BARTHA ÁKOS

ÉLELMISZERBIOLÓGUS; TÁPLÁLKOZÁS-KUTATÓ; 

VEZETŐ FUNKCIONÁLIS TÁPLÁLKOZÁSI ÉS HORMONEGYENSÚLY SZAKÉRTŐ; 

ALAPÍTÓ TULAJDONOS; SZAKMAI VEZETŐ; AZ ÉLELMISZERTUDOMÁNYOK DOKTOR-JELÖLTJE

Az elmúlt években jó néhány országban nyílt alkalmam az élelmiszeripar és a táplálkozástudomány több területén tevékenykedni, mely élmények alapvetően meghatározták jelenlegi ismereteimet. Hosszú évek óta átfogóan foglalkozom az élelmiszerek és a táplálkozás kaotikusnak tűnő és bonyolult témaköreivel. Megszerzett tapasztalataimra és megelőző tanulmányaimra alapozva épült fel a Táplálkozás-Beállítás™ többszintű rendszere, mely számos jelentősebb életmód programot, valamint ”terápiás célú” étrendeket is magában foglal.

A Táplálkozás-Beállítás™ átfogó rendszerének alapító tulajdonosa és szakmai vezetőjeként támogatom Kollégáimat a következő területeken (a teljesség igénye nélkül):

  • Hormonális egyensúlyok és a táplálkozás komplex összefüggései
  • Carmenta-Várandósság-program™: megfelelő, személyre szabott táplálkozással a fogantatásért; terhesség alatti tápanyag-pótlás
  • Étrend- és táplálék-kiegészítők felülvizsgálata és független tanácsadás
  • Hormonális egyensúlyok egyéni kérdései: inzulin-rezisztencia protokoll, PCOS, endometriózis, pajzsmirigy, mellékvese stb. egyensúlya
  • Természetes “endokrinológia” (tudományosan és megfelelő diagnosztikai módszerekkel alátámasztva): domináns hormontermelő szerv meghatározása és célzott támogatása; női és férfi hormonegyensúly tanácsadás és kiegészítő terápia
  • Emésztőrendszeri regeneráció, gyulladások csökkentése, emésztési panaszok kezelése, ételintolerancia tanácsadás, fruktóz-felszívódási zavar, egyéniFODMAP-protokoll, stb.
  • Speciális, személyre szabott és célirányos laborvizsgálatok közvetítése és szakmai kiértékelése(meddőség, szív- és érrendszeri kockázatfeltárás, autoimmun-folyamatok, bélflóra-státusz, ételérzékenységek, koleszterin-anyagcsere, metabolikus szindróma, zsírsav-profil, komplex hormonrendszer és co-faktor vizsgálat, tápanyag-szintek meghatározása, rákmegelőzés, szerves sav profilok, hisztamin-érzékenység, anti-aging stb.)
  • Autoimmun-protokoll: gyulladáscsökkentő és/vagy hypoallergén étrend, egyéb alternatív megközelítések
  • Átfogó funkcionális állapotfelmérés, ok-okozati tanácsadás
  • Élelmiszerbiológiai megközelítés™

Javaslataink és módszereink a fentieknek megfelelően erősen individualizáltak és Ügyfeleink egyéni sajátosságait mindig figyelembe vesszük.

Kollégáimmal konzultációink során arra fogunk törekedni, hogy érthetően átadjunk minden fontos információt, elmagyarázzuk az összefüggések rendszerét és együtt értelmezzük a kapott eredményeket. Mindezek által a kapcsolódó tanácsadás célja, hogy elősegítsük az optimális életfunkciók kialakulását és megtartását, illetve megelőzzük, vagy adott esetben visszafordítsuk az egészségügyi kihívásokat és ezáltal elérjük az életminőség komplex javulását.


KIRÁLY ÉVA

DIETETIKUS; HORMONEGYENSÚLY TANÁCSADÓ; FUNKCIONÁLIS TÁPLÁLKOZÁSI SZAKÉRTŐ

2010-ben végeztem a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi karán, dietetikusként. Közvetlenül utána elsősorban prevenciós dietetikusként dolgoztam, sokrétű tapasztalatra tettem szert.

