A gyömbér kedvező hatásai az elhízásra és a metabolikus szindrómára

posted in: Cikkek | 0

Az elmúlt években a metabolikus szindrómák, köztük a diabetes mellitus, a diszlipidémia (pl. magas triglicerid és alacsony HDL-koleszterin) és a szív- érrendszeri betegségek gyakori egészségügyi problémává váltak mind a fejlett, mind a fejlődő országokban. Az összegyűjtött adatok azt sugallják, hogy a hagyományos fűszernövények egyaránt
hasznosak a metabolikus szindrómák megelőzésében és kezelésében is. A közönséges gyömbérről
(Zingiber officinale) jótékony hatást dokumentálták hiperlipidémia és hiperglikémia esetében,
valamint csökkenteni az oxidatív stresszt és a gyulladásokat. Ezeket a pozitív hatásokat transzkripciós
faktorok közvetítik, mint például a peroxiszóma proliferátor-aktivált receptorok, az adenozin-monofoszfát-aktivált protein kináz és más.
Egy kettős-vak, placebo-kontrollos klinikai vizsgálatban 70 fő 2-es típusú cukorbeteget vontak be.
Véletlenszerűen osztottak be őket a „gyömbércsoportba” vagy a kontroll csoportba. A „gyömbércsoportba” kerülők napi 1600 mg gyömbért fogyasztottak 12 héten át, szemben a 1600 mg
búzaliszt placebóval, amit a kontroll csoport kapott. A vizsgálat előtt és után is megmérték vércukor, a vérzsírok, a CRP, a PGE2 és a TNFα értékét. A gyömbér jelentős mértékben csökkentette az éhgyomri vércukor, a HbA1C, az inzulin, a HOMA index, a triglicerid, a teljes koleszterin, a CRP és a
PGE szintjét a placebo csoporthoz képest. A HDL, az LDL és a TNFα értékében nem volt szignifikáns különbség a két csoport között. A kutatók úgy gondolják, hogy a gyömbér hatékony kezelésnek tekinthető a cukorbetegség komplikációinak megelőzésére, mivel a gyömbér javította az
inzulinérzékenységet és a lipidprofil néhány frakcióját, valamint csökkentette a CRP-t és a PGE-t a 2-es típusú diabéteszes betegeknél.

Forrás: Wang J et al. Beneficial effects of ginger Zingiber officinale Roscoe on obesity and metabolic
syndrome: a review. Ann N Y Acad Sci. 2017 Jun;1398(1):83-98. Arablou T et al. The effect of ginger
consumption on glycemic status, lipid profile and some inflammatory markers in patients with type 2
diabetes mellitus. Int J Food Sci Nutr. 2014 Jun;65(4):515-20.
Fordította: Tóth Vivien Kolléganőnk