Autoimmun megbetegedés

posted in: Cikkek | 0

Sokat beszéltünk tegnapi előadásunkon az AUTOIMMUN EREDETŰ MEGBETEGEDÉSEKRŐL ÉS AZOK HÁTTERÉRŐL…
Ezúton köszönet még egyszer a résztvevőknek!

Ők már jobban ismerik azoknak az étkeknek a köreit, amiknek a fogyasztását (legalább átmenetileg) MEG KELL SZÜNTETNI autoimmun kihívások esetén… most nem ezekről fogunk beszélni.

Milyek azok a táplálékok viszont, amikre érdemes hangsúlyt helyezni (csak gyorsan, ahogy eszembe jut, amolyan nem átfogó autoimmun-protokoll szerűen):

— belsőségek (kezdeném a májjal: borjú, pecsenye liba, nyúl, harcsa, stb)
— halak (a cél legalább heti 3 alkalommal, helyi forrásból vagy az omega-3 zsírokban gazdagabb külföldi változatokból)
— zöldségek minden fajtája, amennyit csak lehetséges és olyan változatosan, ahogy csak lehetséges (préselt zöldséglevek is természetesen)
zöld leveles zöldségek,
élénk színű zöldségek és mértékkel gyümölcsök (piros, lila, kék, sárga, narancs, fehér, stb),
előtérbe kell helyezni az úgynevezett “keresztes virágúak” családjába tartozó zöldségeket (brokkoli, kelkáposzta, fehérrépa, karfiol, kelbimbó, zsázsa, mustár zöldje, stb).
— tengeri zöldségek (itt most nem a jól ismert chlorella és a spirulina-porokra gondolok, hanem a “sima” hínárra vagy az alga-lapokra)
— ha húsok, akkor minőségi húsok (fűvel táplált, legelőn nevelt, vad)
— NAGYON FONTOS: minőségi, egészséges zsírok (állati zsír is lehet, ha megfelelő a forrás, illetve zsíros halak, halolajok, olíva, avokádó, kókusz, makadámdió)
— a napi gyümölcscukor (fruktóz) bevitel max. 10-14 gramm között legyen tartva (figyelem, ez nem sok! És idénygyümölcsökről beszélünk)

A két legfontosabb pedig:
— probiotikus élelmiszerek (erjesztett (savanyított) zöldségek, kombucha, vagy probiotikus kiegészítők)
— glicin-ben gazdag élelmiszerek (hús-és csontleves, bőr, porc, kocsonya, kollagén)