszkuláris egészség szempontjából”.
Táplálkozás-Beállítás megjegyzés: Magas taurin tartalmú élelmiszerek:
Forrás: PMID: 38755142
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!
Tudd meg hogyan állíthatod helyre és őrizheted meg bélrendszered egészségét!
Segítünk felfedni és megmagyarázni, hogy mi zajlik a szervezetedben, hogy megtaláld az emésztésed egyensúlyát!
Bartha Ákos élelmiszer-biológus, táplálkozáskutató egyestés előadása
2024.10.16. | SOTE | Online közvetítéssel is követhető!