A szakmámat a gyermekeimnek köszönhetem, a felelősségteljes táplálásuk igénye ébresztette fel bennem az érdeklődést és az elhivatottságot. Vallom Szent Györgyi Albert mondatát, mely szerint az ember elsődleges kapcsolata a külvilággal, maga a táplálkozás. Mindaz, amit a táplálékkal elfogyasztunk, hatással van az egészségi állapotunkra hosszútávon. Már gyerekkoromban megismerkedtem különböző alternatív gyógyászati módszerrel, így teljesen természetes számomra, hogy egy adott egészségügyi kihíváshoz több oldalról, holisztikusan közelítsek.

Fontosnak tartom a folyamatos szakmai fejlődést, így továbbképeztem magam hormonegyensúly tanácsadóvá és akkreditált funkcionális táplálkozási szakértővé, hogy minél hatékonyabban és átfogóbban tudjam a hozzám fordulókat segíteni. 2013 óta vagyok a Táplálkozás-Beállítás™ szakmai csapatának  tagja. Célunk, hogy a hormonális egyensúly kérdéseit egyéni sajátosságok mentén, célirányos és személyre szabott módszerekkel közelítsük meg. Bartha Ákos szakmai vezetése mellett nagy örömmel, csapatként együttműködve, minőségi tudást képviselve igyekszünk utat mutatni, eredményes támogatást nyújtani az Ügyfeleinknek. Küldetésünk továbbá, hogy hidat építsünk a hagyományos orvoslás és a tudományosan alátámasztott, természetes módszerek között…

Kifejezett szakmai érdeklődési köreim: prevenciós dietetika és alkalmazott táplálkozástudomány; hormonális egyensúlyok egyéni kérdései (inzulin-rezisztencia, PCOS, pajzsmirigy működési zavarok); Carmenta-Várandósság-program™


POLGÁR ANNAMÁRIA

DIETETIKUS

Személyes motiváció miatt 20 éve kezdtem el foglalkozni az egészséges táplálkozással, ezért később dietetikusi végzettséget szereztem a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán Budapesten.
Az emésztőrendszeri betegségek támogatására alkalmazott funkcionális életmódbeli változtatások állnak legközelebb az érdeklődési körömhöz, de dietetikusként a Táplálkozás Beállítás™ szakmai csapattagjaként minden „egyensúlytalanságban” szívesen adok tanácsot.
Több preventív táplálkozással/megelőzéssel kapcsolatos nagyobb projektben is részt vettem és jelenleg a szegedi praxisközösség dietetikusi feladatait is ellátom.

Angolnyelv-tudásom miatt gyakran foglalkozom táplálkozási témájú fordításokkal is, és szakmai anyagokból összegző cikket készítek; továbbá a közösségi médián keresztül is aktívan részt veszek táplálkozási információ szolgáltatással több szakmai oldalon keresztül és csoportokban.

Kifejezett szakmai érdeklődési köreim: prevenciós és gyulláscsökkentő dietetika, illetve alkalmazott táplálkozástudomány; emésztőrendszeri megbetegedések: alacsony FODMAP-étrend, étel intolerancia/allergia, IBS, reflux. Bármilyen autoimmun megbetegedés életmódbeli támogatása (Hashimoto pajzsmirigy alulműködés, Crohn-betegség, Colitis Ulcerosa, Reumatoid Arthritis, Szklerózis Multiplex, Lupus stb.). Továbbá alternatív táplálkozási irányzatok (vegetáriánius, nyers vegetáriánus).


MÜLLER ILDIKÓ

TERMÉSZETGYÓGYÁSZ; FUNKCIONÁLIS TÁPLÁLKOZÁSI SZAKÉRTŐ; ALTERNATÍV HORMONEGYENSÚLY-TANÁCSADÓ

— Kolléganőnk jelenleg nem, vagy bizonyos időszakokban csak átmenetileg aktív! —

2004 óta már Mozgásterapeutaként és Jógaoktatóként is kifejezetten foglalkoztatott a táplálkozás szervezetünkre gyakorolt hatása, akkoriban még vegetáriánusként igyekeztem egészségesen táplálkozni.

