Alacsony FODMAP bélegészség online program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2024. ősz
Gyömbéres-kurkumás karfiolkrémleves
A csípős hideg időben nagyon jól esik egy forró leves…
Hogyan együnk jót bárhányévesen?
Hogy közben a testünk és a szemünk is örül…
Álmaim(d) vegyes salátája
Fehérjeforrásként én legfőképpen szárnyast/főtt tojást javasolnék hozzá…
A rendszertelen alvási mintázatok és a cukorbetegség közötti összefüggés
Egy 84 421 fő bevonásával és 7 éves követéssel zajlott vizsgálat megállapította, hogy…
A rostfogyasztás és a fogyás közötti reláció új perspektívája
A magas rosttartalmú élelmiszerek, ebből kifolyólag a rostok nagy mennyiségben történő fogyasztása étvágycsökkentő bélhormonokat szabadítanak fel.
A magas rosttartalmú étrend befolyásolja a vékonybél anyagcseréjét, jobban serkenti az étvágycsökkentő bélhormon a peptid-tirozin-tirozin (PYY) felszabadulását, mint az alacsony rosttartalmú étrend. A Science Translational Medicine folyóiratban megjelent cikkben a kutatók azt vizsgálták, hogy az alacsony és magas rosttartalmú étrend hogyan befolyásolja a PYY és a glükagonszerű peptid 1 (GLP-1) bélhormonok felszabadulását.
A magas rosttartalmú étrendek növelték a PYY felszabadulását – de nem a GLP-1 felszabadulását – az alacsony rosttartalmú étrendhez képest a 0-240 perces posztprandiális időszakban, amikor az étel főként a vékonybélben volt. A magas rosttartalmú étrendek egyike sem befolyásolta a GLP-1 felszabadulását. Az, hogy 120 perc után mindkét magas rosttartalmú étrend növelte a PYY-t az alacsony rosttartalmú étrendhez képest, ellentmondott a kutatók azon hipotézisének, hogy az ép ételstruktúra nagyobb mértékben stimulálja a PYY-t, mint a megbontott ételstruktúra. A résztvevők 120 perc múlva kisebb mértékű éhségről számoltak be a magas rosttartalmú étrendek esetében, mint az alacsony rosttartalmú étrend fogyasztásakor.
„A magas rosttartalmú étrendek, a táplálék szerkezetétől függetlenül az ileális metabolikus profil változásain keresztül fokozták a PYY felszabadulását” – írták a szerzők. „Kimutatták, hogy a táplálékfelvétel által alakított ileális molekulák szerepet játszanak a PYY felszabadulásában, ami felhasználható a jóllakottságot elősegítő étrendek kialakításában”.
Forrás:
https://otszonline.hu/cikk/egyen_sok_rostot__hogy_fogyjon…
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!