FIGYELEM! HELYSZÍNVÁLTOZÁS TÖRTÉNT – ALÁBB AZ ÚJ HELYSZÍN!

Az ELSŐ ÉS EGYBEN UTOLSÓ ilyen témaspecifikus előadásunk, mely során egyedülálló módon a következő szakterületeket kapcsoljuk össze: élelmiszertudomány-táplálkozástudomány-orvostudomány-pszichológia

“Napjainkban gyakori beszédtéma,
hogy túlérzékenyek lehetünk bizonyos élelmiszerekre (tejcukor), vagy konkrétan allergiásak is (szójafehérje).
Az első emésztőrendszeri, a második immunológiai reakció. Egyelőre nem ismerünk minden olyan étrendi összetevőt és egyéni érintettséget, ami ezeket a reakciókat kiválthatja, ám azt tudjuk, hogy mind az ételallergiások, mind a hisztaminózisban érintettek száma folyamatosan nő. Ez aggodalomra ad okot. Figyelemfelkelő adat, hogy a hisztaminnal összefüggő panaszokat 75-85%-ban Nők tapasztalják, többségük a termékeny éveikben. Egyes feltételezések szerint mindennek hormonális okai is lehetnek, például az ösztrogén-anyagcsere változásai, élén a HPA-(stressz) tengelyt érintettségével (a krónikusfáradtság-szindrómát megelőzően).”
Bartha Ákos – Alacsony FODMAP étrend c. könyv

A HISZTAMIN NEM ELLENSÉG.

A hisztamin jelentős és komplex szerepet játszik szerveztünk működésében, jótékony hatásai például:
• segíti a gyomorsav-termelődést, ezzel a fehérjeemésztést is,
• szabályozza az alvás-ébrenlét ciklusát, éberré tesz,
• kontrollálja az étvágyat, csökkentheti a testsúlyt,
• javítja a tanulási készséget és a memóriát, egyfajta antidepresszánsként is hat,
• gyorsítja a sebgyógyulást,
• befolyásolja az immun- és a neuroendokrin rendszert.

A hisztamin árnyoldalai általában akkor mutatkoznak meg, ha az ételekkel bevitt, valamint a szervezet különféle folyamataiban megtermelt hisztamin összeadódva lényegesen meghaladja a lebontóenzimek (DAO és HNMT) kapacitását. De még ebből sem következik semmi… (hiszen a DAO-enzim szintje lehet genetikailag kódoltan alacsonyabb, évezredek alatt mégsem okozott ennyi panaszt).

“Hisztamin-érzékenyek integratív étrendi protokollja” ™, avagy miért érezzük hosszú évek óta úgy, hogy az általános “alacsony DAO-enzimszintre fókuszáló” panaszokra vonatkozó étrendi megközelítéseken túl kell lépnünk, de legalábbis más szemlélettel kell a megoldásokat közvetítenünk?

Ennek alapvetően két fő oka van:

— a hisztamin-érzékenység megközelítése tradicionálisan nem pontos (nem is lehetett az, hiszen oly kevesen foglalkoznak vele átfogóan, ráadásul elsősorban német nyelven) és emiatt az egész problémakör ellentmondásokkal tarkított, illetve több tudományos szakterületet is szervesen érint.

— az Érintettek közvélekedése (leggyakrabban magánemberek általa torzítva) a hisztamint feleslegesen és egyre erősebben kizárólag negatív szemléletben tünteti fel, mely nézőpont további erősödése nem vezet sehová és egyéni szinteken gyakran nagyon téves, eltorzult megközelítéséket eredményez: számos ételt démonizálnak (sokszor jogosan, sokszor jogtalanul) mindenféle hisztamin-diétákban, anélkül, hogy a pontos okokat bárki feltérképezne és kiutakat mutatna ezen ellentmondások útvesztőiből.

Ezen az estén más szemszögből közelítjük meg a fenti kérdéseket és konkrét ESETTANULMÁNYOKKAL is készülünk.