Családomban mindig is kifejezetten nagy igény volt a jó minőségű alapanyagokból készült, teljes értékű ételekre és meggyőződésünk volt, hogy sokat teszünk az egészségünkért. Mégsem tudtam túljutni egy hosszú évek óta tartó gyulladásos folyamaton és emellett gyakran energiahiánnyal küszködtem, amire már akkoriban is kerestem, de nem találtam megfelelő magyarázatot.

2012-ben feladtam a vegetáriánus táplálkozást és új, gyógyulásközpontú, megoldásorientált utakat kezdtem keresni. Hamarosan egy előadáson találkoztam Bartha Ákossal, aki a gyulladáscsökkentés érdekében személyre szabottan változtatott az étkezésemen. Pár hónappal később együttműködő partnerként folytattuk, és 2014-ben a Táplálkozás-Beállítás Csapatának tagja lettem, ahol Ákos szakmai vezetésével folyamatosan igyekszünk bővíteni tudásunkat és megosztjuk egymással gyakorlati tapasztalatainkat. Meglévő egészségügyi végzettségeim mellett 2015-ben elvégeztem az akkreditált “Funkcionális Táplálkozási Ismeretek” tanfolyamot is.

A fenti területek mellett 2013-ban találkoztam a GAPS terápiás célú étrenddel, és részt vettem Dr. Natasha Campbell-McBride budapesti konferenciáján is. Ebben az időszakban még leginkább a saját egészségemmel kapcsolatos kihívások inspiráltak. Még ebben az évben hallgató voltam Gerő Mária GAPS Segítő Terapeuta képzésén és magam is elkezdtem tanfolyamokat tartani (lakto)fermentálás /savanyítás/ és más, funkcionális élelmiszerek készítését érintő témakörben – mind elméletben, mind pedig gyakorlatban is. A tanfolyam anyaga később bővült olyan élelmiszerek elkészítésével, amelyek hatékonyan támogatják bélflóránk optimális működését.

Időközben egyre többen fordultak hozzám, ez motivált arra, hogy kistermelőként elégítsem ki az igényeket. Az évek során, a visszajelzésekből tettem szert egyre több gyakorlatban is működő tapasztalatra.

Tudásomat és tapasztalataimat megosztva szeretnék hozzájárulni, hogy mindannyian egészségesebbek legyünk, és gyermekeink, unokáink is megkapják az esélyt az egészséges életkezdéshez és ennek hosszútávú fenntartásához.

Kifejezett szakmai érdeklődési köreim: a teljes emésztőrendszer támogatása: gyomorfunkciók komplex erősítése, felszívódási zavarok, béldiszbiózis (SIBO, kontaminált vékonybél); gyulladásos folyamatok; GAPS terápiás étrend; autoimmun folyamatok gyulladáscsökkentő és hypoallergén megközelítése; tanfolyamok tartása funkcionális élelmiszerekről (pl. fermentálás): elméleti és gyakorlati oktatás.


SZABÓ DÁNIEL

TÁPLÁLKOZÁSTUDOMÁNYI SZAKEMBER, FUNKCIONÁLIS TÁPLÁLKOZÁSI SZAKREFERENS, SZEMÉLYI EDZŐ

Először a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karán szereztem testnevelő tanár diplomát. Tanulmányaim alatt az emberi test és annak működésével való egyre mélyebb megismerkedés során támadt fel az érdeklődésem a táplálkozástudomány területe iránt. Az egyetem után a DAVID Gerincklinikán kezdtem el dolgozni rehabilitációs trénerként. Később – a prevenció területe felé is nyitva – személyi edzőként folytattam pályafutásomat a Lite Wellness Clubban, ami továbbra is életem egyik harmadát jelenti. Mindeközben elvégeztem a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán a táplálkozástudományi (Msc) szakot. Úgy gondoltam, hogy a sporttudomány és a táplálkozástudomány összehangja az én életemet is teljessé teszi majd. Táplálkozástudományi ismereteim gyakorlati alkalmazását az IWI Nemzetközi Fitnesziskolánál kezdtem, ahol jelenleg is leendő fitness instruktorokat és személyi edzőket tanítok. Ez tölti be életem második harmadát. A táplálkozástudományi szak elvégzése után még nem éreztem komplettnek a tudásom, űr maradt bennem, melyet később Bartha Ákos szemináriumai, előadásai és Fórumestjei töltöttek be, valamint az általa akkreditált Funkcionális táplálkozási ismeretek tanfolyam. Közel kétéves követés után csatlakoztam a Táplálkozás-Beállítás™ csapatához, ezzel lettem teljes, betelt a harmadik harmad is, mely jelenleg a leginkább kiemelt területe életemnek.

