„Diétás” italok és betegségkockázat

posted in: Cikkek | 0

Néhány idézet a tanulmányból:
— a mesterséges édesítőszerekkel (pl. aszpartám vagy aceszulfám-K) készült italok fogyasztása nőknél emeli az ischaemiás stroke, a koronária megbetegedések és a bármely okból történő halálozás kockázatát (!)
— a legtöbb ilyen italt fogyasztóknál akár 81%-kal is emelkedhet a kis artériák elzáródásos betegségeinek száma
— figyelemre méltó, hogy a 30 fölötti BMI-index és a nagy mennyiségű diétás (pl. diet cola, cukormentes ice tea) ital fogyasztás minden betegség kockázatát emeli
— a több cukormentes üdítőt fogyasztók általában fiatalabbak, képzettebbek és magasabb jövedelműek voltak, viszont ritkábban (!) edzettek, túlsúlyosak vagy konkrétan elhízottak voltak, és többüknek volt már stroke-ja.