  • Minden résztvevő hozhatja a meglévő alap-laboreredményeit, ugyanis az IDEÁLIS ÉRTÉKEK/ARÁNYOK/ÖSSZEFÜGGÉSEK tekintetében azokat is át fogjuk beszélni, illetve segítünk értelmezni a látottakat… (nem egyesével, hanem közösen/csoportosan).
  • Minden résztvevő további célirányos, megoldás-orientált és kiegészítő labor- és adott esetben terápiás táplálékkiegészítő példákkal, javaslatokkal távozik az este végén.
    • vérkémiai eredmények elemzése/magyarázata
    • székletvizsgálati kutatási eredmények értelmezése
    • vizeletvizsgálati lehetőségek bemutatása.
  • Táplálkozás-Beállítás™ gyulladáscsökkentő/bélregeneráló protokollok™ és az ide átdolgozott alacsony FODMAP-étrend megismerése.

További témáink az este folyamán

A leggyakrabban laborral diagnosztizált, kiindulási hisztamin-probléma a DAO-enzim hiánya (érdemes is megnézetni), azonban az előadások során kitérünk még:

  • allergiás reakciók (elsősorban ételekre, IgE)
  • alacsony DAO-szint (és hisztamint bontó metiltranszferáz-HNMT)
  • hisztamintermelő béldiszbiózis
  • hisztamin-liberátorok szerepe
  • az ételek vélt vagy valós hisztaminkoncentrációja
  • masztocitózis
  • krónikusfáradtság-szindróma.

Valamint a következő TÁRSKIHÍVÁSOKAT is érintjük:

  • kontaminált vékonybél (SIBO) és kapcsolódó béldiszbiózisok (pl. ekcéma is)
  • HPA-tengely érintettsége (ezen belül akár endometriózis)
  • Migrén (hisztamin vagy tirozin?! Valószínűleg IR és fokozottan átjárható bélfal LPS-ekkel)
  • szervezetszintű, többféle vírust és baktériumot érintő fertőzéses komplexek (MSIDS)
  • Funkcionális emésztőrendszeri diszfunkciók gyakorlati értelmezése-FGID (emésztetlenség-vizsgálatrok, bélgyulladások, stb.)
  • Hypoallergén étrendi alapelvek
  • Funkcionális diszpepszia és elégtelen gyomorműködés
  • Vékonybél-kontamináció (SIBO) és emésztetlenség (a “káros-páros”)
  • ÚJDONSÁG#1: TAPASZTALATOK újgenerációs székletgenomikai vizsgálatok kapcsán (NGS Genom)
  • ÚJDONSÁG#2: szelektív rostok szerepe a mikrobiom területén

AKÁR OTTHONRÓL IS KÖVETHETŐ.
EGYEDÜLÁLLÓAN MEGSZERVEZETT, KIVÁLÓ MINŐSÉGŰ ONLINE-ÉLŐ KÖZVETÍTÉSSEL!


Időpont: 2019.12.13. (péntek) 17:30-21:00

Helyszín: Lurdy Konferencia- és Rendezvényközpont

1094 Budapest, Könyves Kálmán krt. 12-14.  2-es terem

Maximum létszám a helyszínen: 160 fő


*HELYSZÍNI RÉSZVÉTEL: 6.000 Ft/fő


**LIVE-ONLINE KÖZVETÍTÉS: 7.000 Ft/fő

* előre kinyomtatott anyagokkal és szokásos extra helyszíni ajándék anyagokkal.
** A közvetítési linket pár órával a rendezvény kezdete előtt e-mailben küldjük ki a résztvevőknek! Az előadás utólag nem megtekinthető!


“Megteremtjük a hazai funkcionális egészségfejlesztés alapjait, hidat építve a hagyományos orvoslás és a tudományosan alátámasztott természetes módszerek, valamint a modern alkalmazott táplálkozástudományi ágazatok között… személyre szabottan, célirányosan és megoldás orientáltan”.™

MINDENKIT VÁRUNK SOK SZERETETTEL!

KÖSZÖNJÜK, HOGY VELÜNK TÖLTITEK EZT AZ ESTÉT IS.