Kifejezett szakmai érdeklődési köreim: az emésztőrendszeri problémák, az emésztőrendszer regenerációja; a hormonális problémák étrendi terápiája; a sport és a táplálkozás kapcsolata; inzulinrezisztencia komplex megközelítése és testsúly-optimalizálás


VASPÁL  MELINDA

FUNKCIONÁLIS TÁPLÁLKOZÁSI SZAKREFERENS, SZEMÉLYI EDZŐ

Az egészséges életmód 2002 óta kezdett el komolyabban foglalkoztatni, amikor PCOS-t diagnosztizáltak nálam. A hagyományos gyógyszeres megközelítés teljesen sikertelen volt 8 éven keresztül, így egyéb alternatívák felé fordultam; keresve a megoldást a táplálkozás területén is.

2011-ben a paleolit táplálkozás mellett tettem le a voksomat, amit két éven keresztül a klasszikus szemlélet szerint tartottam, majd személyre szabtam, mert a hagyományos verzió már nem működött tökéletesen. Ezidőtájt ismerkedtem meg Bartha Ákossal (Mezei Elmíra közreműködésével), akivel sokat beszélgettünk a különböző táplálkozási megközelítések buktatóiról és a közös munka lehetőségéről.

Időközben eltelt néhány év, tovább képeztem magam a sport és táplálkozás területén és úgy döntöttem, hogy szülés után ezzel fogok foglalkozni, immáron teljes állásban. Saját kihívásaimról és előremenetelemről blogot vezettem. Az első vendégeim a sporthoz való kötődésem miatt követtek a funkcionális edzéseimen, később olyanok is csatlakoztak, akik a sportolási igényük mellett egészségügyi kihívásaikat is rendezték volna. Az ő sikereik lettek mások motivációi.

Programom által olyan kihívásokban segítem vendégeimet, mint az inzulin-rezisztencia, túlsúly, hormonális egyensúlytalanságok (PCOS, pajzsmirigy alulműködés). Ez az út és folyamatos tanulási folyamat a Táplálkozás-Beállítás szakmai csapatával egészül ki, melynek megtiszteltetés, hogy a tagja lehetek.

Kifejezett szakmai érdeklődési köreim: metabolikus szindróma, inzulin-rezisztencia, policisztás ovárium szindróma (PCOS), sport és táplálkozás komplex viszonyai, várandósság (például funkcionális táplálkozás és sport a várandósság alatt).


TÓTH VIVIEN

BIOLÓGUS, Msc TÁPLÁLKOZÁSTUDOMÁNYI SZAKEMBER; FUNKCIONÁLIS TÁPLÁLKOZÁSI SZAKREFERENS

Gyermekkorom óta csodálattal tölt el az emberi szervezet működése, komplexitása és felépítése. Ezen érdeklődésemet a tanulmányaim során is megőriztem. Alapdiplomámat biológia szakon szereztem a Szegedi Tudományegyetemen. Személyes motivációm (cukorbetegség és pajzsmirigy problémák a családban) alapján régóta érdeklődőm az egészséges életmód és különösen az
egészséges táplálkozás iránt. Többféle étrendet kipróbáltam (low carb, paleo), de valahogy nem találtam a saját utamat és a hosszútávon fenntartható, optimális megoldást. 2014 tavaszán látogattam el először Bartha Ákos előadására, aminek rendszerezettsége, érvekkel és tényekkel való alátámasztottsága nagyon megfogott. Ezután további szemináriumokon is részt vettem. Mindezen fórumok új szemléletmódot adtak és arra az elhatározásra vezettek, hogy szeretnék minél jobban elmélyülni a táplálkozással kapcsolatos ismeretekben. 2017-ben megszereztem a táplálkozástudományi mesterdiplomámat a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karán. Ezzel párhuzamosan elvégeztem az Ákos által jegyzett “Funkcionális táplálkozási ismeretek” továbbképzést is, aminek hatására saját és családom étkezését is átalakítottam. A tapasztalt pozitív fejlemények (tünetek csökkenése, javuló laboreredmények) megerősítettek abban, hogy ezen a korszerű és alkalmazott táplálkozástudományi ismereteket, illetve szemléletet képviselő úton szeretnék tovább haladni. Ezért különösen nagy elismerés számomra, hogy lehetőséget kaptam arra, hogy csatlakozzak a Táplálkozás-Beállítás Csapatához.

