Az emésztőrendszeri betegségek hatása pajzsmirigy alulműködéskor

posted in: Cikkek | 0

Az emésztőrendszeri betegségek hatása pajzsmirigy alulműködés és kapcsolódó autoimmun pajzsmirigy gyulladás esetében:

# az alulműködéssel járó autoimmun pajzsmirigy gyulladás gyakran előforduló egészségügyi kihívás, és sokszor gyógyszeres kezelésre is szüksége van a páciensnek. Míg sokan normális pajzsmirigy szintet érnek el a gyógyszerekkel, úgy másoknál sajnos nem ez a helyzet.
Mi van mindennek a hátterében?!

Mindennek az oka az, hogy bizonyítottan egyéb autoimmun betegségek is kapcsolódhatnak a pajzsmirigy gyulladásához: ilyen pl. a szakirodalomban is gyakran megjelenő látens lisztérzékenység, az atópiás gasztritisz (gyomornyálka-gyulladás) vagy a vékonybél-kontamináció (esetleg IBS). Amennyiben ezen kórképek is jelen vannak a beteg életében (bár mindezek már nem endokrinológiai területek), akkor a pajzsmirigy-hormonpótlást is igen komolyan befolyásolhatják, annak ellenére, hogy a páciens betartja a gyógyszeres terápiát.
Bélgyulladás, felszívódási zavar vagy helytelen táplálkozási szokások esetében (kávéfogyasztás a gyógyszer bevételének környékén; savlekötők használata Reflux-betegség miatt) a T4 tartalmú hormonok hasznosulása akár 40-70%-kal is csökkenhet.
Ezért fontos, hogy tisztában legyünk a közegészségügyileg esetleg tisztázatlan, egyéb pajzsmirigy alulműködéshez kapcsolódható emésztőrendszeri elváltozásokkal is.

Érdemes tehát az emésztési panaszokat is megoldani a pajzsmirigy egyensúlyának érdekében.