A zsíroldékony A-vitaminról

posted in: Cikkek | 0

A zsíroldékony A-vitamin (retinoidok) étrendi bevitele csökkenti a TSH (pajzsmirigyet stimuláló hormon) és növeli a szabad T3 (aktív pajzsmirigy hormon) értékét a vizsgált Hölgyek esetében, kifejezetten szignifikáns ez a kapcsolat elhízott Hölgyek kapcsán.
Az A-vitamin ellátottság rendezése tehát csökkentheti a szubklinikai pajzsmirigy-alulműködés kockázatát és ennek minden további metabolikus következményeit (vércukor, testsúly, stb.).

Forrás: J Am Coll Nutr. 2012 Aug;31(4):268-74.
The effect of vitamin A supplementation on thyroid function in premenopausal women.
Farhangi MA, Keshavarz SA, Eshraghian M, Ostadrahimi A, Saboor-Yaraghi AA.

Táplálkozás-Beállítás megjegyzése: többek között ezért Nutri-Funkcionális étel a máj. A májételek kis mennyiségben is kiváló és mindenki számára jól hasznosuló A-vitaminforrások (10 dkg máj több napra elegendő nemzetközi egység-NE “kész” A-vitamint biztosít). A növényi eredetű A-provitamin (béta-karotin) is remek forrás, de nem kiváltható vagy összehasonlítható az állati eredetű forrásokkal (többek között genetikai okokból kifolyólag vagy mert a béta-karotinban gazdag növények önmagukban nem tartalmaznak elegendő cinket). Mindenképp fogyasszunk tehát májételeket (heti rendszerességgel), valamint például édesburgonyát, sötét zöld leveles zöldségeket és sütőtököt a megfelelő pajzsmirigy-működés érdekében.
http://taplalkozasbeallitas.hu/esemenyek/