Kifejezett szakmai érdeklődési köreim: emésztőrendszeri panaszok és diszfunkciók kezelése az étrenden keresztül, pajzsmiriggyel összefüggő és egyéb hormonális problémák komplex megközelítése.


SPINDLER ESZTER

DIETETIKUS; FUNKCIONÁLIS TÁPLÁLKOZÁSI TANÁCSADÓ

Gyermekkorom óta jelen van az életemben az egészségügy, hiszen különböző személyes kihívásokkal kellett megküzdenem. Többek közök ezek megoldásaként jelentkeztem a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi karára és szereztem meg a dietetikusi diplomámat.

Ezután elvégeztem a funkcionális táplálkozási ismeretek képzést. A különböző hormonális gondok miatt olyan megoldásokat kerestem, amelyek az étkezéssel segítik az állapot javulását..

Egy nagyon kedves ismerősöm irányított anno Ákoshoz és így kezdtem különböző előadásokra, fórumestekre, szemináriumokra járni, majd 2018. végén elvégeztem a Táplálkozás-Beállítás által szervezett szakmai továbbképzéseket. Jelenleg a saját vállalkozásomat vezetem és nagyon széles spektrumú betegösszetétellel találkozom (hivatalos közegészségügyi keretek között is) a különböző munkahelyek révén: ezáltal bízom benne, hogy a tapasztalataimmal sokaknak tudok majd segíteni. Nagy elismerés számomra, hogy a Táplálkozás-Beállítás Csapatához csatlakozhatok, igyekszem hasznos tagja lenni a Csapatnak.

Szakterületek: emésztőrendszert érintő megbetegedések (pl. gyomorműködés – GERD, funkcionális diszpepszia), gyulladásos megbetegedések, IgG ételintoleranciák/ételérzékenységek, szív-és érrendszeri kihívások étrendi kezelése.


VAN NOORTWIJK LAURIEN

OPERATÍV ÜGYVEZETŐ – IRODAVEZETŐ, SZAKÁCS, TERMÉKFEJLESZTŐ

Szakmai pályámat 2010-ben kezdtem. Többnyire a vendéglátás és a kereskedelem területén működtem. 4 évig Londonban éltem, ahol eleinte vendéglátósként, majd később reformélelmiszer termékfejlesztőként dolgoztam. Ez utóbbi munkámban legfőbb szenvedélyeimet, az egészséges táplálkozást, a főzést és a gasztronómia szeretetét ötvözhettem.

Az életmódváltás személyes motivációja nálam több hormonális egyensúlytalanság rendbehozatala volt, ebből kifolyólag 2013. óta követem a Táplálkozás-Beállítás ajánlásait. Teljes elkötelezettséggel vágtam bele étrendem és életmódom megváltoztatásába. Azóta a problémáim rendeződtek, így elmondhatom, hogy a saját bőrömön tapasztaltam meg, hogy mennyire összhangban van a szervezetem működése azzal, ahogyan táplálkozom.

Mióta visszaköltöztem Budapestre, Mezei Elmirával és Bartha Ákossal is közösen főzőtanfolyamokat tartunk, ahol a különböző étrendek (pl. AIP, FODMAP, GM) útvesztőiben segítünk eligazodni az embereknek. 2017-ben szakács diplomát szereztem és fél évig egy Michelin-csillagos konyhán dolgoztam. Nagy örömömre, 2018. végén csatlakoztam a Táplálkozás-Beállítás csapatához és jelenleg irodavezetőként támogatom szakmai kollégáim és a cég mindennapjait.

Minden munkámban nagy szerepet kapott az emberi tényező, elengedhetetlen számomra a kedves és segítőkész kommunikáció, valamint, hogy a hozzánk forduló ügyfelek a számukra legjobb megoldási javaslatokat kapják.


PALÁGYI ADRIENN

ONLINE ÜZLETFEJLESZTÉSI, FELNŐTTKÉPZÉSI ÉS KOMMUNIKÁCIÓS  ÜGYVEZETŐ

2011-ben egy rendezvény keretében találkoztam a Táplálkozás-Beállítás rendszerével. Egy ismerősöm ajánlására kezdtem el megoldást keresni kezdődő, figyelmeztető jellegű egészségügyi gondomra, melyre rendkívül gyors hatású gyógyírt jelentett az alkalmazott módszertan. Azóta is e rendszer szerint gyakorolt alapelvek mentén élek, maximálisan tekintetbe véve saját testem egyéni működését, melyet évről-évre egyre jobban megismerhettem általa. Végeredményben pedig nem csupán kifejleszthettem a testreszabott egyéni étrendemet, amelyet a mindennapokban követek, hanem azt a személyes életmódot is, amely valóban szolgálja az egészségemet.

2012-től, mint lelkes munkatárs is becsatlakoztam a szervezet életébe, elsődleges feladataim; az online jelenlétünk és az ügyfélmenedzsment biztosítása-fejlesztése, engedélyezett képzéseink teljes körű szakmai koordinációja, stratégiai partnereinkkel való kapcsolattartás, ill. a rendezvényeinkhez kapcsolódó operatív teendők lebonyolítása.

Ügyfeleink visszajelzései, elért eredményeink és a kiemelkedően komplex és progresszív szemléletű szakértői megközelítésünk miatt nem kérdés számomra, hogy aki hozzánk fordul táplálkozását, életmódját érintő egészségügyi kérdéseivel, annak biztosan a lehető legjobb kezekben lesz az egészsége.


KENYERES ADRIENN

EDZŐ; SZAKMAI ÜGYVIVŐ; FUNKCIONÁLIS SPORT ÉS TÁPLÁLKOZÁSI SZAKREFERENS

Gyerekkorom óta fontos szerepet töltött be életemben az egészséges életmód, mindig is sportoltam és kerestem a számomra megfelelő étrendet. Tanulmányaimat is ezen a területen folytattam, 2015-ben diplomáztam a Testnevelési Egyetem Rekreáció és Egészségfejlesztés szakán.

Bartha Ákossal egy előadáson találkoztam, ahol meggyőzően hatott rám minden információ, amit a táplálkozással kapcsolatosan elmondott. 2013 óta elsőként csatlakozhattam a Táplálkozás-Beállítás™ Csapathoz, mely azóta is meghatározó szerepet tölt be életemben. Ügyfelekkel, partnerekkel való kapcsolattartás, rendezvények szervezése vált elsődleges feladatommá. Személyes érdeklődésem mellett célom, hogy szakmai tudásomat folyamatosan fejlesszem, hogy Ügyfeleinket, különböző egészségügyi kihívásaikat ismerve, célirányosan tudjam tájékoztatni az előzetes teendőkről (pl. célirányos laborjavaslatok), válaszolni tudjak szakmai kérdéseikre. Ezért 2016-ben én is elvégeztem az akkreditált “Funkcionális Táplálkozási ismeretek” tanfolyamot.

Személyes tapasztalatomból adódóan tudom, hogy mennyivel jobb érzés a szervezetemnek megfelelően étkeznem aktív sportteljesítmény mellett is. Sokáig kerestem táplálkozás szempontjából a számomra ideális utat és nagy öröm számomra, hogy megtaláltam, ennek megfelelően hitelesen tudom végezni munkámat.

Mindemellett edzőként dolgozom (csoportos funkcionális órákat tartok), ahol szintén meghatározó szerepet tölt be a sportélettannal kapcsolatosan megszerzett tudásom. 2016 óta a Life1 edzőtermek szakmai munkáját is segítem.

Motiváltságom, lendületességem, emberközpontúságom és folyamatos fejlődési vágyam segít azon célom eléréséhez, hogy Ügyfeleink és Vendégeim a sport és az egészséges életmód hosszútávú szerelmeseivé váljanak.

Az emberekkel való foglalkozás számomra lételem, törekszem rá, hogy Ügyfeleink, akik bizalommal fordulnak hozzánk, személyre-szabott, megoldásorientált tanácsokat kapjanak Csapatunktól, melyek segítik Őket a hosszútávú, egészséges, minőségi élet kialakításában.